La millora de la capacitat d’innovació, clau per a mantenir el teixit econòmic a la Comunitat post pandèmia

659

Actualitat Diària

Investigadors de la Càtedra de Transformació del Model Econòmic de la Universitat Jaume I han publicat un estudi sobre els efectes de la COVID-19 en la relocalització industrial en l’economia valenciana. El treball, elaborat pel catedràtic Xavier Molina -director de la Càtedra- i els professors Luis Martínez Cháfer i David Valiente, analitza la situació actual i els canvis que es preveuen en l’àmbit empresarial, entre els quals la relocalització d’empreses i indústries «sembla un dels més evidents i, també, controvertits».

L’estudi recomana «establir prioritats i prendre decisions a llarg termini» per acomodar les empreses a la nova situació i estableix com a factor clau el manteniment i millora de la capacitat d’innovació «per a retenir les activitats nuclears al districte (relocalització selectiva) i evitar la dolorosa relocalització (relocalització replicativa)». Segons els autors de l’informe, «esperar un retorn a la situació anterior no sembla ni possible, ni segurament recomanable», perquè el trencament de les cadenes de subministrament i la percepció de dependència dels inputs no sols sanitaris, provinents d’altres països, i particularment de la Xina, «han fet ressorgir el debat sobre la localització industrial».

En aquest punt, el treball recomana identificar els processos productius que inclou l’economia valenciana, analitzar la seua estructura social i econòmica, fer anàlisis individualitzades per a l’adopció de la relocalització selectiva i reforçar el model de clúster industrial, així com les mesures transversals per a l’adaptació del model productiu. En aquest darrer punt, se suggereix accelerar l’ús de noves tecnologies, fomentar i donar suport a la innovació, desenvolupar estratègies de sostenibilitat (mediambiental, econòmica i social) i fomentar la cooperació entre empreses i institucions.

Entre altres conclusions, el document elaborat per la Càtedra pronostica «una tendència cap a la relocalització inversa de les activitats i, per tant, cap a un retrocés del procés de globalització» i destaca que «l’espai i la proximitat són factors que contribueixen al coneixement tàcit i a la capacitat per a l’aprenentatge que genera la innovació».

Entre les tendències apuntades per l’estudi, s’assenyala un replantejament de les cadenes de subministrament i «del model de localització industrial vigent des de fa un parell de dècades al nostre territori». En aquest sentit, recorda que les decisions sobre relocalització es basen en cinc paràmetres: avantatge en costos, existència o rellevància de barreres a la internacionalització, costos de transacció, noves tecnologies i característiques del context territorial (clúster, cultura del territori…) que poden inhibir la relocalització.

Impulsada per la Universitat Jaume I i la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic de la Generalitat Valenciana, la Càtedra té com a objectiu el foment del coneixement i la difusió de temàtiques relacionades amb la transformació de l’actual model econòmic de la Comunitat Valenciana cap a un de més competitiu, basat en la innovació, el coneixement, l’obertura a l’exterior i el fet que siga sostenible des d’un punt de vista mediambiental, productiu i social.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací