La Guàrdia Civil deté a Madrid a un presumpte membre de Daesh

606

Actualitat Diària

Agents del Servei d’Informació de la Guàrdia Civil amb el suport de diverses unitats del Cos van detenir dimecres passat 30 de setembre a Madrid a un ciutadà algerià per les seves presumptes activitats terroristes en vinculació amb el grup terrorista DAESH.El detingut ha estat posat a disposició judicial aquest mateix matí havent estat decretat el seu ingrés a la presó provisional.

La recerca, que ha estat dirigida des del Jutjat Central d’Instrucció nº3 i de la Fiscalia de l’Audiència Nacional, ha estat realitzada de manera conjunta amb EUROPOL. La cooperació internacional és un factor de total importància en la lluita contra el terrorisme d’àmbit gihadista on l’alta mobilitat dels terroristes i la utilització de xarxes socials i aplicacions d’internet condicionen enormement les recerques policials. En aquest cas l’actuació conjunta dels analistes de Guàrdia Civil i de l’Organisme Internacional han permès obtenir indicis i evidències per a neutralitzar les activitats de l’investigat.

El detingut consumia a través d’internet propaganda gihadista de manera constant i comptava a la seva disposició amb manuals operatius dissenyats per Daesh orientats a la confecció d’artefactes i ús d’armes, havent arribat a mostrar en aquest últim període de temps una gran identificació amb l’Organització Terrorista, així com molt d’interès per armes i tècniques de lluita.

Així mateix, durant la recerca ha transcendit la seva relació amb la falsificació de documents d’identitat de diversos països, activitat que podria haver resultat clau per a facilitar la gran mobilitat internacional del detingut en els últims anys.

A través de les diferents hipòtesis policials plantejades inicialment s’ha sabut que l’evolució de la seva activitat en internet ha respost plenament a l’estratègia que DAESH desenvolupa de manera destacada a través del seu aparell propagandístic, havent aconseguit radicalitzar i reclutar a un gran nombre de voluntaris els qui, trasadquirir un gran sentiment de pertinença a Daesh, arriben a dur a terme atacs als seus països de residència.

Aquesta tipologia de terrorisme suposa avui dia un dels majors reptes al qual s’enfronten les forces de seguretat davant la gran dificultat de poder detectar de manera primerenca processos de radicalització que puguin derivar en un atac terrorista en un curt espai de temps. Per tant, la possibilitat de detectar aquests casos amb la suficient antelació, així com obtenir indicis i evidències suficients amb caràcter judicial per a poder anticipar-se a la comissió del possible atac són dos punts crítics del treball diari de les unitats de recerca del Servei d’Informació de la Guàrdia Civil.

Des de l’elevació al nivell 4 d’alerta antiterrorista el passat 26 de juny de 2015, la Guàrdia Civil ha reforçat tots els dispositius operatius i línies de recerca relatives a l’amenaça terrorista, especialment aquelles sobre individus immersos en un procés de radicalització que pugui desembocar en el desplaçament a zona de conflicte o en la comissió d’accions terroristes als països de residència, la qual cosa suposa en l’actualitat una de les principals amenaces sobre els països occidentals. Aquest reforçament s’ha vist intensificat des del començament de la pandèmia davant la possibilitat que Daesh o una altra organització terrorista pogués aprofitar l’escenari sanitari com a multiplicador dels efectes d’un atac.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací