La Generalitat consolida el seu projecte de residències artístiques ‘Cultura Resident’ i obri tres noves convocatòries

644

Actualitat Diària

El programa de residències per a creadors, ‘Cultura Resident’ de la Generalitat, llança la tercera edició de les seues convocatòries per a residències de producció, investigació i mediació cultural que es desenvoluparan a Alacant, Castelló i València, respectivament.

Amb la finalitat d’impulsar la creació contemporània i enfortir el teixit cultural valencià, Cultura, a través de la Direcció General de Cultura i Patrimoni i del Consorci de Museus, va posar en marxa el programa ‘Cultura Resident’, un programa autonòmic únic i pioner que facilita als creadors, temps, espai, acompanyament i recursos econòmics per al desenvolupament del seu treball.

La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, ha assenyalat que “la publicació d’aquesta tercera edició és la demostració d’un projecte consolidat, sòlid i compromés amb la professionalització del sector cultural valencià”. “Com en edicions anteriors, ‘Cultura Resident’ disposarà d’un pressupost de vora 150.000 euros per a aquestes tres convocatòries en les quals se seleccionaran altres deu creadors per a desenvolupar els seus projectes a la nostra Comunitat”, ha afegit.

El director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont, ha explicat que “‘Cultura Resident’ ens ha permés crear una xarxa de residències amb aquesta marca com a paraigua, amb convocatòries pròpies de les quals ja se n’han beneficiat 28 creadors i creadores amb projectes dins i fora de la Comunitat, en diferents contextos i ciutats”.

Pérez Pont ha afegit que “a més, amb aquest programa continuem obrint noves vies d’intercanvi, i així impulsem el sector cultural en col·laboració amb altres projectes multidisciplinaris”, i en aquest sentit ha recordat que “també en aquests moments tenim obertes, fins al 21 de febrer, dues convocatòries per a una residència a Alacant i una altra a Castelló en el marc del projecte ‘Estètiques transversals’, en col·laboració amb la plataforma Idensitat”.

‘Cultura Resident’ ofereix suport a projectes de totes les disciplines artístiques, des de la creació escènica, visual, musical, literària, audiovisual o qualsevol altre àmbit de pensament.

Les tres noves convocatòries seleccionaran deu projectes per a residències, almenys la meitat d’aquests per a creadors arrelats al territori valencià. El termini de presentació de projectes per a les tres convocatòries finalitzarà el 6 de març.

Convocatòria de producció

La iniciativa va dirigida a creadors lligats a les pràctiques artístiques contemporànies, que presenten propostes inèdites o que estiguen en vies d’investigació i requerisquen d’un impuls per a la seua producció, i han de tindre com a objectius l’experimentació i innovació en l’àmbit de la creació artística actual en el seu sentit més ampli.

Se seleccionaran quatre projectes, almenys dos dels quals han de correspondre a creadors arrelats al territori valencià. En aquest sentit se seleccionaran dos projectes que tindran un període de residència de dos mesos (del 14 d’abril al 14 de juny), i altres dos amb un període de quatre mesos (de l’1 de setembre al 20 de desembre).

S’estableix una dotació econòmica per a cada projecte de 1.200 euros mensuals en concepte d’honoraris; 3.000 euros per a producció, per a les residències de dos mesos, i 4.000 euros per a les de quatre. El Consorci de Museus correrà amb les despeses de viatge d’inici i fi del període de residència i valorarà les necessitats de transport de l’artista.
La residència es desenvoluparà a les instal·lacions del Centre Cultural Las Cigarreras d’Alacant i amb el suport de l’IVAJ a l’Alberg Juvenil La Florida d’Alacant.

El jurat encarregat de seleccionar les propostes està format per Rocío Villalonga, artista, comissària i docent proposada per la Universitat Miguel Hernández d’Elx; Nuria Vizcarro, del Consell Valencià de Cultura, proposta per l’Associació Valenciana de Crítics d’Art (AVCA); Domènech, artista visual proposat per l’Associació d’Artistes Visuals de València, Alacant i Castelló – AVVAC; Carmen Amoraga, directora general de Cultura i Patrimoni o persona en qui delegue i José Luis Pérez Pont, director gerent del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana.

Convocatòria d’investigació

La iniciativa va dirigida a creadors que presenten propostes inèdites d’investigació, dins del camp de la cultura contemporània i requerisquen d’un temps d’estudi i evolució per publicar-les, amb independència del suport triat, en finalitzar el període de residència.

Se seleccionaran quatre projectes, almenys dos dels quals han de correspondre a creadors arrelats al territori valencià. En aquest sentit se seleccionaran dos projectes que tindran un període de residència de dos mesos i altres dos projectes de quatre mesos.

Cada projecte disposa d’una dotació econòmica de 1.200 euros mensuals en concepte d’honoraris; 1.500 euros destinats a despeses de desenvolupament de la investigació per a les residències de dos mesos i 2.000 per a les de quatre. El Consorci de Museus correrà amb les despeses de viatge d’inici i fi del període de residència i valorarà les necessitats de transport de l’artista.

La residència es desenvoluparà a les instal·lacions del Menador Espai Cultural de Castelló i amb el suport de l’IVAJ a la Residència Juvenil Mare de Déu del Lledó de Castelló.

El jurat encarregat de seleccionar les propostes està format per Susana Blas Brunete, comissària i crítica d’art proposada per l’Associació Valenciana de Crítics d’Art (AVCA); Maria Josep Picó, periodista i divulgadora científica, proposta per la Universitat Jaume I de Castelló; Izaskun Etxevarria, comissària i artista proposada per l’Associació d’Artistes Visuals de València, Alacant i Castelló – AVVAC; Carmen Amoraga, directora general de Cultura i Patrimoni o persona en qui delegue, i José Luis Pérez Pont, director gerent del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana.

Convocatòria de mediació cultural

Aquesta convocatòria té com a objectiu seleccionar dos projectes situats en contextos específics que utilitzen la creació contemporània com a element mediador i a la ciutadania com a agent actiu d’un procés de creació contemporània, participatiu i relacional, mitjançant el qual atén les demandes i necessitats d’una determinada comunitat.

Se seleccionaran dos projectes (almenys un ha de correspondre a creadors arrelats al territori valencià), amb un període de residència de 6 mesos cada un (del 7 de setembre de 2020 al 7 de febrer de 2021).

Cada projecte disposa d’una dotació econòmica de 1.200 euros mensuals en concepte d’honoraris i 2.000 euros destinats a despeses de desenvolupament del projecte. El Consorci de Museus correrà també amb les despeses de viatge d’inici i fi del període de residència i valorarà les necessitats de transport de l’artista.

La residència es desenvoluparà a les instal·lacions del Centre del Carme Cultura Contemporània i amb el suport del Col·legi Major Rector Peset de la Universitat de València.

El jurat encarregat de seleccionar les propostes està format per Mariola Campelo Tenoira, educadora artística, proposta per Amecum – Associació de Mediadors Culturals de Madrid; Rafa Calbo, professor de l’Escola d’Art i Superior de Disseny d’Alcoi, proposat per l’Associació Valenciana de Crítics d’Art (AVCA); Pilar Bonet, comissària, proposta per l’Associació d’Artistes Visuals de València, Alacant i Castelló – AVVAC; Carmen Amoraga, directora general de Cultura i Patrimoni o persona en qui delegue i José Luis Pérez Pont, director gerent del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací