Ivace lidera un projecte col·laboratiu per a aportar al teixit empresarial solucions eficients sobre simbiosi industrial

520

Actualitat Diària

La directora general del Ivace, Júlia Company, ha participat en la primera reunió amb les entitats públiques i privades que componen el Mapa de Governança i Participació de l’Observatori de Simbiosi Industrial, als qui ha traslladat la seva satisfacció per “liderar un projecte col·laboratiu ambiciós amb el qual volem aportar al teixit empresarial de la Comunitat solucions eficients en matèria de Simbiosi Industrial”.

L’Observatori de Simbiosi Industrial de la Comunitat Valenciana va ser constituït el mes de desembre passat per la Conselleria d’Economia a fi que Administració, empreses i entitats actuïn com a impulsors i catalitzadors del procés de canvi cap a un model productiu sostenible.

La simbiosi industrial és l’ús que fa una empresa o sector dels subproductes (entre els quals s’inclouen l’energia, l’aigua, la logística i els materials) d’uns altres i en aquest procés “l’Administració ha d’estar al costat de les empreses”, segons Company.

Les entitats que componen el Mapa de Governança i Participació són les encarregades de coordinar i consensuar el pla d’acció de l’Observatori i posar en marxa l’estratègia al voltant de la Simbiosi Industrial dissenyada pel Ivace i la resta d’entitats entre les quals es troba una àmplia representació del món empresarial i d’associacions dels sectors productius.

La trobada ha estat coorganitzat pel Ivace, la Confederació Empresarial Valenciana (CEV), la Xarxa d’Instituts Tecnològics de la Comunitat Valenciana (Redit), la Cambra de Comerç de València i l’Institut Técnológico Metalmecánico, Moble, Fusta, Embalatge i Afins (AIDIMME).

En la reunió s’ha defensat que la col·laboració entre empreses és essencial per a la recuperació econòmica post COVID i que aquest és el moment adequat per a aprofitar el coneixement que generen els centres tecnològics i traslladar-los a les empreses per a aconseguir canviar el model productiu.

Tots els integrants del Mapa de Governança i Participació de l’Observatori de Simbiosi Industrial treballaran a sensibilitzar i estendre el concepte de “simbiosi industrial” entre les empreses, a identificar les millors pràctiques en aquest terreny per a traslladar-les a altres sectors, a reorientar les polítiques industrials cap a la simbiosi industrial i a generar informació accessible a totes les empreses.

En aquest sentit, Júlia Company ha indicat que des de Conselleria d’Economia Sostenible i el Ivace “es treballa perquè tant l’economia circular com la simbiosi industrial siguin els puntals sobre els quals s’assenti la transformació del model productiu complint així amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible”.

Així, ha recordat que per al període 2021-2027, l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial focalitza les seves línies d’actuació en el foment de la transformació econòmica innovadora i intel·ligent, en l’impuls de la transició energètica, l’economia circular i l’adaptació al canvi climàtic i en la gestió de riscos.

El Ivace ha estat l’encarregat de coordinar la posada en marxa de l’Observatori de Simbiosi Industrial en el marc del projecte Europeu TRIS (Regions en Transició cap a la Simbiosi Industrial), dins del compromís de la Conselleria d’Economia per impulsar la reindustrialització sostenible en línia amb l’Estratègia d’Especialització Intel·ligent de la Comunitat (RIS3 CV) i amb el Pla d’Economia Circular i Pacte Verd europeus que propugnen la mobilització de la indústria en pro d’una economia neta i circular.

Formen part de l’Observatori representants de les conselleries d’Agricultura, Habitatge, Hisenda i Innovació, així com de la Xarxa d’Instituts Tecnològics de la Comunitat Valenciana (Redit), del Consell de Cambres de la Comunitat, de la Confederació Empresarial de la Comunitat (CEV), de la Federació de Polígons Empresarials (FEMPA), de l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) i de la Va unir de Llauradors.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací