La Unió i el PSPV s’uneixen per a reclamar més meures a la UE per als cítrics valencians

593

Actualitat Diària

LA UNIÓ de Llauradors, en col·laboració amb l’eurodiputada valenciana del Grup Socialista, Inmaculada Rodríguez-Piñero, sol·licita una revisió de l’acord comercial de la Unió Europea amb Sud-àfrica i que la Comissió Europea contemple als cítrics com un producte sensible a l’hora de negociar qualsevol Acord de Lliure Comerç amb països tercers.

Després de la reunió mantinguda per l’organització amb l’eurodiputada, han decidit iniciar una línia d’actuació conjunta per a protegir als cítrics, un cultiu de la màxima importància tant per a la Comunitat Valenciana com per a Espanya o la Unió Europea, i amb una gran rellevància econòmica i social.

Cal assenyalar que ja hem entrat en el cinqué any des de l’entrada en vigor de l’Acord d’Associació Econòmica entre la Unió Europea i els Estats de la Comunidad para el Desarrollo del África Meridional-SADC (Sud-àfrica, Botswana, Lesotho, Namíbia, Swazilàndia i Moçambic) i que a partir d’ara és quan es pot revisar íntegrament. L’article 116 de l’Acord especifica que totes dues parts podran revisar íntegrament l’Acord, com a més tard, cinc anys després de l’entrada en vigor d’aquest.

El secretari general de LA UNIÓ, Carles Peris, indica que “instem la Comissió Europea i a la resta d’institucions de la UE i, en el nostre cas, al Govern d’Espanya, al fet que impulsen la revisió del mateix i s’analitze en profunditat la seua repercussió comercial, així com les conseqüències fitosanitàries que existeixen sobre el sector citrícola europeu”.

L’Acord contempla en el seu Annex I la reducció progressiva dels drets de duana per a les taronges dolces, una cosa que es va iniciar precisament amb l’entrada en vigor de l’Acord i que s’eliminen definitivament l’any 2025.

La incidència sobre el sector citrícola valencià, espanyol i europeu de l’aplicació d’aquest punt concret de l’Acord ha portat conseqüències molt negatives, tant des del punt de vista econòmic -objectiu de l’Acord- com a fitosanitari i que s’exposen àmpliament i de forma justificada en set informes tècnics realitzats per LA UNIÓ i que seran la base de la justificació de la petició de revisió.

L’última auditoria a l’exportació de cítrics de la República de Sud-àfrica a la Unió Europea es va realitzar al juny de 2016 (Auditoria número 2016-8810), és a dir que ja han transcorregut cinc anys. Durant eixe període, Sud-àfrica ha sigut un dels països amb majors rebutjos d’enviaments de cítrics per plagues a la UE, per la qual cosa l’entrada d’un organisme nociu desconegut seria letal per a la citricultura europea.

De la mateixa manera, LA UNIÓ sol·licitarà a la Comissió Europea, a través del Ministeri d’Agricultura, que els cítrics siguen declarats com un producte sensible a l’hora de les diverses negociacions que la Comissió Europea emprenga en els Acords de Lliure Comerç amb països tercers. L’objectiu seria tractar de protegir al sector citrícola en aquesta mena de negociacions si el país tercer té també cítrics que desitja exportar a l’àmbit de la UE.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací