La Diputació de Castelló aprova el pla d’ocupació provincial amb una dotació de 1,38 milions euros

279

La quantia mínima per ajuntament és de 8.888 euros, que en el cas dels municipis afectats pels incendis s’incrementarà fins a aconseguir la xifra de 18.999 euros

Actualitat Diària

El ple de la Diputació de Castelló ha aprovat hui per unanimitat les bases del Pla d’Ocupació dotada amb 1.382.000 euros per a la contractació de personal eventual als ajuntaments de la província que s’ocuparà de l’execució d’obres o serveis d’interés general i social. La quantia de la subvenció mínima garantida per ajuntament és de 8.888 euros, que en el cas dels municipis afectats pels incendis de 2022 i del recentment declarat a Villanueva de Viver el 23 de març de 2023 s’incrementarà amb 10.111 euros més per poble fins a aconseguir la xifra de 18.999 euros.

Aquests municipis són Altura, Barracas, Bejís, Costur, Figueroles, Jérica, Llucena, Sacañet, Teresa, Torás, el Toro, Les Useres, Viver, Puebla de Arenoso, Montanejos, Villanueva de Viver, Fuente la Reina i Montán.

Convenis singulars per l’incendi de l’Alt Millars

El ple ha donat llum verda amb els vots de PSPV-PSOE, Compromís i Ciutadans, i l’oposició del Partit Popular, a una modificació pressupostària amb la incorporació de romanents per a subscriure convenis singulars per un total de 60.000 euros amb els cinc municipis afectats per l’incendi iniciat a Villanueva de Viver. Tal com es va fer amb els focs d’agost de 2022 declarats a Les Useres i Bejís, s’assignaran recursos per a la millora d’infraestructures afectades, segons el nombre d’hectàrees cremades.

D’aquesta manera, els convenis de Montanejos i Puebla de Arenoso seran de 15.000 euros cadascun, i els de Villanueva de Viver, Fuente la Reina i Montán, de 10.000 euros per localitat. L’objectiu és que les poblacions afectades puguen rebre aquestes ajudes com més prompte millor i que siguen compatibles amb les quals aproven altres administracions de major rang com la Generalitat Valenciana i el Govern d’Espanya.

Cal recordar que el president José Martí ha convocat una reunió de treball el pròxim dia 21 a Fuente la Reina amb els alcaldes d’aquests cinc municipis en la qual s’abordarà l’adopció d’altres mesures que puguen beneficiar a aquests municipis.

Exigència al Govern d’Espanya

Durant la sessió plenària s’ha aprovat una declaració institucional a proposta de l’equip de govern en defensa dels pobles afectats per l’incendi de la comarca de l’Alt Millars, en la qual se sol·licita que el Govern d’Espanya declare amb urgència el territori danyat com a ‘zona afectada greument per una emergència de protecció civil’, en la línia del que es va fer el passat estiu amb les poblacions que van patir els efectes dels focs declarats a Les Useres i Bejís.

Es tracta d’un text que sol·licita la implementació d’un paquet d’ajudes directes i d’un altre tipus per a pal·liar els danys ocasionats. A més, s’insta a la Generalitat Valenciana a l’activació de línies d’ajudes per a recolzar i fer costat als municipis i el territori afectats.

La declaració recull igualment el compromís de la Diputació de Castelló d’implementar ajudes que incidisquen en la reparació d’infraestructures municipals, el foment de l’ocupació, la reactivació turística i el suport per a la gestió de les diferents línies d’ajudes que s’establisquen.

Precisament el Pla d’Ocupació provincial que s’ha aprovat hui inclou una dotació addicional per a beneficiar als pobles afectats pels incendis del passat estiu i pel qual es va declarar fa algunes setmanes a Villanueva de Viver.

Parc d’Oropesa

En un altre ordre de coses, durant la sessió plenària s’ha aprovat la modificació pressupostària impulsada ahir per l’Assemblea General del Consorci Provincial de Bombers per a la incorporació de romanents per valor de 3,47 milions d’euros per a executar les obres de construcció del nou parc de bombers de la Plana Alta amb seu a Oropesa i escometre diferents inversions en maquinària, elements de transport i gratificacions per a la plantilla per la realització d’hores extra. La partida més important de 1,5 milions d’euros es destinarà a les obres de construcció del parc d’Oropesa.

A més, s’ha ratificat la decisió de l’Assemblea General del Consorci Provincial de Bombers d’aprovar una modificació de la plantilla i la Relació de Llocs de treball (RPT) en la qual es contempla la creació d’una plaça d’administratiu enquadrada per a donar resposta als processos de selecció previstos en l’escala de comandaments i dues places d’operador de comunicacions.

A més s’incrementa fins a 23.755 euros el complement específic de nou capatassos coordinadors de forestal de primera i fins a 25.973 euros el d’un capatàs forestal coordinador de zona.

D’altra banda, durant el ple s’han discutit dues mocions del Partit Popular de la província de Castelló, que exigeixen al Govern d’Espanya mesures urgents per a garantir la seguretat en el territori i la prolongació de la carretera A-7 pel nord provincial. Després dels vots a favor de PP i Ciutadans, i en contra per part de PSOE i Compromís, les mocions s’han desestimat gràcies al vot de qualitat del president de la institució, José Martí. 

“El PSOE haurà d’explicar per què no dona suport a l’ampliació de la A-7 que és tan necessària per al nord de la província. És una inversió que garanteix la fortalesa de la nostra província i assegura als nostres pobles de l’interior els recursos que mereixen. El PSOE ha d’explicar per què vol aïllar, marginar i negar a la nostra província les oportunitats que necessita amb urgència”, ha exposat la portaveu adjunta, María Ángeles Pallarés.

Des de Ciutadans, Domingo Vicent ha afirmat que “portem tota la legislatura reclamant que s’executen les connexions previstes amb l’AP-7, a Vinaròs, Benicàssim i Vila-real”. A més, destaca que “no es pot excusar de la liberalització de l’AP-7 per a abandonar les ampliacions previstes en l’autovia CV 10, tant les connexions com l’extensió de l’autovia al límit de la província són fonamentals per al desenvolupament i el creixement de Castelló”. 

Per part seua, el portaveu de Ciutadans, Ignasi García, assegurava que la moció presentada pel PP es resumeix a “desgastar a un govern que no para de fer esforços per a millorar la província”, a més de “trencar la unió que teníem tots els partits davant l’execució d’aquesta infraestructura”. García concloïa la seua intervenció explicant que Compromís no pot permetre’s votar a favor d’una moció que l’única cosa que pretén és atacar al Govern. “Hem perdut l’oportunitat de votar tots units per a millorar la província”.

Quant a la moció per a exigir urgents per a garantir la seguretat en el territori, la portaveu de Ciutadans Cristina Fernández ha dit que “el nostre partit sempre ha estat a favor de protegir els ciutadans de la delinqüència i estem observant com cada vegada veiem més ocupacions il·legals, més robatoris, més delictes de naturalesa sexual i els governs prefereixen gastar els diners en altres coses”.

Per part seua, el diputat del PP Andrés Martínez, ha reclamat al PSOE que explique “per què no vota a favor d’exigir més efectius i mitjans” per al benestar dels castellonencs. “La província de Castelló urgeix inversions en aquarteraments, ampliació de les inversions contemplades en els PGE 2023, garantir la seguretat als propis agents amb ITV als vehicles oficials i jupetins antibales, a més d’incrementar els agents destinats al grup contra la violència de gènere (VIOGEN)”, ha enumerat com a exemples.

En relació a la seguretat del territori, el portaveu de Compromís Pau Ferrando assegurava que el PP ha utilitzat “dades manipulades en la seua interpretació”. “La delinqüència a Castelló s’ha mantingut constant i estable des de l’any 2000, la ciutat és un lloc segur, molt allunyat de la catàstrofe que des del Partit Popular volen vendre”. Ferrando explica que per a millorar la seguretat és important invertir en polítiques socials. “Promoure la por no és el camí, no s’han d’arrapar vots així”, ha conclòs.

A aquest argument també s’ha sumat Ximo Huguet, portaveu adjunt del PSOE, qui defineix aquesta moció com a “oportunista i demagògica”. “Durant el seu mandat vostés van fer totalment el contrari al que estan demanant, van desmantellar els cossos de seguretat, i per a revertir aquesta situació s’han hagut de fer grans esforços. Hem augmentat els cossos de Guàrdia Civil i Policia Nacional, recuperant d’aquesta manera 12.000 agents nous”.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací