La Diputació aprova una Declaració Institucional en suport a la indústria ceràmica

253

L’últim ple de la legislatura discorre ‘com un sospir’ i amb to d’agraïments i comiats

Actualitat Diària

L’últim ple de la Diputació Provincial de la legislatura 2019-2023 va discórrer quasi en ‘un sospir’ amb una duració que va fregar la mitja hora i amb més ambient electoral que ànim d’intervenció per part dels grups polítics.

A més, el ple arribava amb acompanyament, el dels bombers del Consorci Provincial que protestaven en la plaça de les Aules i a les portes del palau provincial. Protestaven perquè la carrera professional pateix nous retards: “Encara que l’actual equip de govern porta quatre anys prometent la implantació de la carrera professional, en data de hui l’única realitat és que encara segueix en l’aire”, han denunciat des de CSIF, que han reclamat que, “a més d’explicar els motius que estan generant aquest retard, es complisquen d’una vegada les promeses polítiques que els representants de la Diputació de Castelló porten fent tots aquests anys sense que es traduïsquen en realitats tangibles”.

Però, a més, “des de CSIF han lamentat que, “de fet, ens hem assabentat recentment per llits no oficials de la interposició d’un recurs per part de la Subdelegació del Govern en relació amb la no implantació de la carrera professional en la Diputació Provincial, recurs al qual no ens han donat accés i que ni tan sols s’ha comunicat oficialment a la Junta de Personal, per la qual cosa també exigim, una vegada més, respostes i explicacions”.

Així les coses, no es tractava d’un ‘ple curt’ pel nombre de punts en l’ordre del dia: 24 en l’Ordre del Dia Ordinari i 5 en l’extraordinari… Però no va haver-hi debats, no va haver-hi intervencions, no va haver-hi mocions, tampoc precs i preguntes i només una Declaració Institucional.

Es va aprovar per unanimitat el repartiment per municipis dels 15 milions d’euros que en 2023 aporta aquesta institució al Fons de Cooperació Municipal de la Comunitat Valenciana. Unes quantitats que oscil·len entre els 62.086 euros del municipi més xicotet, Castell de Cabres, i els 1.375.590 euros de la capital de la província.

Cal recordar, que aquest repartiment es realitza en funció del nombre d’habitants de cada municipi encara que la Diputació de Castelló ha introduït factors de correcció en forma de discriminació positiva a favor dels ajuntaments de pobles més xicotets i amb menys habitants.

La intenció de l’àrea d’Hisenda és la de realitzar les transferències de manera immediata perquè els ajuntaments puguen disposar dels recursos que els corresponen amb la major celeritat.

Declaració Institucional per la indústria

En el text de la declaració institucional s’incideix en què “Castelló és ceràmica” perquè el 36% de l’economia provincial correspon a l’activitat industrial i que aquest territori és el bressol de la major indústria ceràmica europea, líder mundial en fregides i esmalts, i d’una de les majors refineries d’Espanya. A més, es ressalta l’existència d’indústria mecànica, química i renovable.

El document destaca que “milers de professionals d’activitats més o menys relacionades amb el taulell creixen i s’empren a Castelló” i que el “l’èxit del clúster de Castelló és el fruit de dotzenes d’anys d’esforç i compromís amb la província, d’inversió continua en innovació, sacrificis personals i empresarials durant els pitjors anys de la crisi financera primer i de la sanitària després”.

A tot l’anterior cal sumar l’encert de “estratègies clares de creixement durant els bons anys”, perquè “ha afavorit que les empreses del clúster siguen bé vistes” en la resta d’Espanya i a escala internacional.

El president José Martí va prendre la paraula abans de tancar el ple per a realitzar un breu discurs de comiat. Un discurs en el qual va agrair a tots els diputats de tots els grups polítics que integren la corporació Provincial el seu treball i col·laboració, perquè malgrat els desacords puntuals, va esmentar ha regnat un ambient de conciliació molt positiu per a la província.

També ha posat sobre la taula la importància de tots i cadascun dels municipis de la província, siga com siga la seua grandària i població, a necessitat de la igualtat d’oportunitats per a tots i el paper de la Diputació com a ajuntament d’ajuntaments.

El pròxim 28 de maig, com va recordar el president José Martí, se celebraran les eleccions municipals. Els ciutadans, amb els seus vots decidiran la composició de cada ajuntament, resultats que que coneixeran aqueixa mateixa nit.

La Diputació Provincial no és un òrgan d’elecció directe, per la qual cosa la seua composició dependrà d’altres factors com els regidors triats en els municipis de cadascun dels 9 partits judicials de la província.

Però perquè el ciutadà puga decidir, puga ser el gestor real del que vol per al seu municipi i la seua província, ha d’anar a votar. Aquest va ser el desig de José Martí, que els ciutadans voten el diumenge 28 de maig.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací