La Comunitat Valenciana i Andalusia signen una declaració institucional per un nou finançament autonòmic

399

Actualitat Diària

El president de la Generalitat, Ximo Puig i el president de la Junta d’Andalusia, Juanma Moreno, han signat una declaració institucional en defensa d’un nou model de finançament autonòmic que aportació més recursos a totes les comunitats autònomes i base el seu repartiment seguint el criteri de població ajustada.

Així ho estableix el document acordat després de la reunió celebrada en el Palau de San Telmo de Sevilla entre tots dos presidents autonòmics i els seus equips, que serà traslladat al Govern d’Espanya i en el qual es reclama un equilibri horitzontal dels recursos que acabi amb les diferències actuals perquè tots els ciutadans puguin accedir en igualtat de condicions als serveis públics fonamentals amb independència del seu lloc de residència.

El document posa de manifest la “insuficiència global de l’actual sistema” i proposa la creació d’un fons transitori compensatori d’anivellament prorrogable automàticament fins a l’entrada en vigor d’un nou sistema que equipari a les comunitats infrafinançades amb la mitjana nacional.

D’altra banda, la declaració institucional també advoca per millorar la capacitat tributària de les comunitats autònomes, augmentant la seva corresponsabilitat fiscal, i assenyala la necessitat de modernitzar l’estructura fiscal especialment en matèria d’imposició mediambiental.

Així mateix, l’acord aconseguit considera essencial que les Comunitats Autònomes tinguin un paper major en la governança del Pla de Recuperació Transformació i Resiliència, tant en el destí dels recursos com en el disseny dels mecanismes de control i seguiment, a fi que els fons europeus constitueixin l’instrument bàsic que permeti recuperar els nivells de prosperitat previs a la pandèmia.

Suficiència financera i equitat

Durant la roda de premsa posterior a la trobada entre tots dos dirigents, el president de la Generalitat ha valorat el “pont permanent de diàleg” establert entre totes dues comunitats autònomes amb l’objectiu de “forjar una aliança de cooperació en el que ens uneix i ens urgeix” en defensa de l’interès general.

Ximo Puig ha reivindicat “suficiència financera i equitat” per a fer front als pilars del benestar referenciats en la comunitats autònomes, així com un “major pes de les autonomies en la idea d’Espanya i del finançament”.

Finalment, el cap del Consell ha assenyalat que tots dos territoris representen gairebé un 30% de la població d’Espanya, i ha defensat el seu objectiu comú de “fer més fort i cohesionat el país a través de l’Espanya real que representa el nostre espai perifèric”.

Fons transitori de compensació

Per part seva, el president de la Junta d’Andalusia ha qualificat l’aliança entre totes dues comunitats autònomes com a “positiva” per al conjunt d’Espanya i a favor de “generar benestar i progrés” en els diferents territoris i en el conjunt de la nació.

Moreno Bonilla s’ha referit a l’infrafinançament de la Comunitat Valenciana, Andalusia, així com de Múrcia i Castella-la Manxa, assegurant que cada andalús rep a l’any 110 euros menys que la mitjana nacional, xifra que aconsegueix els 200 euros en la Comunitat Valenciana, per la qual cosa ha defensat la necessitat de “convergir amb les comunitats més pròsperes i amb major grau de benestar”.

Per això, ha advocat per la creació d’un fons transitori de compensació per a les comunitats autònomes infrafinançades mentre es resol el model de finançament, i ha reclamat un “tracte just i assenyat” perquè segons ha assenyalat el dèficit que acumulen aquestes regions impedeix que es tinguin les mateixes possibilitats per a “poder créixer i competir”.

Certificat de vacunació i fons europeus

En el transcurs de l’acte tots dos dirigents també han defensat l’ús del certificat de vacunació com a mesura de prevenció per a poder procedir a la reobertura, així com per a motivar la vacunació dels qui encara no ho han fet.

Tant Puig com Moreno han destacat l’esforç i el treball ben fet per a contenir la pandèmia, referint-se a les dades positives d’incidència acumulada i de vacunació, que aconsegueixen el 88% de la població a immunitzar, i han apostat per l’ús del certificat per a continuar treballant en la recuperació econòmica, social i emocional.

D’altra banda, tots dos presidents s’han mostrat partidaris de treballar conjuntament en la posada en marxa de projectes amb la finalitat d’incrementar les possibilitats d’accés a finançament procedent de fons europeus.

En la trobada entre tots dos dirigents també han participat el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, i el seu homòleg andalús, Juan Bravo, així com altres membres de totes dues delegacions.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací