La Generalitat destinarà 160 milions d’euros als sectors més afectats per les noves restriccions

452

Actualitat Diària

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que la línia d’ajudes Parèntesis, destinada a autònoms i microempreses dels sectors més afectats per les restriccions necessàries per a fer front a la pandèmia de COVID-19, estarà dotada amb 160 milions d’euros.

Així ho ha manifestat el cap del Consell després de presidir la reunió de la taula institucional integrada pels alcaldes de València, Alacant i Elx, l’alcaldessa de Castelló, els responsables de les tres diputacions provincials i el president de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, en la qual han estat acordades les noves ajudes econòmiques.

El president ha assenyalat que la línia d’ajudes Parèntesis té com a objectiu “ajudar els sectors més afectats a superar aquest parèntesi d’activitat”, i és fruit de “la col·laboració, el diàleg i l’acord” entre la Generalitat, les diputacions i els ajuntaments, en la seva causa comuna per superar la pandèmia i reactivar l’economia.

Aquesta línia d’ajudes, que serà aprovada en el Ple del Consell de demà divendres a través d’un decret llei, constitueix una de les primeres mesures a posar-se en marxa dins del Pla Resistir, que finalment estarà dotat amb un total de 380 milions d’euros per a “minimitzar els danys en els sectors més vulnerables a unes restriccions adoptades pel bé de tots”.

Puig ha assegurat que les últimes restriccions -que entren en vigor aquest dijous- “són especialment doloroses” pel seu gran impacte sobre empreses, autònoms i treballadors d’allotjaments i activitats turístiques; l’hostaleria, restauració i oci nocturn; les activitats de creació, artístiques i d’espectacles, i les activitats esportives, recreatives i d’entreteniment.

Per això ha assenyalat que resulta necessari “injectar els recursos per als més afectats”, arbitrant ajudes amb fons propis, de l’Estat o de la Unió Europea.

Increment en l’aportació de la Generalitat

Durant la seva intervenció, el president ha explicat que les ajudes Parèntesis ascendiran a 160 milions d’euros, enfront dels 120 anunciats inicialment, “gràcies a un esforç addicional que realitzarà la Generalitat”, que li permetrà augmentar la seva participació en 40 milions més, per la qual cosa finalment l’administració autonòmica aportarà 100 milions d’euros.

Respecte de les diputacions, la seva aportació serà de 36 milions, de manera proporcional al nombre d’autònoms, empreses i treballadors que tinguin a la seva província, i els ajuntaments, per part seva, participaran amb 24 milions d’euros. D’aquesta manera, el 62,5% del total serà aportat per la Generalitat, el 22,5% per les diputacions i el 15% pels ajuntaments.

La seva gestió es realitzarà a través dels ajuntaments, que tindran un termini de 15 dies, des de la publicació del decret llei, per a presentar la seva sol·licitud de participació, la qual cosa “activarà el desplegament de les ajudes”, ha manifestat Puig.

Ajudes de fins a 10.000 euros per beneficiari

En concret, el president ha assenyalat que consistiran en una ajuda directa de 2.000 euros per cada autònom o microempresa dels sectors més afectats, que s’incrementarà en 200 euros addicionals per empleat al seu càrrec. Així mateix ha assegurat que la quantia que rebrà cada beneficiari podran arribar a un màxim de 10.000 euros.

A més, ha destacat que aniran destinades a cobrir despeses corrents de l’activitat empresarial des d’abril de 2020, és a dir des de l’inici de la pandèmia.

Tal com ha explicat el cap del Consell, s’estima que dels 160 milions, els sectors d’Alacant rebin 65,3 milions d’euros; els de Castelló, 18,6 milions, i els de València, 76 milions.

A més es preveu que el nombre aproximat de beneficiaris serà de 45.000 autònoms i 23.000 empreses, amb 136.000 treballadors vinculats.

Pla Resistir

Finalment, el president ha assenyalat que, després de l’increment en l’aportació de la Generalitat, el Pla Resistir ascendeix a un global de 380 milions per a ajudar empreses, autònoms i treballadors a fer front a les restriccions que avui entren en vigor, especialment per als sectors de l’hostaleria, el turisme, l’oci i les activitats artístiques i culturals.

Cal recordar que el pla de xoc s’articula en quatre blocs: ajudes directes a empreses, autònoms i treballadors afectats per ERTO; ajudes específiques per a sectors amb un perjudici sostingut durant tota la pandèmia; nous instruments financers de l’Institut Valencià de Finances (IVF); i el fons de cooperació municipal, presentat avui sota la denominació de línia d’ajudes Parèntesis, acordat amb diputacions i ajuntaments.

A més de la línia d’ajudes Parèntesis, cal recordar que dins d’aquest pla de xoc ja s’ha posat en marxa la línia Horeca, dotada amb 50 milions d’euros, consistent en préstecs bonificables dissenyats per l’Institut Valencià de Finances (IVF) amb trams no reemborsables de fins al 30%. Es tata d’una nova línia de finançament per la qual obtindran crèdits d’entre 15.000 i 750.000 euros que inclouen una ajuda directa no reemborsable de fins a 60.750 euros, i que pot ser sol·licitada des d’avui dijous.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací