La Unió lamenta les pèrdues ocasionades per Filomena en el cultiu de carxofa

483

Actualitat Diària

LA UNIÓ de Llauradors estima, en una primera avaluació, que les conseqüències de la borrasca Filomena i les gelades han deixat unes pèrdues en les hortalisses d’hivern de la Comunitat Valenciana d’uns 9,9 milions d’euros.

Aquesta quantitat es deu a la deterioració comercial de les hortalisses per al seu consum en fresc i la necessitat de destinar-les en el millor dels casos a la indústria.

La producció afectada se situaria per damunt dels 10 milions de quilos i comprendria unes 2.300 hectàrees. Les comarques amb majors pèrdues són les que més hortalisses tenen plantades, la Vega Baja amb més de 1.300 hectàrees i el Baix Maestrat amb 450 has, encara que també hi ha pèrdues d’importància a les comarques del Camp de Túria, Horta Nord, Horta Sud, Ribera Alta i Ribera Baixa. A la Vega Baja les pèrdues són de 5,8 milions d’euros, 1,8 al Baix Maestrat, 1,1 al Camp de Túria, més de 600.000 euros a l’Horta Nord i Horta Sud i 442.000 euros a la Ribera Alta i Ribera Baixa.

Les hortalisses d’hivern amb majors danys són la carxofa (66%), bròcoli (24%), coliflor (8%) i faves (3%).

També s’observen danys en el cultiu de l’alvocat d’algunes de les nostres zones productores amb unes pèrdues de més de 370.000 euros.

No obstant l’anterior, en línies generals, el temporal ha resultat beneficiós per a quasi tots els cultius i per a la ramaderia perquè suposa per als primers un estalvi de regs, un increment de les reserves hídriques, netejar els arbres davant possibles plagues i l’acumulació necessària d’hores fred en aquesta fase hivernal per als cultius d’interior, així com un augment de les pastures per al cas de la ramaderia extensiva.

Els danys en cítrics afortunadament han sigut molt puntuals i excepcionals i fins i tot en algunes varietats ha servit per a engreixar el calibre de la fruita. En aquests moments, no es detecten tampoc problemes d’accés a les granges, excepte algun cas molt puntual i aïllat.

Cal destacar així mateix el treball, una vegada més exemplar, de les persones llauradores i ramaderes de la Comunitat Valenciana, qui han tret els seus tractors i maquinària als carrers, carreteres i camins per a ajudar a pal·liar els efectes de les nevades.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací