La Fe aconsegueix els 3.000 trasplantaments renals des de l’inici del programa en 1980

638

Actualitat Diària

L’Àrea clínica del Ronyó i Vies Urinàries de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe, que comprèn els serveis de Nefrologia i Urologia, ha realitzat el trasplantament renal de persones adultes número 3.000.

El programa de trasplantament renal en La Fe es va iniciar al febrer de 1980. Des de llavors, a més de l’important nombre d’implants de donant cadàver, s’han dut a terme un total de 76 trasplantaments de donant viu, 3 d’ells en el programa nacional de donació creuada i 4 d’elevada complexitat per incompatibilitat ABO (diferent grup sanguini).

Tal com ha destacat el director de l’Àrea Clínica, Julio Hernández, “del total de trasplantaments realitzats cal destacar una proporció significativa de dobles trasplantaments de manera que des de 2002 en què s’inicio l’activitat de trasplantament combinat de pàncrees-ronyó com a centre de referència, s’han realitzat 126 trasplantaments en pacients amb diabetis de llarga evolució amb insuficiència renal remesos des dels Serveis de Nefrologia de tota la Comunitat Valenciana”.

Així mateix, 49 pacients s’han beneficiat d’un trasplantament combinat de fetge i ronyó des de l’inici d’aquest programa en 1999 i més recentment dos trasplantaments de pulmó i ronyó i cor ronyó respectivament. Tot això en el marc d’un dels hospitals amb major activitat trasplantadora d’Espanya i, a nivell de trasplantament renal, entre els 10 primers hospitals acreditats per a trasplantament.

En els últims quatre anys s’ha produït un increment significatiu del nombre de trasplantaments realitzats, situant-se per sobre de 100 implants a l’any. Com assenyala el coordinador de Trasplantaments de l’Hospital La Fe, el doctor Juan Galán, “a això ha contribuït, sense cap dubte, la posada en marxa del programa de donació a cor parat de manera que des de 2015 ha permès realitzar un total de 142 trasplantaments procedents d’aquesta mena de donants”.

D’altra banda, des de juny de 2015, dins del Programa Nacional d’Accés al Trasplantament Renal de Pacients Hiperinmunizados del qual forma part la unitat, ha estat possible facilitar el trasplantament renal a 35 pacients amb un alt grau d’immunització.

Les últimes dades disponibles del Registre de Malalts Renals de la Comunitat Valenciana mostren que a 31 de desembre de 2019, 7.295 pacients estaven inclosos en alguna de les teràpies substitutives de la funció renal. D’aquest total, 3.530 es realitzaven hemodiàlisi, 445 diàlisi peritoneal i 3.320 persones tenien un trasplantament renal funcionante. Pràcticament la meitat d’aquests pacients trasplantats són controlats en les consultes externes de la unitat de trasplantament renal.

Com ha explicat la cap de secció de Trasplantament Renal del servei de Nefrologia de la Fe, Isabel Beneyto, “el trasplantament renal, quan és possible, constitueix el tractament d’elecció de la malaltia crònica avançada ja que millora no sols la qualitat de vida del pacient, sinó tambie?n la seva supervivència, adema?s de presentar des del punt de vista econòmic, un menor cost. Actualment, la supervivència de l’empelt en l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe és superior al 75% als 5 anys i al 65% als 10 anys”.

L’activitat de trasplantament és el paradigma del treball en equip en el qual participen un elevat nombre de professionals que amb la seva activitat multidisciplinària i en col·laboració amb els equips de coordinació i el suport dels serveis centrals la duen a terme.

Res d’això seria possible sense l’enorme solidaritat dels donants i les seves famílies, gràcies als quals s’han pogut aconseguir aquests resultats.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací