Ivace secundarà enguany un total de 48 projectes de comunitats energètiques locals

514

Actualitat Diària

El conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafael Climent ha anunciat en l’obertura de la jornada ‘Comunitats Energètiques: participació ciutadana en la transició energètica’, celebrada a Crevillent, que el Ivace secundarà enguany un total de 48 projectes de comunitats energètiques locals, per als quals es destinaran dos milions d’euros.

Al costat del conseller, l’alcalde de Crevillent, José Manuel Penalva, i Guillermo Belso, president del Grup Enercoop, han participat en l’obertura de la jornada, en la qual la secretària d’Estat d’Energia del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Sara Aagesen, i el director general de l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE), Joan Groizard, han presentat l’ecosistema de suport a les comunitats energètiques en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

En la seva intervenció, Climent ha destacat el paper de les comunitats energètiques “per a fomentar la producció d’energia renovable, difondre la democràcia energètica i reduir les taxes de pobresa energètica” i ha posat l’accent que des del Ivace “s’ha vingut liderant” les accions per a aconseguir el desenvolupament i implantació massiva de les CEL en el nostre territori, “secundant tots aquells projectes que contribueixen a la seva implantació i sent pioners en la posada en marxa d’una línia específica d’ajudes a les comunitats energètiques”.

Segons el titular d’Economia Sostenible, “les comunitats locals d’energia constitueixen una peça essencial per a aconseguir la descentralització i democratització dels sistemes energètics i fomentar un desenvolupament econòmic i social sostenible a nivell local”.

A més, ha afegit, s’està treballant en “projectes de col·laboració més ambiciosos” entre els diferents agents, comunitats energètiques, empreses, cooperatives, instituts tecnològics, ajuntaments i administració autonòmica, “amb l’objectiu de maximitzar el potencial que ofereixen les CEL”.

Tot aquest treball i compromís, ha explicat, “té el seu màxim exponent en el Pla de Foment de les Comunitats Energètiques Locals, presentat el mes de març passat , que es postula com el full de ruta de les Comunitats Energètiques en les Comunitat Valenciana i marca el camí a seguir en els pròxims anys”.

El conseller ha advocat per una “autèntica transformació del sistema energètic que ens porti no sols a un model sostenible sinó també a “un nou model més just, inclusiu i participatiu” en el qual la producció d’energia està en mans de la ciutadania, no com a mers consumidors d’energia, sinó com prosumidores, com a part activa que participa i es beneficia, a través de les comunitats energètiques, de la generació, la distribució, la gestió i el consum d’energia a nivell local.

Segons el parer del conseller, encara que queda “molt per recórrer estem davant una gran oportunitat que no podem desaprofitar”, ja que en el marc del Next Generation es mobilitzarà una quantitat ingent de recursos, que suposaran “una injecció sense precedents que permetrà invertir de manera decidida”.

Per part seva, la directora general de Ivace, ha estat l’encarregada de detallar el Pla de Foment de les Comunitats Energètiques Locals de la Comunitat Valenciana en la taula rodona que ha tingut lloc sota el títol “Comunitats Energètiques i les Administracions Públiques”, en la qual participat, al costat de representants d’altres comunitats i ciutats espanyoles.

El Pla Foment de les Comunitats Energètiques Locals identifica els principals reptes i oportunitats, al mateix temps que, tal com ha explicat Company “estableix les principals línies d’actuació, amb l’objectiu que en 2030 tots els municipis del nostre territori disposin d’almenys un comunitat energètica local”.

I Congrés Nacional de Comunitats Energètiques

Com a novetat, el conseller ha anunciat per a la pròxima primavera la celebració a Crevillent de l’I l’I Congrés Nacional de Comunitats Energètiques, amb el suport conjunt de l’Ajuntament, la Generalitat i el IDAE. Un congrés que estava previst per a la primavera de 2020 i que a conseqüència de la crisi sanitària sobrevinguda no va poder celebrar-se en aquell moment.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací