La campanya de la cirera en la Comunitat Valenciana torna a la normalitat productiva

666

Actualitat Diària

LA UNIÓ de Llauradors informa que la producció de cirera en la Comunitat Valenciana torna aquesta campanya a la normalitat i a la qualitat, després dels problemes climatològics ocorreguts en la passada, i se situarà al voltant de les 6.700 tones, el triple de la de 2020, però en la mitjana dels últims anys.

La temporada anterior, a conseqüència d’una climatologia molt adversa, la collita va ser de només unes 2.140 tones, un 66% inferior a la producció normal i en algunes zones i varietats concretes el descens va ser fins i tot major, fins del 90%.

A pocs dies d’iniciar-se la campanya en la IGP Cireres de la Muntanya d’Alacant, les perspectives són optimistes, perquè s’espera, com a mínim, la mateixa o més producció que fa dues campanyes. La qualitat és immillorable i si les condicions climatològiques acompanyen durant les pròximes setmanes estarà garantida la qualitat a llarg de tota la campanya. A aquestes dates, les fisiopaties associades a l’excés d’humitat a penes representen, en varietats més primerenques d’algunes zones molt concretes, l’1%. Tampoc, a diferència de l’any passat, hi ha hagut problemes relacionats amb atacs del fong de la monilia o podridura marró.

A les comarques de Castelló, sobretot en el nord, la campanya va més endarrerida, entre 7 i 10 dies més tard que en la passada, la qual cosa possibilitarà un període més llarg de comercialització i menor sobreoferta, una cosa que indubtablement s’hauria de convertir en preus mes alts i estables per a tots els productors. L’únic problema s’ha donat en les varietats més primerenques (però només representen el 10% de la collita total a les comarques castellonenques), que han tingut un problema de quallat i la producció, a diferència de les varietats més tardanes, serà una mica menor, però així i tot molt superior a l’any passat.

Les pluges d’aquests dies en el conjunt de les zones productores són molt ben rebudes pels llauradors, perquè ajuden a augmentar la grandària de la cirera, encara que podrien convertir-se en preocupants si s’allarguen molt més, ja que començarien a aparéixer problemes relacionats amb l’excés d’humitat.

La província amb major producció de la Comunitat és Alacant, que concentra el 83% de tota la producció autonòmica i que espera una collita d’unes 5.500 tones, el que significa un increment de més del 200% respecte a la passada. Castelló, amb el 15% de la producció total, espera una producció pròxima a les 1.000 tones, un increment de més del 300%. A la província de València, on la producció a penes representa el 2% de la producció total autonòmica, s’espera una producció d’unes 100 tones.

Quant a la superfície autonòmica de cirera, segons dades de la Conselleria d’Agricultura de 2019, era d’unes 2.678 has. Alacant, amb poc més de 2.000 has, representa el 76% del cirerer; Castelló, amb una mica més de 500 has, representa el 21%, i València, amb 87 has, a penes representa el 3%. Per comarques, el 28% de la superfície cultivada de cirera es concentra al Comtat, el 18% en l’Alt Vinalopó (quasi tota en regadiu), seguida per la Marina Alta amb el 16% i el Baix Maestrat amb el 10%.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací