El Pla de Seguretat Industrial incorpora accions específiques per a evitar l’expansió de la COVID-19

402

Actualitat Diària

El conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha anunciat que “en 2020 farem un pas endavant en matèria de seguretat industrial, en incorporar accions específiques per a evitar l’expansió de la COVID-19”.

El conseller ha subratllat que “hem de donar valor a la seguretat industrial”, ja que “és una responsabilitat i també un dret de totes i tots”, a més de “un element dinamitzador de l’economia”, i que “no s’entén l’estat de benestar sense la seguretat industrial”.

Climent ha explicat que la seguretat industrial “és un tema fonamental és present en la vida quotidiana de la ciutadania, encara que moltes vegades no es veu”.

Aquest dimecres s’ha reunit per videoconferència el Consell de Coordinació de Seguretat Industrial, on s’han presentat els resultats de la campanya de diagnòstics tècnic-legals de la campanya de 2019 i s’han presentat les actuacions per a la promoció de la seguretat industrial, Pla d’Acció SI 2020.

A més del conseller, han assistit la secretària autonòmica d’Economia Sostenible, Rebeca Torró, i la directora general d’Indústria, Empar Martínez, i representants del Consell de Coordinació de Seguretat Industrial, que està integrat per organismes de control com l’Associació Valenciana d’Entitats d’Inspecció (Aseival), associacions professionals com la Federació Empresarial Metal·lúrgica Valenciana (Femeval) i la Federació d’Empresaris del Metall de la Província d’Alacant (Fempa), col·legis professionals i agents socials (CEV, CCOO i UGT).

Pla Seguretat Industrial 2020

Les actuacions del Pla d’Acció de Seguretat Industrial 2020 suposarà una inversió de la Conselleria d’Economia de 500.000 euros, i les accions es realitzaran a través dels convenis amb Aseival, Femeval, Fempa, COIICV i Cogiticova.

Les accions previstes són:

· Revisió d’instal·lacions de seguretat industrial en establiments d’àmplia concurrència pública per a comprovar el compliment de la normativa vigent.
· Realització de diagnòstics tècnic-legals de seguretat industrial, a través de professionals acreditats que es posen a la disposició de la persona titular de la instal·lació per a informar sobre l’estat de la mateixa i les millores que es poden implementar
· Preparació de les bases dels I Premis de Seguretat Industrial 2021, que reconeixeran la cerca de l’excel·lència en la seguretat i qualitat industrial en les empreses que desenvolupen activitat a la Comunitat Valenciana.
· Definir i promocionar la incorporació en les empreses de la figura del responsable de seguretat industrial, a través de material didàctic i cursos
· Promocionar i impulsar la transformació digital de les operacions de manteniment, a través d’eines comercials ja existents en el mercat i del desenvolupament de dos projectes pilot d’aplicació d’habilitadors digitals que permeten realitzar determinades operacions de manteniment sense necessitat de desplaçar-se a les instal·lacions.
· Organització d’un Congrés de Seguretat Industrial en el primer semestre de 2021
· Campanya de seguretat industrial en mitjans de comunicació

Estudi analític de la presència del COVID-19

Dins del Pla d’Acció SI 2020, la principal novetat és la realització d’un estudi analític sobre la incidència i presència de COVID-19 en els diferents tipus de sistemes de climatització utilitzats en els centres de treball i recomanacions per a la seva correcció.

En cadascuna de les tres províncies s’analitzarà un centre de treball corresponent a cadascun dels següents sectors: Edifici sector sanitari, Edifici sector administratiu, Edifici sector comercial, Edifici sector administratiu, Edifici sector turístic.

Es prendran 170 mostres de superfície i de 15 preses de mostra volumètrica en cada província, en els 5 centres de treball, fent un total de preses de 525 mostres.

Conclusions campanya 2019

La campanya de diagnòstics de 2019 de seguretat industrial s’ha caracteritzat per una ampliació dels serveis productius objecte d’inspecció a edificis amb gran afluència de públic com a hotels, comerços, residencial terciari i restaurants, a més dels centres comercials, les estacions de servei i les indústries que van acaparar el total de diagnòstics en 2018.

Així, s’ha aconseguit maximitzar la incidència de l’acció en tot l’àmbit de la Comunitat Valenciana, amb la inspecció de 1.699 instal·lacions en un total de 520 establiments de 110 municipis.

En general, els tipus d’instal·lacions que presenten millors resultats són els gasos combustibles, els equips a pressió i les estacions de servei, mentre que les instal·lacions que presenten pitjors resultats són plantes i instal·lacions frigorífiques, línies d’alta tensió, instal·lacions de mitjana tensió i cambres frigorífiques.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací