ActualitatDiària
LA UNIÓ de Llauradors ha detectat la presència d’un insecte vector de la Xylella fastidiosa, en concret de Philaenus spumarius (veure fotografia), en les zones afectades per la Xylella fastidiosa del nord d’Alacant i insisteix en la urgent necessitat d’actuar immediatament i reduir la població del mateix per a evitar la seua propagació.
LA UNIÓ creu que entrar en el debat del protocol a aplicar -eradicació o contenció- com pretenen alguns és totalment estèril i insta a treballar de forma conjunta per a impedir l’avanç de la plaga. Per això pensa que és urgent que es trasllade des de la Conselleria d’Agricultura a tots els llauradors de les zones afectades una guia de bones pràctiques agrícoles que els servisca per al dia a dia, tal com han fet ja en altres països afectats. És molt important mantenir ara els terrenys lliures de males herbes, tant de les zones de cultiu com les adjacents que poden ser font d’inòcul del bacteri.
Les bones pràctiques de gestió del sòl tenen com a objectiu fonamental evitar la dispersió del bacteri controlant els vectors. El mes d’abril és clau per a controlar insectes vectors com el Philaenus spumarius que passa l’hivern en estat de larva, les seues nimfes naixen a la fi de l’hivern i a principi de la primavera segrega una escuma que les aïlla dels canvis de temperatura i dels depredadors. Durant aquest període de temps viuen en espècies herbàcies per a posteriorment a la fi d’abril, ja en estat adult, passen als hostes on comencen a transmetre la Xylella dels arbres malalts cap als sans. És, doncs precisament ara, durant el mes d’abril, el període transcendental per a adoptar les mesures més importants que ens ajudaran a controlar els vectors i eliminar els vegetals infectats que poden actuar com reservoris o transmissors del bacteri. La gestió adequada dels nutrients és també una pràctica necessària per a evitar condicions d’estrès i deterioració del cultiu i per tant per a disminuir la susceptibilitat a plagues i malalties.
LA UNIÓ indica que en aquests moments existeix bastant consens entre els experts que no hi ha cap solució miraculosa per a combatre la Xylella fastidiosa i només hi ha dues formes per a eradicar la plaga. D’una banda, una de la qual més s’ha parlat com és la de l’aplicació d’un protocol d’eradicació com diuen tots els experts, la pràctica totalitat d’Organitzacions Agràries i entitats del sector, totes les Administracions Públiques o un protocol simple de contenció com indica una Organització Agrària provincial i la plataforma d’afectats creada per aquesta.
Però superat aquest debat, LA UNIÓ alerta que el vertader problema es troba en aquests moments en els insectes vectors i ací s’ha d’actuar de forma ràpida i eficaç. Ramón Mampel, secretari general de LA UNIÓ, assenyala que “ja està bé de dedicar més temps a qüestions de debat i filosofia que no ajuden i començar ja a realitzar accions concretes que sí ens poden ajudar per a eradicar del nostre territori una plaga considerada per la majoria d’experts com la més mortífera que existeix en l’actualitat per a bona part de les nostres espècies vegetals més importants”.