La Comunitat rep 45 milions per implementar l’Estratègia Espanyola d’Economia Circular

449

Actualitat Diària

La Comunitat Valenciana rebrà 45,569 milions d’euros del Pla de Suport a la Implementació de l’Estratègia Espanyola d’Economia Circular i a la normativa de residus. La quantia es correspon amb el 10,82% de la dotació, amb càrrec a una primera partida dels fons reconstrucció de gestió estatal, que ascendeix a un total de 421,12 milions d’euros.

La distribució territorial, les bases reguladores de la qual es van aprovar en la Conferència Sectorial de Medi Ambient del passat dilluns, converteixen a la Comunitat en la quarta autonomia amb més fons, molt prop de Catalunya i Madrid.

La consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha expressat la seva satisfacció perquè el Ministeri hagi atès la reivindicació de la Conselleria d’incloure el pes poblacional com a criteri en el repartiment.

Mollà ha explicat que les bases del Ministeri, a través dels criteris objectius seleccionats, “indiquen una tendència positiva de la gestió dels residus en la Comunitat Valenciana en els últims anys, sobre la que la Generalitat, a través d’aquesta primera remesa de fons, vol continuar en la línia de millora contínua”.

Les ajudes van destinades a l’execució, tant de l’àmbit autonòmic com local, de projectes nous i d’alta eficiència de recollides selectives, millora d’ecoparcs, instal·lacions de preparació per a la reutilització, així com millora de processos de tractament en planta, tant de les fraccions bioresidus com de la resta de fraccions.

Els fons podran finançar fins al 90% del valor dels projectes elegibles que, com va sol·licitar la Conselleria, contemplen actuacions realitzades entre l’1 de març de 2020 (data aproximada d’inici de la crisi sanitària) i el 31 de maig de 2026.

En aquest sentit, l’objectiu és disposar d’alts graus d’execució durant el període 2021-2023 i per això s’ha declarat “estratègica” la concessió d’ajudes a projectes madurs que permetin garantir nivells significatius de liquidació pressupostària.

Una altra novetat important atesa a petició expressa de la Comunitat, és la possibilitat, que la part no finançable, es pugui justificar, en el cas de gestió indirecta, amb les aportacions del sector privat. Aquesta nova fórmula pretén descarregar de tensió econòmica a les administracions locals que podran així mantenir intactes els seus romanents de tresoreria.

“La modernització dels sistemes de gestió de residus és un dels eixos de la reconstrucció i de l’avanç cap a una economia circular. L’obtenció de recursos per a escometre aquestes millores serà una màxima de la Conselleria, així com la reivindicació de fórmules que permetin reduir la pressió econòmica d’aquestes iniciatives, sobretot en les entitats locals”, ha indicat Mollà.

13,96 euros per a sanejament i depuració

La Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, ha informat que la Comunitat Valenciana rebrà, així mateix, 13,96 milions d’euros del Pla de sanejament i depuració inclòs en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. Una xifra que sumada a l’anterior ve a representar 60 milions d’euros de Fons de Reconstrucció en aquest primer repartiment territorializado.

Les subvencions es destinen a inversions en aglomeracions urbanes d’entre 2.000 i 5.000 habitants equivalents per a adaptar les seves infraestructures de sanejament i depuració a la Directiva europea d’aigües residuals, que estableix l’obligació de comptar amb col·lectors per a la recollida i de diferents tractaments previs a l’abocament a les aigües continentals o marines.

La partida global és de 100 milions d’euros i l’assignació al territori de la Comunitat està motivat en el nombre d’aglomeracions no conformes a la Directiva -que se situa en un 0.75%- amb una inversió d’adequació necessària per sota del 3% de la quantia total.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací