La Comunitat Valenciana, a l’avantguarda en el transport de material sanitari amb drons

420

Actualitat Diària

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha subratllat que la Comunitat Valenciana es troba a l’avantguarda en el transport de material sanitari amb drons, després d’assistir a la presentació en Fira València del projecte d’ús de drons per a transport de material sanitari i d’emergències, impulsat per la Generalitat i realitzat per la Universitat Politècnica de València,

Puig ha subratllat que es tracta d’una proposta “fonamental per al present que ens obre a una dimensió extraordinària per a tota la logística”, al mateix temps que ha indicat que es posaran en marxa “tots els projectes en els diferents sectors per a generar una major capacitat de resposta davant les emergències”.

El projecte, que és finançat per la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, consisteix en el primer transport de material sanitari amb dron de manera experimental que es fa a Espanya en entorns urbans, i el segon a Europa (després de Polònia), per al transport de material d’emergències, medicaments o mostres de laboratoris.

En aquest sentit, el cap del Consell, que ha assenyalat que la Universitat Politècnica “representa una vegada més aquesta nova frontera en la recerca”, ha qualificat com a “fonamental la unió i la cooperació entre les empreses, les universitats i la Generalitat”.

Així mateix, Puig ha assenyalat que es tracta d’un dels projectes seleccionats per l’Anomenada al Sistema Valencià de la Innovació que va llançar la Conselleria d’Innovació al març de 2020 per a impulsar iniciatives noves en la lluita contra la COVID-19.

En el projecte han intervingut més de 100 persones de 20 institucions i empreses, i està enfocat a l’ús d’aeronaus no tripulades per al transport de material entre instal·lacions sanitàries, i permet proveir al sistema sanitari d’una nova manera de transport que permeti resoldre necessitats logístiques de manera ràpida i fiable.

L’objectiu d’aquest projecte, dirigit pel director de la Comissió de Drons de la UPV, Israel Quintanilla, és tenir desenvolupats els procediments per a l’1 de gener de 2021, moment en el qual entrarà en vigor la normativa que regularà aquests vols.

A més, es pretén avaluar les metodologies i operatives idònies per a posar en marxa un sistema de transport urgent, tant de material, com de mostres de laboratori i qualsevol altre equip, en èpoques de pandèmia utilitzant per a ells aeronaus no tripulades.

Tres escenaris

La demostració del projecte ha consistit a transportar un kit de primera intervenció COVID des de Fira València fins a l’Hospital Arnau de Vilanova, recorregut que s’ha realitzat en tres minuts.

Aquest és un dels vols experimentals per a aconseguir un transport de manera ràpida, econòmica, sense contacte i lliure d’emissions de gasos d’efecte d’hivernacle, com una alternativa que pot ajudar a alleugerir la pressió sobre el sistema sanitari provocada per la COVID-19.

En la presentació s’han dut a terme diferents operacions i vols experimentals. Per a això, s’ha establert un Lloc de Comandament Avançat (PMA), gestionat i coordinat per l’Agència Valenciana de Seguretat i Respostes a les Emergències de la Generalitat Valenciana, en col·laboració amb la Universitat Politècnica de València.

En el primer dels vols des de Fira València a l’Hospital Arnau de Vilanova, el dron de la UPV transportava el kit de primera intervenció per a personal sanitari -amb una màscara, guants, ulleres, bus, i un test ràpid de COVID en el seu interior.

A més, durant la presentació del projecte, s’han dut a terme altres dos vols. El primer ha permès transportar des de l’Hospital Comarcal Francesc de Borja de Gandia fins al Centre de Salut El Grau i la Residència de majors Solimar Daimús, diferent material sanitari i mostres biològiques.

En el segon, s’ha dut a terme la distribució d’equipament des de l’Aeròdrom de Setaigües a diferents zones rurals de l’entorn.

D’igual forma, en el projecte també participa la Secretaria d’Estat del Ministeri de l’Interior, amb un programari denominat SEGLE-CD, que permet controlar l’espai aeri per a detectar drons intrusos en l’operació i fins i tot, inhibir-los i baixar-los a terra.

La consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, ha ressaltat “la fortalesa del Sistema Valencià d’Innovació i de Recerca, que són capaces d’avançar-se i de situar la Comunitat Valenciana en l’avantguarda”.

Nova Unitat de Comunicacions Avançada SATCOM2

L’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE) ha participat en aquesta demostració amb la posada en funcionament per primera vegada de la nova Unitat de Comunicacions Avançada SATCOM2, un suport tecnològic avançat de comunicació satel·litària capaç de recollir imatges en temps real de fins a sis drons participants en una emergència, en aquest cas sanitària.

Aquestes imatges, al seu torn, seran transmeses a la sala de comandament i control del Centre de Coordinació d’Emergències, on es disposarà així d’una major i millor informació sobre l’emergència que estigui tenint lloc.

També han participat en la presentació del projecte el director general de Fira València, Enrique Soto; la delegada del Govern en la Comunitat Valenciana, Gloria Calero; el rector de la Universitat Politècnica de València, Francisco José Mora; la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo; la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, i la consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací