La Generalitat fa el primer pas per a l’absorció dels Consorcis sanitaris de Castelló i València

1281

L’esmena que obri la via administrativa ha sigut publicada hui en el DOG amb els pressupostos autonòmics de 2019 

La Generalitat Valenciana ha publicat en el seu últim numere del DOG 2018 els Pressupostos Autonòmics per al 2019. En aquesta publicació s’inclou també l’esmena dirigida a l’absorció dels consorcis sanitaris provincials, entre els quals es troba l’Hospital Provincial. D’aquesta manera s’inicia la via administrativa per a integrar els consorcis en la Conselleria de Sanitat dins d’un mapa sanitari en el qual el Provincial de Castelló pot quedar reduït a un mer ambulatori d’especialitats.
Actualitat Diària
El Diari Oficial de la Generalitat ha publicat en la seua última edició de l’any 2018 (31 de desembre), els Pressupostos Autonòmics de la Generalitat Valenciana per al 2019.
El text publicat recull totes les previsions d’ingressos i despeses, aprovats per les Corts Valencianes, incloses les esmenes que han tirat avant, concretament, la número 1.157 és la que es referencia en el departament de Recursos Humans, i se centra sobre la problemàtica de: Absorció dels consorcis sanitaris provincials per la Conselleria de Sanitat universal i Salut Pública.
Amb aquesta esmena, el Govern Valencià fa un pas avant per a integrar el consorci de l’Hospital Provincial dins de la xarxa de Salut de la Generalitat Valenciana, però també, per a l’aplicació d’una sèrie de mesures que els sindicats que representen als treballadors del centre consideren més que qüestionables.
Segons indica aquesta esmena, l’objectiu bàsic se centrarà en l’Elaboració d’un Pla per a l’adscripció o incorporació del personal dels Consorcis sanitaris provincials a la plantilla de la Conselleria de Sanitat Universal.
Les línies d’actuació proposades per a aconseguir aquest objectiu passen per:
Desenvolupar el procés d’estatutarización del personal del Consorci.
Aprovar i publicar el Conveni Col·lectiu del personal al servei del Consorci Hospitalari Provincial de Castelló i Consorci de l’Hospital General de València.
Adequació de les plantilles dels consorcis sanitaris provincials a les necessitats assistencials
Adequació de l’organigrama dels consorcis sanitaris provincials a l’assistència sanitària integrada en la xarxa departamental de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.
Reunions de treball tant del personal de l’administració pública com a sindicats i treballadors dels consorcis sanitaris provincials
Reunions amb objectius i dates finals per a establir els criteris per a l’absorció dels treballadors.

Aspects positius

En l’aspecte positiu d’aquesta absorció, l’Hospital Provincial de Castelló passaria a regular-se amb els mateixos criteris que s’apliquen en la resta de les entitats de la Conselleria de Sanitat. Això significaria també, almenys en teoria, que tindria assignats un cens de pacients i de cartilles sanitàries, dins de la distribució de la zona i el diagrama de la Conselleria.
I podria significar també una igualtat de drets i deures dels treballadors de l’Hospital Provincial respecte a altres professionals sanitaris.

Demandes dels treballadors
No obstant això, i des del punt de vista dels treballadors, aquesta integració ni està tan clara ni és tan avantatjosa per a treballadors i pacients.
Partisca començar, assenyalen que l’Hospital Provincial va ser objecte d’inversions i disposa d’un Conveni Col·lectiu, aprovat per unanimitat en el 2015, que no va arribar a aplicar-se després del canvi de Govern en la Generalitat. Aquest conveni Col·lectiu necessitava, per a la seua aplicació, el vistiplau d’Hisenda que, segons els treballadors va ser atorgat després, encara que la Conselleria va optar per no aplicar-lo i guardar el document en un calaix.
En aquest sentit, la consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha citat als sindicats del Provincial per a reprendre les negociacions sobre aquest conveni, durant la primera quinzena de gener.
Els sindicats tampoc estan d’acord amb el sistema proposat per a la integració dels treballadors proposat per la Conselleria. Afirmen que el procediment d’estatutorització, voluntària o no, deixa fora als treballadors interins, alguns dels quals porten més de 10 anys esperant oposicions per a poder consolidar els seus llocs de treball.
Segons els sindicats, el sistema proposat podria comportar, de forma solapada, l’acomiadament d’aqueixos 250 treballadors si, com sospiten, la Conselleria està decidida a reduir els serveis i oferta assistencial de l’Hospital Provincial.
I és que, la qual cosa temen els treballadors, és que la Conselleria vulga desenvolupar, abans que acabe la legislatura el famós Pla de Recursos Humans realitzat per professors de l’UJI, per a desmantellar l’Hospital Provincial i reduir-lo només a un ambulatori amb algunes especialitats, entre elles la d’oncologia. De ser certa aqueixa sospita, la resta dels serveis i especialitats acabarien per eliminar-se del Provincial, i ser traslladats a altres centres sanitaris, al costat de les cartilles sanitàries dels seus pacients (Com proposava aquell Pla).
En qualsevol cas, aquesta absorció està per desenvolupar-se i caldrà veure quines mesures aplica la Conselleria i com es duu a terme el procés.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací