La Diputació consolida La Llum de la Memòria com a reclam turístic en concloure amb 49.000 visitants

1092

Sales: “La resposta del públic ha sigut espectacular, el potencial del nostre patrimoni com a oportunitat als nostres pobles és enorme”

Actualitat Diària

La Diputació de Castelló ha consolidat la seua exposició d’art sacre restaurat ‘La Llum de la Memòria’ com un reclam turístic per a l’interior de la província en concloure la seua tercera edició amb prop de 49.000 visitants (48.888). Així, la iniciativa del Govern Provincial per fer de la restauració, manteniment i divulgació del patrimoni històric un actiu per als pobles de la província es constitueix com una important via per a atraure milers de visitants a l’interior de Castelló, triplicant les ja llavors positives xifres de públic registrades en les anteriors edicions de Castellfort i Benassal (2017-2018) i Vilahermosa (2016).

El vicepresident primer i diputat de Cultura, Vicent Sales, s’ha mostrat molt satisfet per el “excel·lent comportament que ha tingut l’exposició. La resposta del públic ha sigut espectacular, la qual cosa reforça la nostra aposta per fer del patrimoni un actiu de futur per als nostres pobles, el potencial del nostre patrimoni com a oportunitat als nostres pobles és enorme”.

En aqueix sentit, Sales ha recordat que “des del Govern Provincial posem tots els recursos a la disposició dels pobles perquè es beneficien al màxim del flux de visitants que genera aquesta gran exposició. Donem un argument més per a conéixer l’interior de Castelló, un autèntic tresor patrimonial que cuidem i preservem, però amb el qual anem un pas més enllà posant en valor a través de la seua divulgació amb iniciatives tan ambicioses com aquesta exposició”.

I és que el Govern Provincial ha activat tots els seus recursos per a ajudar a dinamitzar l’activitat turística entorn de la gran exposició amb un programa d’excursions en el qual han participat més de cinc mil persones, “fent que els propis castellonencs coneguen la riquesa patrimonial de la seua terra i es convertisquen en els seus millors ambaixadors”, ha indicat el vicepresident Sales.

I és que el Govern Provincial ha mantingut en aquesta exposició la més ambiciosa de les tres edicions d’aquesta aposta per consolidar el patrimoni sacre com un actiu perquè els municipis continuen generant noves oportunitats turístiques i de desenvolupament. Un total de 53 obres d’art exposades en quatre seus espectaculars, dues en cada municipi, han sigut des d’el mes d’agost passat i fins a aquest passat diumenge el punt de partida a una fita del turisme cultural en l’Alt Palància.

Un important reclam turístic durant Nadal

Si bé és cert que l’activitat intensa de visitants s’ha mantingut durant tot el temps en què ha estat oberta l’exposició, durant les passades festes nadalenques el flux de visitants s’ha intensificat. Així, 12.141 visitants van decidir gaudir d’aquest recorregut per la història de l’art sacre castellonenc durant aquestes assenyalades dates i, amb això, contribuint a dinamitzar l’activitat de sengles municipis.

Quatre seus per a una gran exposició

La Llum de la Memòria a Caudiel i Xèrica ha romàs situada en un total de quatre seus, dues en cada municipi com el “perfecte continent per a un contingut espectacular”.

1. Església Convent Carmelites de Caudiel

El convent de Carmelites Descalces, igual que el veí convent dels Agustins, ara església parroquial, va ser fundat per Pedro Miralles, però va morir abans de veure realitzada la seua obra, sent els seus hereus els que van dilatar per espai de més de quaranta anys la seua fundació, perquè aquesta es va executar el 21 de novembre de 1671.

El conjunt arquitectònic en estar completament emmurallat dóna un aspecte robust i monarcal, cridant poderosament l’atenció al visitant que arriba a Caudiel.

L’Església està construïda en maçoneria i pedra angular; consta d’una sola nau amb capelles laterals no comunicades entre si, tota ella decorada a l’estil barroc, en les formes que va impulsar l’arquitecte Juan Bautista Pérez Castiel.

L’interior del convent a l’ésser de clausura rares vegades pot visitar-se, excepte l’església i el cor situat davall al costat del presbiteri i separat d’aquest per una reixa de grans dimensions; en ell pot apreciar-se la rica pavimentació de taulell valencià del segle XVIII. L’exposició situada en el convent ha registrat un total de 11.703 visites.

2. Església Parroquial de Sant Joan Baptista de Caudiel

És un temple que correspon a l’antic convent dels Agustins, fundat el 1616, per Pere Miralles, igual que el veí de les carmelites descalces. Va ser col·legi dels agustins on s’allotjava el noviciat per a cursar els estudis de filosofia i art.

L’edifici conventual, després de la desamortització, va ser cedit al poble per a ajuntament, escola, hospital, etc., mentre que la resta de l’obra (església, capella i cambril) ha arribat als nostres dies pràcticament igual que en els seus anys fundacionals, erigint-se en parroquial, en 1866, després d’haver-se afonat la cúpula de l’antiga església parròquia situada en el solar que hui alberga la nova Casa de la Vila.

L’església és una àmplia nau en forma de creu llatina amb capelles claustrals comunicades entre si i cúpula de mitjana taronja, tot això d’un refinat estil barroc amb extraordinària decoració d’esgrafiats, connectat amb les maneres de Joan Baptista Pérez Castiel. La capella de la Mare de Déu, se situa en un dels braços del creuer i a ella s’entra per un gran arc amb bella decoració barroca d’estil més avançat que la de la nau i una cúpula circular amb elevat tambor. El retaule de l’altar és una obra excel·lent, decorat amb fullaraques, consoles, angelets, etc. i cobreix tot l’absis.

El Cambril de la Mare de Déu destaca per la seua riquíssima decoració sobrecarregada igualment de querubins, fullaraques, cintes, garlandes, repeus, etc. La Diputació de Castelló ha fet un notable exercici de restauració en aquest punt, una de les joies del barroc de la província, deixant aquest enclavament com un dels llocs més emblemàtics de l’exposició i que ha sigut visitat per 13.640 persones.

3.- Esglèsia del Socós de Xèrica

L’antic Convent d’Agustinians del Socós va ser fundat el 1570 per fra Rodrigo de Solís en la part d’extramurs de la població de Xèrica, i les obres van haver de començar de seguida. Durant la guerra civil del 36 l’església conventual, que era del poc que quedava del convent en aquest moment, després de la desamortització i els diversos usos a què va ser destinat, va ser saquejada i destruïda, encara que no totalment.

L’església del convent presenta planta rectangular, amb nau central de quatre crugies amb absis poligonal. Les capelles que se situen en el costat de l’epístola són de profunditat variable, i en l’última intervenció s’han incorporat les capelles del costat de l’evangeli. En la primera cruixia havia d’existir un cor elevat, ja que encara es poden observar les arrancades dels suports, en forma de mènsula.

Les voltes estavellades sorgeixen de mènsules i es troben separades per arcs, a pesar que la deterioració de l’edifici va provocar que en les dues primeres cruixies de la nau el sistema de coberta es realitzara per mitjà de cintres metàl·lic i cobriment de teulada inclinada a dues aigües.

L’accés al temple es realitza als peus del mateix, per una bella porta renaixentista del segle XVI. Ha registrat durant l’exposició un total de 10.955 visites.

Les obres: un catàleg de primer ordre

La tercera edició de la Llum de la Memòria ha comptat amb un total de 53 obres distribuïdes en un complet recorregut per les quatre seus de l’exposició. Així, l’Església del Convent de Carmelites ha acogit 15 obres, un total de 18 s’han pogut gaudir en la visita a l’Església Parroquial de Sant Joan Baptista amb una completa restauració de l’espectacular Cambril de la Verge, 18 obres a l’Església del Socós de Xèrica i dos en el Museu del municipi, una d’elles l’espectacular retaule de Sant Jordi de 250×198 cm.

Per tipologies, les obres s’han correspost amb 16 escultures, un tèxtil amb importants treballs de restauració, 3 retaules, 10 peces d’orfebreria i un llibre.

Recuperació del patrimoni per a generar noves oportunitats

I és que cal tindre en compte que la Llum de la Memòria es presenta com l’aposta més ambiciosa de la Diputació de Castelló en el seu eix estratègic d’actuació entorn de la posada en valor, recuperació i divulgació del patrimoni històric i artístic com a actiu al servei dels municipis de cara a dinamitzar-los turísticament i ajudar-los a generar noves oportunitats de desenvolupament futur.

A més, tal com ha recordat el vicepresident, “la continuada actuació restauradora de la Diputació comporta de forma intrínseca un alt contingut d’orgull de pertinença al territori, perquè la recuperació i manteniment d’aquestes obres i d’aquests edificis incideix directament en el manteniment i recuperació de la història dels pobles, en el coneixement de la seua trajectòria històrica i, per tant, en l’arrelament de les seues gents al seu territori. Estem molt orgullosos del nostre patrimoni i fem d’ell un actiu de futur”.

Cal assenyalar que la Diputació manté activa la web www.llumdelamemoria.dipcas.es en la qual es pot consultar tota la informació de l’exposició.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací