Tombada la proposta de Brancal, la vice alcaldessa haurà de comparèixer i el seu cessament arribarà al ple

848

Es denega la presència dels veïns, i l’equip de Govern es compromet a accelerar els tràmits per a l’aplicació del Codi Ètic

La proposta presentada per la vice alcaldessa de l’Ajuntament de Castelló, Ali Brancal, ha sigut rebutjada per unanimitat, després de l’advertiment que podria ser una prevaricació. La Comissió haurà de tornar a convocar-se al més prompte possible, Brancal haurà de donar explicacions, com investigada en la ‘querella dels sobres’, i l’aplicació del Codi de Bon Govern arribarà a ple, possiblement, al de la setmana vinent. Als veïns se’ls ha negat la participació en la Comissió.
Esperanza Molina/ Actualitat Diària

La Comissió plenària de l’Ajuntament, celebrada aquest matí, marcarà un abans i en després en la gestió municipal. Dos punts resultaven especialment significatius, el número dos, en el qual la vice alcaldessa, Ali Brancal, renunciava a presidir la comissió i cedia el seu lloc en la mateixa, a favor del seu company, portaveu de Compromis en l’ajuntament, Ignasi Garcia.

El segon, el punt 13, que arreplegava la proposta formulada per la vice alcaldessa perquè s’obrira un procés d’informació, perquè s’estudiara si cabia o no que se li aplicara el Codi de Bon Govern, que ella mateixa va impulsar des de l’oposició i que podria donar lloc al cessament de tots els seus càrrecs i representacions.

Però per a entendre el resultat d’aquesta Comissió, també cal fer referència als secrets que l’han envoltat.

Codi de Bon Govern

Com ja s’ha publicat per activa i per passiva, l’Ajuntament de Castelló va aprovar per unanimitat a l’abril de 2015 un Codi Ètic, impulsat per Esquerra Unida i Compromis que, a tenor del que havia succeït amb la imputació del llavors alcalde, Alfonso Bataller (posteriorment absolt), pretenia que tot aquell edil municipal que es vera imputat (investigat) en una causa per corrupció, hauria de cessar o ser cessat dels seus càrrecs i representacions, de forma automàtica, per a preservar el bon nom de les institucions, encara quan no haguera sigut imputat formalment.

La ‘querella dels sobres’

Al febrer de 2018 el regidor del *GMP, Juan José Pérez Macián, va presentar una querella contra Eric Nomdedéu i Ali *Brancal per la presumpta malversació de fons públics, per haver utilitzat, suposadament, el correu municipal per a l’enviament de propaganda i paperetes electorals de *Compromis en les Eleccions Europees de 2014.

Acceptada a tràmit pel Jutjat, va començar un procés d’Instrucció, pel qual s’investiga la veracitat de la denúncia i dels fets. Ali Brancal i Enric Nomdedéu, avui vice alcaldessa de l’Ajuntament i secretari Autonòmic, es troben en la situació d’investigats (abans imputats).

L’informe de la secretària

A partir d’ací, el Grup Popular va sol·licitar l’aplicació del Codi de Bon Govern que afectaria a Ali Brancal com a vice alcaldessa, perquè complira el codi que ella mateixa va proposar, i renunciara a les seues delegacions. Ningú va demanar més responsabilitats i l’alcaldessa no va actuar d’ofici, per la qual cosa el grup Popular va sol·licitar un informe a la secretària municipal.

L’informe de la Secretària arreplega el Codi Ètic, la situació en què es troba la vice alcaldessa en aquesta instrucció com investigada, el delicte pel qual li l’acusa, i la determinació que aquest delicte podria ser constitutiu de l’aplicació del Codi per corrupció.

Fins a ací les coses, la vice alcaldessa es trobava ja contra les cordes, però ni ella ni el seu grup van considerar oportú complir el codi ètic, perquè al·legaven que s’havia presentat un recurs d’apel·lació en el jutjat contra un acte de la jutge, i que al no estar ‘imputada’ formalment’, no procedia fer-ho.

La Comissió de Bon Govern

Però l’informe de la secretària també deia que l’aplicació o no del Codi de bon Govern, hauria de ser abordat en la Comissió de Bon Govern, comissió plenària, que fet i fet se celebrava avui.

A partir de llavors es presentaven les incògnites… si Ali Brancal, que era la presidenta d’aquesta Comissió… ho inclouria en l’ordre del dia?

I la sorpresa va arribar el dilluns, quan la vice alcaldessa va incloure en l’ordre del dia una proposta, no perquè s’aplicara el Codi de Bon Govern, sinó perquè s’iniciara un procés d’informació.

I ací és on s’han produït les majors novetats.

Els veïns demanen participar

D’una banda, dos representants d’associacions de veïns van sol·licitar ahir, poder assistir a la Comissió plenària, tal com s’arreplega en el Reglament municipal, per a poder assistir en aquest punt concret.

La proposta de Brancal

Però per una altra, els juristes del Grup Municipal Popular i després també de Ciutadans, van analitzar la proposta de Brancal fins a l’última coma. La cosa no estava tan clara. Què significava realment la proposta de Brancal?, iniciar una comissió de recerca? I ací és quan van començar a desmuntar-se els arguments de la vice alcaldessa.

L’estratègia de Brancal, o de Compromís, haguera pogut ser vàlida, si el tema no estiguera ja judicialitzat… Si el regidor del PP haguera comunicat oficialment la sospita de la comissió d’un delicte, aquesta comissió de recerca o procés d’informació podria haver-hi resultat vàlid. Però des del moment en què el cas ja s’instrueix pel jutjat, la comissió no solament naixia morta, sinó que, a més, els qui la votaren a favor podrien incórrer en prevaricació, per iniciar un procés valoratiu paral·lel al que ja s’instrueix en el jutjat.

Amb aquestes dades, el Grup Popular, recolzat per Ciutadans, presentava ahir al migdia una petició per registre, on exposaven aquest dubte jurídic sobre la proposta de Brancal, al mateix temps que sol·licitaven que la secretària municipal dictaminara sobre ella

I ací és on s’ha muntat ‘el rebombori’.

Per a començar, la vice alcaldessa no ha acudit a la Comissió, que ha sigut presidida pro el regidor socialista Toni Lorenzo, vicepresident de la mateixa.

Per a continuar, la Comissió ha donat la seua aprovació a la renúncia de Brancal de presidir i formar part d’aquesta Comissió, el lloc de la qual ocuparà Ignasi Garcia.

Però, a més, s’ha hagut de valorar la reclamació de PP i CS sobre la irregularitat de la proposta de Brancal, que arribava sense informe jurídic algun.

L’inici de la Comissió, seguit pels mitjans de comunicació amb una enorme expectació, s’ha retardat durant mitja hora, fins que s’han consultat tots els informes haguts i per haver-hi… la vice alcaldessa, indicava Garcia, possiblement no va redactar bé la seua proposta, i tampoc estava per a rectificar-la… el president en funcions de la Comissió, Toni Lorenzo, tampoc podia retirar-la en nom de Brancal… i quan s’han posat les cartes sobre la taula, tots els integrants de la Comissió ho han tingut clar. No volien incórrer en prevaricació, per tant, l’han votat en contra per unanimitat.

Amb aquests vímets, les declaracions al final de la sessió no s’han fet esperar i en la seua major part han sigut coincidents per tots els grups polítics.

Vicent Sales, en representació dels regidors del Grup Popular ha sigut el primer a donar explicacions: La proposta de la vice alcaldessa per a iniciar el procés d’informació, no era procedent. La Comissió en ple ho ha entès així i ho ha hagut de rebutjar per unanimitat, va indicar.

El que ocorrerà a partir d’ara, és que l’aplicació del Codi de Bon Govern sobre la vice alcaldessa haurà de ser abordat en una Comissió plenària extraordinària que va dir, l’equip de Govern s’ha compromès a convocar com més prompte millor. Tant PP com CS estimen que ha de ser abans del pròxim ple.

En aquesta nova Comissió s’escoltaran les explicacions de la vice alcaldessa, però a continuació es votarà si escau o no aplicar el Codi de bon Govern. I el dictamen, favorable o desfavorable haurà de ser portat a ple municipal. Si es pren l’acord que s’aplique el Codi de Bon Govern, Ali Brancal haurà de renunciar als seus càrrecs i delegacions, o l’alcaldessa estarà obligada a cessar-la si no ho fera. Brancal conservaria la seua acta de regidor.

Aquesta és la informació que també han recolzat la resta dels grups.

Per part d’Ignasi Garcia, portaveu de Compromis, varia el relat dels fets, però solament en el principi. Segons el parer de Garcia, la seua companya està sent objecte d’una persecució per part del PP, en la mesura en la qual el PP està judicialitzant la vida pública en tots els àmbits.

Per a Garcia i Compromis, Brancal no hauria de renunciar a les seues delegacions puix que no està ‘imputada’, encara que està investigada, i és una víctima de l’assetjament del Pàg.

Però en el que respecta al que passarà a partir d’ara, el seu relat ha coincidit amb el ja manifestat per Vicent Sales del PP i Vicente Vidal de CS.

En la mateixa línia, Toni Lorenzo, també ha coincidit amb tots els seus companys. La proposta de la vice alcaldessa no podia tirar endavant perquè presentava dubtes jurídics de fons. Lorenzo també ha confirmat que es convocarà una Comissió extraordinària ‘com més prompte millor’, en la qual Brancal haurà de donar explicacions; i va confirmar també que el dictamen jurídic d’aqueixa comissió serà portat a Ple perquè es vote si s’aplica o no el codi de Bon Govern.

Lorenzo no ha precisat la data de la convocatòria d’aqueixa comissió, ni si serà abans del pròxim ple, encara que també ha assenyalat, que també aposta perquè és al més prompte possible per a ‘normalitzar’ la vida municipal. Serà en aqueixa comissió, després d’escoltar a *Brancal, quan es pronuncie el seu grup polític, el PSOE.

Ana Peñalver, de Castelló en Moviment, ha coincidit en el fons, encara que també ha precisat, que, si la vice alcaldessa no haguera sol·licitat en el punt tretze de l’ordre del dia a l’obertura d’un procés d’informació, ells no hagueren pogut accedir a la documentació que envolta l’exigència del PP perquè s’aplique el Codi de Bon Govern, perquè solament tenien informació a través dels mitjans de comunicació.

Quant al que decidirà el seu grup en aqueixa Comissió, va indicar, hi ha coses que s’han de pensar a poc a poc. Per una pare, CseM escoltarà el que haja de dir Ali Brancal, açò és clar. D’altra banda, va reconèixer també que el Codi de Bon Govern tal com està redactat (abril 2015), arreplega textualment la paraula ‘imputat’ i no ‘investigat’, encara que la reforma de la Llei d’Enjudiciament Criminal va modificar l’accepció aqueix mateix any, amb el mateix significat… és a dir, la vice alcaldessa estaria afectada…

“Ara el que ens toca és interpretar aqueix Codi”, va esmentar. A part, va afegir, també que el Codi haurà d’adaptar-se als nous temps, i no per un cas concret. Açò no s’ha fet fins ara.

Del que també s’ha dit aquest matí, cal assenyalar les declaracions de Vicente Vidal, que deslligava la ‘il·legalitat’ d’iniciar un procés d’informació sobre la comissió d’un presumpte delicte que ja està en fase instrucció. D’haver votat, s’haguera comès prevaricació, ha insistit. Però al final ha sigut molt més taxatiu: “Ali *Brancal està políticament morta, i si tinguera dignitat renunciaria”.

I els veïns?

Una altra de les lectures afecta també als dos representants veïnals als quals se’ls ha negat la participació en la Comissió.

Aquesta possibilitat està inclosa en els reglaments municipals, i des de fa diverses legislatures…i de fet ja hi ha algun precedent.

La raó que se’ls ha donat per a no permetre la seua participació ha sigut que: “quan una associació o entitat inscrita en el Va registrar Municipal d’Associacions Veïnals desitge efectuar una exposició en relació amb algun punt de l’ordre del dia en la tramitació administrativa del qual haja intervingut com a interessada, podrà sol·licitar ser convocada a aquesta sessió. Al no donar-se les circumstàncies, no procedeix admetre la seua sol·licitud”.

La resposta ha deixat a Miguel Angel Guillamón i Amalio Palacios (representants veïnals) amb un pam de nassos.

Tots dos entenien aquest matí, que aquesta resposta és, si més no, inadequada, perquè la Comissió es va convocar el dilluns a última hora, el procés administratiu no havia començat abans, i ells van presentar ahir a primera hora la seua intenció de participar… Com podien haver participat abans en aquesta tramitació administrativa?

D’aquesta forma i bastant molests, els representants veïnals van assenyalar sentir-se menyspreats i van qüestionar el sistema de participació municipal, que no respecta ni els reglaments ni els mecanismes establits.

“Si l’Ajuntament exigeix als ciutadans que complisquen amb les normatives, ells haurien de ser els primers a complir-les, i açò no s’ha produït”

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací