IoTsens participa en un innovador projecte europeu de digitalització i gestió integrada de l’aigua

653

Actualitat Diària

IoTsens, l’empresa de Grup Gimeno especialitzada en el desenvolupament de solucions integrals de maquinari i programari d’Internet de les Coses, participa en un innovador projecte a escala europea que persegueix impulsar la gestió integrada dels sistemes d’aigües en les àrees urbanes i periurbanes de Berlín, Milà, Copenhaguen, París i Sofia. Cinc ciutats que representen una població equivalent d’uns 30 milions de persones.

La iniciativa, sota el lideratge del Centre de Competència de l’Aigua de Berlín, es denomina Digital Water City (DWC) i reuneix un total de 24 socis de 10 països europeus (Alemanya, Dinamarca, França, Israel, Bulgària, Itàlia, Espanya, Bèlgica, Noruega i Finlàndia) que s’encarregaran de desenvolupar un panell de 18 solucions digitals avançades per a abordar les principals problemàtiques i desafiaments vinculats a la gestió de l’aigua.

En concret, aquestes solucions tindran com a àrees d’aplicació la gestió de les aigües subterrànies, el manteniment i operació del clavegueram, el tractament i reutilització de les aigües residuals o la gestió de les aigües de bany urbà.

A més d’incrementar l’eficiència de les infraestructures els projectes, que es desenvoluparan tant en l’àmbit digital com en el físic i en estreta col·laboració entre les ciutats, les empreses de serveis públics, els instituts d’investigació i els actors d’innovació, serviran per a promoure una major conscienciació sobre l’ús responsable de l’aigua i millorar la qualitat dels serveis prestats a la ciutadania.

A Berlín i Sofia

En el cas de IoTsens la companyia de Grup Gimeno treballarà a Berlín i Sofia, respectivament, juntament amb l’Institut Català d’Investigació de l’Aigua (ICRA), el Centre de Competències de l’Aigua (KWB), la companyia Berliner Wasserbetriebe Berlín (BWB) i l’empresa búlgara especialitzada en serveis d’aigua Sofiyska Voda AD (SV).

“D’una banda, ens encarregarem de desenvolupar els sistemes de monitoratge que donaran seguiment a la xarxa de sensors que s’instal·laran en els sistemes de clavegueram de totes dues ciutats i, d’altra banda, també assumirem la gestió i integració de totes les dades que seran percebuts pels sensors”, ha explicat Ignacio Llopis, Managing Director de IoTsens.

Quant a l’aplicació pràctica d’aquests avanços, a més d’evitar possibles desbordaments i reduir l’impacte ambiental dels claveguerams, “s’optimitzarà el seu funcionament i es reduiran els costos operatius en combinar, en un únic protocol, tecnologies d’avantguarda com a realitat augmentada, programari d’intel·ligència artificial, computació en el núvol, sensorización en temps real, anàlisi predictiva i sistemes de suport de decisions”, ha indicat Llopis.

Pel que fa a la resta d’iniciatives que integren el projecte DWC, l’objectiu a París és millorar la qualitat de l’aigua de bany en el riu Sena per als Jocs Olímpics de 2024, mentre que a Copenhaguen es persegueix millorar la protecció contra inundacions i el control del sistema de clavegueram. A més, a Milà s’habilitarà un sistema per a aconseguir la reutilització segura de l’aigua per al reg agrícola.

D’aquesta manera, a més de proporcionar fluxos d’informació interoperable en tota la cadena de valor de l’aigua, a través d’aquest projecte s’establiran les condicions necessàries per a la cocreación i la innovació oberta, a més d’establir les bases de noves oportunitats de mercat en l’àmbit de les solucions digitals.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací