La Diputació de Castelló impulsa el potencial turístic de l’art rupestre de la Valltorta

1065

Sales: “Promocionem la nostra cultura i fem del nostre patrimoni cultural un revulsiu turístic per als nostres pobles”

Actualitat Diària

La Diputació de Castelló impulsa el potencial turístic de l’art rupestre de laValltorta-Gasulla quan avui es compleix el 20 aniversari de la seua Declaració com a Patrimoni Mundial de la Humanitat per la UNESCO. I és que el Govern Provincial ha actuat a potenciar les oportunitats turístiques i de dinamització que s’obrin al territori amb un recurs de tal envergadura i reconeixement internacional. Així, ja va adequar amb la instal·lació de passarel·les l’accés a part d’aquests recursos en el Parc Natural de Valltorta-Gasulla, també promou el coneixement d’aquests recursos amb jornades com la realitzada a l’abril en el municipi de Tírig (‘Tírig 20 anys de patrimoni’, o amb l’exposició realitzada en la Diputació per l’Any Europeu del Patrimoni en la qual l’art rupestre va tenir un paper protagonista.

El vicepresident primer de la Diputació i diputat de Cultura, Vicent Sales, ha assegurat que “amb aquest tipus d’iniciatives promocionem la nostra cultura i fem del nostre patrimoni cultural també un revulsiu turístic per als nostres municipis. Conservem el nostre patrimoni en les millors condicions, però també ajudem a donar-ho a conèixer i a fer-ho de forma original i lúdica amb aquest tipus de propostes que ajuden a omplir d’activitat i visitants els nostres pobles durant els caps de setmana. Perquè entenem que la cultura no ha de ser un ben estàtic, sinó un aliat dinamitzador de l’activitat dels nostres pobles”.

És per açò que el vicepresident ha assegurat que “aquest bé de la província que compta amb la declaració de Patrimoni Mundial de la Humanitat mereix que totes les administracions unim el nostre esforç per a donar-li l’impuls que mereix, cultural i turístic, i provocar que redunde en la dinamització i generació de la màxima riquesa en els pobles de l’interior de Castelló”.

No obstant açò, cal recordar que la cova Remígia a Ares del Maestrat és propietat de la Diputació de Castelló, i l’art rupestre forma part important també de la iniciativa Castelló Arqueològic.

Difusió científica a través dels ‘Cuaderns de Prehistòria i arqueologia’

La Diputació ha apostat a més per la difusió científica d’aquest ben patrimonial tan important a través de la publicació especialitzada ‘Cuaderns de Prehistòria i arqueologia de la província de Castelló’. Cal tenir en compte, que a causa de la seua important trajectòria aquesta publicació de la Diputació té una molt bona posició en l’índex de publicacions científiques sobre arqueologia a nivell nacional, i la seua distribució i política d’intercanvis arriba a tenir repercussió internacional.

Així, el primer nombre de la revista es va editar a l’any 1974, i des de llavors ha presentat una periodicitat pràcticament anual, sempre tractant temes d’arqueologia i prehistòria d’una manera rigorosa, especialment de les comarques castellonenques, encara que també s’han publicat altres articles d’interès altres zones de la península. L’art rupestre té dos quaderns monogràfics publicats amb interessants recerques.

Serà la imatge emblema dels 135 municipis de la província

Cal tenir en compte que a tota aqueixa labor de la Diputació se sumarà la divulgació que realitzarà el Govern Provincial per a divulgar de nou el pròxim 23 de març el arquer de la Valltorta com a imatge emblema del Dia de la Província i, amb açò, dels 135 municipis de la província de Castelló.

“És un reconeixement al patrimoni cultural més antic de la província, amb el qual tots els castellonencs ens veiem identificats i que, sens dubte, contribueix no solament a reforçar l’orgull de pertànyer a una terra única sinó també a aqueixa voluntat de voler conèixer el patrimoni cultural, històric dels nostres pobles”, ha indicat Sales.

No obstant açò, l’aposta de la Diputació pel patrimoni com a motor econòmic dels pobles ha portat al Govern Provincial a realitzar actuacions de recuperació, manteniment i divulgació dels béns culturals de la província per una inversió de més de 10 milions d’euros des de 2011.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací