La Fiscalia podrà actuar penalment contra els municipis que no tinguen un Pla de Prevenció d’Incendis Forestals

919

El Síndic de Greuges se suma a la investigació i demanda dades a la Conselleria d’Agricultura

La Fiscalia investiga als municipis amb terreny forestal que no disposen d’un Pla de Prevenció d’Incendis Forestals i podria actuar contra ells en cas de sinistre acusant-los d’un delicte contra la seguretat col·lectiva i el Medi Ambient. 98 municipis de la província de Castelló han sol·licitat l’ajuda per a realitzar o actualitzar els seus plans. 89 d’ells han entrat en el programa i 9 estan en llista d’espera.

Esperanza Molina/ Actualitat Diària

Tots els municipis de la Comunitat Valenciana amb terreny forestal en els seus termes municipals estan obligats per llei a disposar d’un Pla de Prevenció d’Incendis Forestals. No és una normativa recent, de fet, en la Comunitat Valenciana l’obligatorietat es remunta a la resolució de la Conselleria de Territori i Habitatge de 29 de juliol de 2005 quan es va publicar una resolució que declarava els terrenys forestals de la Comunitat Valenciana zona d’alt risc d’incendi. Posteriorment, amb data d’1 de juny de 2018, la normativa estenia l’obligació que els Ajuntaments de tots els municipis amb terreny forestal, i no solament els d’alt risc d’incendi, disposaren d’aquests plans locals de Prevenció. Segons l’annex que l’acompanyava, en la Comunitat Valenciana només quedaven exclosos 3 municipis de la província d’Alacant i 14 de la de València.

El curiós del cas, és que a la fi de 2018, dels 542 municipis afectats només 61 disposaven dels citats plans de prevenció. I el pitjor de tot, és que no era una excepció en l’Estat Espanyol.

“El procediment per a la seua aprovació, va assenyalar la Conselleria a instàncies del Síndic de Greuges, consisteix en la redacció del PLPIF (Pla de Prevenció) per un tècnic, a iniciativa de l’Ajuntament, que l’aprova en el ple municipal, després del procés de consultes que considere, i que ha de remetre’l a la direcció territorial, per al seu informe i trasllat a la Direcció General perquè eleve proposada a la consellera competent per a la seua aprovació. Aquests plans són subordinats a la planificació general de prevenció de demarcació i d’espais naturals protegits”

La Comunitat Valenciana compte, a més, amb una ajuda dels Fons Autonòmics FEADER-PDR 2014-2020 que gestiona la Direcció General de Prevenció d’Incendis Forestals a través de l’Agència Valenciana de Foment i Garantia Agrària, amb una dotació de 1,5 milions d’euros per a ajudar els municipis valencians per a la redacció dels seus plans. Conformement a aquests fons, el 14 de febrer de 2018, es van convocar les ajudes per a l’exercici 2018 per a la redacció de nous plans locals de prevenció d’incendis forestals (PLPIF) o per a la revisió dels ja aprovats per part dels municipis de la Comunitat Valenciana.

Contra tot pronòstic, només s’han rebut sol·licituds de 329 municipis de la Comunitat. 129 ajuntaments ni tan sols han presentat sol·licitud.

I només una part dels quals es van acollir a les ajudes es podran beneficiar d’elles en aquesta edició de 2018 una vegada que s’han esgotat els fons.

Però tot aquest joc de xifres ve a col·lació per un tema que pot alçar butllofes en molts dels ajuntaments que incompleixen la normativa, perquè ara ha sigut la Fiscalia la que ha pres cartes en l’assumpte.

La Federació Espanyola de Municipis i Províncies remetia una circular als Ajuntaments el passat 6 de març de 2019, per a advertir-los que la Unitat de Medi Ambient de la Fiscalia havia iniciat una investigació d’ofici. La investigació s’hauria iniciat arran de l’Informe realitzat pel Ministeri d’Agricultura i Pesca, en relació als incendis de 2018.

I a les dades facilitades sobre “La previsibilitat d’ocurrència d’incendis forestals a Espanya durant la campanya d’estiu de 2018”. El citat document analitza les causes dels incendis forestals, quan i com es produeixen, el grau d’intencionalitat i de negligència; els riscos en funció de factors com les temperatures, la climatologia o el grau d’humitat, i assenyala zones en funció de les estadístiques i el risc d’incendis. Una d’elles és el Nod-oest, on la intencionalitat se situa en el 50%, una altra, l’interior de la península, i una altra, la zona del llevant espanyol, al Mediterrani, on es troba la Comunitat Valenciana.

Arran d’aquest estudi, la Fiscalia investiga si es compleixen els factors de prevenció, entre ells, si es compta els obligats Plans de Prevenció que han de tindre habilitats els ajuntaments.

En la seua circular, la Federació de Municipis i Províncies adverteix que segons indica la Fiscalia, “Partint de l’informe referit, centrem la nostra atenció en aquells municipis situats en zones en les quals existisca una previsió d’incendis i en els quals els mateixos s’hagueren produït ja amb anterioritat”, és a dir, afig la circular, “es tracta de saber si realment es compleix o no aqueixa obligació legal en els municipis (comptar amb un Pla de Prevenció) en els quals es donaren aqueixa circumstància i ho faríem legitimats pel fet e que els incendis forestals poden constituir un delicte contra la seguretat col·lectiva i, en última instància, contra el Medi Ambient”.

I no és sol la Fiscalia qui investiga i s’ha pronunciat sobre el tema. El passat 3 de desembre, el Síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana ja va instar a la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural i va emetre una recomanació perquè, “amb independència d’ajudes dirigides als municipis que manquen del Plpif (Pla de Prevenció d’Incendis Forestals), requerisca als municipis obligats legalment a redactar els seus Plans locals de Prevenció d’Incendis Forestals”.

El passat 19 de juny, el Síndic de Greuges es dirigia de nou a les administracions públiques per a conéixer les actuacions que s’estaven realitzant en aquest àmbit. I sol·licitava informació sobre el compliment de les seues recomanacions del 3 de desembre. El requeriment s’enviava a la nova Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, a les tres diputacions provincials i a la Federació Valenciana de Municipis i províncies.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací