La Generalitat demana al Govern rebaixes fiscals per als cultius afectats per les incidències climàtiques

639

Actualitat Diària

La Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha remés al Ministeri d’Agricultura una carta, acompanyada d’un detallat informe, en la qual se sol·licita al Govern central que aplique una reducció tributària d’entre el 30% i el 100% als cultius que van sofrir danys durant l’any passat arran de les incidències climàtiques que es registraren al llarg de 2019.

En el referit escrit s’esmenta que l’últim exercici agrari es va caracteritzar per ser el desè any més càlid en la Comunitat Valenciana des de 1941, així com per un règim hídric especialment irregular.

A aquestes circumstàncies cal sumar, enmig d’aquesta falta generalitzada de precipitacions, quatre episodis de pluges torrencials, entre els quals destaca pels seus devastadors efectes la DANA (Depressió d’Alts Nivells Atmosfèrics) esdevinguda el passat mes de setembre i que es va encebar amb gran virulència en la franja interior del sud de València i en el nord d’Alacant (Vega Baixa).

La combinació dels referits factors, agreujats encara més per gelades puntuals, calamarses i vent, es van traduir tant en pèrdues de collita molt sensibles com en l’increment dels costos que suporten les explotacions a causa de la necessitat d’atendre, segons els casos, un major consum d’aigua, de productes fitosanitaris, de pinsos o de desplaçaments d’animals.

Així les coses, la Conselleria d’Agricultura ha sol·licitat formalment al Ministeri, perquè la seua vegada trasllade la proposta al Departament d’Hisenda de l’Executiu central, una reducció dels índexs de rendiment net -mòduls- en el règim d’estimació objectiva de l’IRPF que s’aplica a les activitats agràries.

La petició que ha traslladat la Generalitat es concreta en una rebaixa dels mòduls del 30% en tots els municipis de la Comunitat Valenciana per als cultius de cítrics, caqui i olivar, mentre que la disminució que es reclama per als fruiters d’os és del 38%. Així mateix es demanda una millora fiscal del 30% per a les hortalisses d’hivern en totes les localitats de la Vexa Baixa i la zona inundada del Baix Vinalopó (terme municipal de Crevillent), del 30% per al cultiu del magraner en la totalitat de les localitats de la Vega Baixa i Crevillent i, finalment, una rebaixa del 30% per a la ramaderia extensiva i l’apicultura de tots els municipis de la província de Castelló.

Però és que, a més, per a alguns pobles i cultius concrets on es registraren danys especialment onerosos pels efectes de la DANA i també per a certes zones que estan sofrint de manera virulenta les conseqüències de la plaga de la Xylella fastidiosa, la conselleria exigeix una reducció dels mòduls tributaris del 100%.

La consellera d’Agricultura, Mireia Mollà, ha destacat el treball minuciós i detallat del servei d’estudis de la conselleria sobre les pèrdues que han sofert els agricultors valencians arran del comportament del clima durant l’any passat. Mollà s’ha mostrat confiada en la col·laboració d’Hisenda, necessària per a reduir els problemes derivats d’aquesta conjuntura.

A més, valora les reunions mantingudes de manera periòdica amb les organitzacions agràries per a poder determinar amb la més gran exactitud possible l’abast dels desperfectes i de les àrees afectades a fi d’evitar les omissions que s’han produït altres anys.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací