La Diputació de Castelló obri un concurs per a la rehabilitació del santuari de Sant Joan

623

Actualitat Diària

La Diputació de Castelló obrirà un procés participatiu en forma de concurs d’idees per a aconseguir així la millor rehabilitació del santuari de Sant Joan de Penyagolosa. El president de la Diputació, Javier Moliner, ha anunciat aquesta nova iniciativa que articularà el Govern Provincial de la mà dels professionals de la província amb la condició de tenir els millors projectes per a les rehabilitacions dels diferents espais que componen el conjunt arquitectònic de Sant Joan de Penyagolosa.

Així, el president provincial ha explicat que “obrirem un procés participatiu entre tots els equips d’arquitectes de la província per a aportar idees sobre les millors formes per a rehabilitar el santuari de Sant Joan de Penyagolosa. Serà una aposta estratègica de la Diputació, ens ha costat molt aconseguir poder intervenir en aquest espai tan emblemàtic per a tota la província i volem fer-ho de la millor forma possible, i garantint tots els usos i que tota l’actuació arquitectònica de rehabilitació sigui conforme a un lloc mític per als castellonencs i que volem que recuperi tot la seva esplendor i es converteixi en el gran centre d’acolliment de visitants i pelegrins”.

Amb aquest procés participatiu, la Diputació activarà tot el treball que portarà a la rehabilitació d’un enclavament tan emblemàtic per a la província de Castelló implicant el talent dels professionals castellonencs en les millors solucions per a una rehabilitació tan delicada com aquesta.

Convertir-ho en emblema turístic

Amb la seva actuació, el Govern Provincial, rehabilitarà un dels espais patrimonials més emblemàtics de la província de Castelló, al mateix temps que el eregirá com a emblema turístic de primer ordre.

D’aquesta manera, la restauració i dinamització del conjunt arquitectònic del santuari per part del Govern Provincial revertirà en noves oportunitats turístiques per al territori, en consolidar-se com a centre de recepció de visitants de Camins de Penyagolosa i constituir-se a més com un centre lúdic i turístic en el qual poder gaudir del ric patrimoni natural i històric que embolica a tan emblemàtic enclavament.

Cal recordar que el Bisbat Sogorb-Castelló, titular dels immobles, ja ha autoritzat la Diputació de Castelló per a iniciar tots els tràmits pertinents per a licitar les obres en la major brevetat possible per a tirar endavant un projecte d’aquesta envergadura.

I és que aquesta important actuació es contextualitza en el seu ambiciós projecte per preservar, revaloritzar i donar a conèixer al món el patrimoni material i immaterial dels ‘Camins de Penyagolosa’. “Aquesta restauració de l’espai arquitectònic de Sant Joan de Penyagolosa se situa en l’eix central de la candidatura a Patrimoni Mundial de “Camins” per a continuar posant en valor les peregrinacions que des de fa més de 600 anys tenen lloc des dels nostres pobles a Sant Joan”, ha incidit Moliner.

Un salt qualitatiu per a la candidatura de Camins de Penyagolosa

El compromís assumit per part de la Diputació amb Sant Joan de Penyagolosa suposa un salt qualitatiu fonamental per a la candidatura de Camins de Penyagolosa a Patrimoni Mundial.

Cal recordar que, l’any 2014, neix aquest projecte amb el propòsit dotar als pobles de majors recursos culturals i turístics, a partir de la posada en valor de la riquesa patrimonial que envolta a deu municipis amb camins ancestrals fins al Santuari: les Useres, Vistabella del Maestrat, Xodos, Culla, Lludient, Villahermosa del riu, Llucena, Atzeneta del Maestrat, Lludient, Castillo de Villamalefa i Puertomingalvo, aquest últim a la província de Terol.

Des de llavors, entre altres accions de promoció de la candidatura, s’ha treballat en la redacció de l’expedient que la representarà davant UNESCO, gràcies al treball de catalogació dut a terme per la Càtedra Diputació de Centres Històrics i Itineraris de l’UJI, a més de la important col·laboració dels veïns dels municipis que han aportat múltiples referències bibliogràfiques, fotogràfiques, documentació i detalls sobre els costums històrics de l’entorn de Sant Joan de Penyagolosa. Avui dia, aquest informe tècnic es troba en mans de la Generalitat Valenciana, que serà l’encarregada de presentar-lo al Ministeri de Cultura, que al seu torn haurà de donar trasllat de la proposta al Consell de Patrimoni Mundial.

En les pròximes setmanes, està prevista una reunió en Puertomingalvo, juntament amb els tècnics de patrimoni del Govern d’Aragó, per a ratificar l’impuls nacional a la candidatura de totes dues comunitats autònomes.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací