Actualitat Diària
LA UNIÓ de Llauradors i Ramaders, després d’una reunió mantinguda amb el Ministeri d’Agricultura, ha sigut informada que, a partir de 2021, el Pla Nacional Apícola (PNA) podrà veure els seus fons incrementats, per la qual cosa demana tant al propi Ministeri com a la Conselleria d’Agricultura que el tinguen present a l’hora de rearmar i executar els seus pressupostos.
L’organització explica que, segons les informacions obtingudes, els fons del PNA augmentaran en un 70%, la qual cosa suposa un increment d’uns 7.930.000 euros. Està contemplat en el Marc Financer Pluriennal de la UE, amb el que es podrien començar ja a utilitzar a partir del pròxim any, i afecta, per tant, a l’anualitat del Pla Nacional Apícola 2020/2021.
L’increment de fons per part de la UE – que és responsable del 50% – seria de 3.965.000 euros anuals, mentre que el Ministeri (25%) i el conjunt de CCAA (25%) haurien d’aportar 1.982.500 euros més cada part. En total, el Pla Nacional quedaria dotat de 19.200.000 euros, mentre que el sostre financer actual és d’11.270.000 euros.
LA UNIÓ assenyala que, donada l’escassetat de temps amb la qual s’ha conegut la notícia, no ha sigut contemplat ni en l’elaboració dels Pressupostos Generals de l’Estat (PGE), ni en els pressupostos autonòmics, per la qual cosa l’organització fa una crida perquè s’encaixe d’alguna manera en els plans de ruta i es puga aprofitar aquesta ocasió. En aquest sentit, l’organització també proposa un mecanisme de transferència entre CCAA dels fons no executats.
Respecte al Ministeri, LA UNIÓ i la resta d’organitzacions de la Unión de Uniones, han presentat una sèrie de propostes d’esmenes als PGE als grups parlamentaris, entre les quals figura la dirigida a dotar de fons suficients a la partida del Pla Nacional Apícola per a poder assumir aquest increment de fons per al sector.
“Aprofitar aquests fons des del primer moment suposaria un gran impuls institucional a un sector que enguany ha passat per grans dificultats, després d’una collita al voltant d’un 50% menor del normal”, apunten des de l’organització.
Posada en valor de la importància de la pol·linització
LA UNIÓ valora positivament l’anunci de l’increment de fons ja que suposa un suport a l’apicultor que, en els últims anys, s’enfronta a nombrosos desafiaments, com la necessitat creixent d’intensificar els tractaments per a mantindre el control sobre la varroa, la gran variabilitat climàtica i de floracions que impliquen una major necessitat d’alimentar al rusc o un cens delmat constantment en determinades zones per l’acció de la velutina i l’abellerol.
“Valorem molt positivament que des de Brussel·les reconeguen i donen suport a la importància de l’apicultura per a la societat”, afigen des de l’organització. “Els seus propis informes indiquen que, a la UE, al voltant del 84% de les espècies de cultius i el 78% de les espècies de flors silvestres depenen, de la pol·linització animal”.
En aquest sentit, fa una crida a la Conselleria d’Agricultura perquè tinga en compte l’increment de fons del Pla Nacional Apícola en el seu pressupost i un major grau d’execució.