La Unió sol·licita una sèrie de mesures per a pal·liar les pèrdues que la gota freda

642

Actualitat Diària

La Unió de Llauradors sol·licita una sèrie de mesures per a pal·liar les pèrdues que la gota freda (pluja, pedra i vent) va ocasionar la setmana passada en el sector agrari d’algunes zones de la Comunitat Valenciana, fonamentalment a les comarques de la Ribera Alta i Ribera Baixa.

Les propostes que reclama l’organització es dirigeixen a totes les Administracions i urgeixen a buscar el consens entre totes elles perquè les mesures que es prenguen siguen efectives i diligents. LA UNIÓ creu que les pèrdues directes per incidència de la pedra són superiors ja als 10 milions d’euros i caldrà veure l’evolució dels cultius per a valorar els danys definitius després de l’embassada dels camps o a quant ascendeix la magnitud de la incidència en les infraestructures agràries.

A la Generalitat Valenciana li demanda LA UNIÓ un paquet d’ajudes per a reparar infraestructures i danys en explotacions agràries i també ajuda per a la compra o repartiment gratuït de productes fungicides. En aquest aspecte, per a agilitzar la mateixa, proposa LA UNIÓ que el llaurador el compre ja i present la factura perquè se li reintegre l’import.

All Govern de l’Estat, La Unió li insta a que concedisca ajudes als ajuntaments afectats per a reparar les infraestructures agràries danyades: camins agrícoles, sistemes de reg, hivernacles, etc. També demana préstecs a interés zero per a les persones llauradores i ramaderes afectades o indemnitzacions per a fer front a les despeses de campanya a fi de tindre ingressos per a afrontar les noves collites.

En l’apartat fiscal i de Seguretat Social demanda l’exempció del 50% de les quotes de la Seguretat Social durant sis mesos, la reducció dels mòduls fiscals de cara a la pròxima campanya de la renda en les explotacions afectades i compensar als ajuntaments que apliquen l’exempció del pagament de l’IBI rústic i dels béns afectes a l’activitat agrària.

En aquest últim aspecte commina als Ajuntament afectats a l’exempció del pagament de l’IBI rústic i dels béns afectes a l’activitat agrària, així com agilitat en la reparació de les infraestructures agràries de la seua competència per a evitar problemes a l’hora d’accedir a les explotacions.

Sobre el peritatge dels sinistres d’assegurances per part de Agroseguro, LA UNIÓ va sol·licitar ja la setmana passada la màxima agilitat a l’hora de fer els treballs en totes aquelles explotacions afectades. Cal assenyalar que aquests sinistres estan coberts per l’actual sistema d’assegurances agràries.

Davant la situació de moltes persones llauradores i ramaderes que no disposen d’una assegurança agrària, per no poder assumir el seu cost davant els baixos preus que perceben per les seues produccions i per a circumstàncies com les actuals que ja es repeteixen de manera habitual, des de La Unió es proposa l’estudi i implantació per part de Agroseguro d’una assegurança agropecuària mínima i bàsica que cobrisca els riscos extraordinaris consorciables -subvencionada per ENESA en un 65%-, i complir així amb l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible 2.3 que suposa incrementar els ingressos de les agricultures familiars.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací