Actualitat Diària
L’impacte soci econòmic de l’activitat d’Iberdrola en 2020 va aconseguir els 780 milions d’euros en la Comunitat Valenciana, reforçant així el seu paper com un dels principals motors d’aquesta regió. Durant el passat exercici, la companyia va realitzar pagaments per valor de 166 milions d’euros a més de 460 proveïdors valencians i va invertir prop de 200 milions d’euros.
L’activitat econòmica a la regió de la companyia -que aquest divendres, 18 de juny, celebra Junta General d’Accionistes- va tenir una contribució fiscal de 311 milions d’euros en la Comunitat, mentre que els salaris i altres retribucions a la seva plantilla van superar els 106 milions d’euros.
Inversions verdes i proveïdors locals en sectors de futur
La Comunitat Valenciana s’ha convertit en una de les comunitats de referència de la companyia per al desenvolupament de projectes renovables i xarxes intel·ligents.
A la regió, Iberdrola gestiona més de 2.000 megavats (MW) de potència instal·lada renovable, hidroelèctrica en concret, com és el cas del complex de Corts-El Queixal, la major central de bombament d’Europa.la companyia preveu augmentar la seva capacitat renovable a la regió amb l’inici de la tramitació de tres plantes fotovoltaiques, que sumaran 450 MW, dues d’elles a l’entorn d’Aiora-Cofrents i una altra a Villena. Els projectes representen una inversió de més de 235 milions d’euros i la seva construcció involucrarà en períodes punta fins a 1.450 professionals, contribuint així a la dinamització de la indústria i l’ocupació local.
En la comunitat, la companyia està immersa en projectes d’innovació en tecnologies de futur, com el que desenvolupa al costat de Porcelanosa, amb la finalitat d’abordar la primera solució per a electrificar la producció ceràmica, combinant energies renovables, hidrogen verd i bomba de calor.
Al costat de bp i Enagás, Iberdrola ha projectat també el major projecte d’hidrogen verd en la Comunitat, amb l’objectiu d’avaluar la instal·lació d’un electrolizador de 20 MW per a la generació d’hidrogen verd, alimentat per una planta fotovoltaica de 40 MW, que permetria reemplaçar a l’hidrogen gris que actualment utilitza la refineria de bp a Castelló.
En l’àmbit de l’hidrogen verd, Iberdrola ha promogut a més la creació d’un corredor d’hidrogen verd, que contempla la construcció de dues hidrogeneras a Alacant i València, que permetrien produir i proveir d’aquesta font d’energia renovable al transport pesat i avançar així cap a una mobilitat cada vegada més sostenible i lliure d’emissions.
En l’àrea de xarxes de distribució, a través d’i-DE, continua amb el seu pla inversor, al qual destinarà 360 milions en la Comunitat entre 2022 i 2024. Així mateix, estima que aquestes inversions caldria incrementar-les un 52%, fins als 556 milions d’euros, per a aconseguir els objectius climàtics del país, eliminant les barreres d’inversió en aquest àmbit.
Accelerar inversions per a reactivar l’economia i l’ocupació
Iberdrola accelera les seves inversions en la comunitat, destinades al desplegament de projectes renovables, mobilitat elèctrica i autoconsum, per a continuar promovent la reactivació econòmica i l’ocupació.
La companyia desenvolupa el pla d’inversió de 75.000 milions d’euros fins a 2025. D’aquests, 14.300 milions aniran destinats a Espanya, amb els quals duplicarà la capacitat renovable -fins als 60.000 MW- i avançarà en el desenvolupament de xarxes intel·ligents i l’electrificació de l’economia. A 2030, les inversions ascendeixen a 150.000 milions. Aquest pla inversor va associat a la incorporació de 20.000 professionals en els pròxims cinc anys en la companyia i al sosteniment de fins a 500.000 ocupacions entre les seves més de 22.000 proveïdors en el món.
A Espanya, Iberdrola és el primer productor d’energia eòlica i renovable, amb una potència instal·lada de més de 17.500 MW -d’aquests, prop de 6.300 MW són eòlics-; un volum que en el món supera els 35.000 MW i converteix al seu parc de generació en un dels més nets del sector energètic.
Amb unes emissions de 28 grCO2/kWh en l’actualitat, que són ja dos terços inferiors a la mitjana europea, l’estratègia d’inversió en energia neta i xarxes portarà a Iberdrola a ser una companyia “neutra en carboni” a Europa en 2030.