Les llars incrementen les seues compres d’aliments en supermercats i botigues tradicionals

632

Aquesta és la tercera setmana consecutiva que l’adquisició de carn d’oví en la llar registra un creixement interanual superior a la mitjana

Actualitat Diària

L’Anàlisi de consum en la llar, del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, corresponent a la setmana 19 d’enguany (del 4 al 10 de maig) ha detectat un increment de les compres de productes d’alimentació del 30,6% respecte a la mateixa setmana de l’any 2019, així com una pujada del 6,8% en comparació amb la setmana anterior.

En aquesta huitena setmana després de la declaració de l’estat d’alarma per a fer front a la crisi sanitària de la Covid-19, el creixement interanual és generalitzat en tots els aliments, amb un augment superior a la mitjana en el consum de carn d’oví (+64,5%). Aquesta és la tercera setmana consecutiva amb una alça superior a la mesura de total d’alimentació, si bé el volum adquirit en aquesta setmana és sensiblement inferior al registrat la setmana anterior (-15%).

Els productes de la pesca també ocupen un lloc destacat en la cistella de la compra dels espanyols, amb increments interanuals del 32% en peix fresc, del 67% en peix congelat i del 33% en conserves de peix.

També augmenta el volum de compra de fruites i hortalisses, tant fresques com transformades, en relació amb l’any 2019, així com amb la setmana prèvia.

Així mateix, creix el consum d’arròs i pastes, encara que no presenten repunts tan elevats com en les primeres setmanes de confinament. Una cosa similar ocorre amb els llegums, que també registra creixements interanuals, però s’ha comprat menys volum que en la setmana anterior.

Mentrestant, l’increment de la compra de farines i sémoles no ha impedit que s’hagen produït majors vendes de pa, que creix un 21,5% en relació a 2019 i un 8,3% sobre la setmana 18.

Altres productes dels quals s’adquireix major quantitat en aquesta setmana enfront de la mateixa de l’any anterior són els ous (+42,1%) i el total d’olis d’oliva (+36,4%). S’observa igualment major compra de begudes en general i productes com a snacks, olives, adobats, xocolates o cafés/infusions.

L’evolució de setmanes passades indica que seguiran importants creixements interanuals de consum en la llar mentre es mantinga el confinament i no siga possible consumir fora de casa. Per això, determinades categories de productes –el consum majoritari dels quals es realitzava abans fora de la llar- es compren més que l’any passat per a consumir a casa, encara que sense arribar a compensar el consum que abans es realitzava en el canal Horeca.

D’altra banda, els supermercats i botigues tradicionals continuen amb augments aquesta setmana per damunt de la mitjana (+36,7% i 34,8%, respectivament). Les compres per Internet mostren creixements significatius, encara que el volum adquirit aquesta setmana és una mica inferior a la precedent. L’hipermercat és el canal dinàmic que, encara que amb creixements, no aconsegueix una evolució tan positiva com la resta de llocs de compra.

Per zones geogràfiques, destaquen aquesta setmana el Sud i Nord peninsular amb majors repunts de compra en les llars. Entre les comunitats autònomes amb creixements més significatius aquesta setmana es troben Navarra, Múrcia, Extremadura i Balears, mentre que Galícia i Comunitat Valenciana han tingut una evolució més continguda.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací