Incliva identifica una molècula que anticipa quins pacients amb lupus poden acabar patint mal renal

247

Aquesta patologia autoimmune afecta a unes 12.000 persones en la Comunitat Valenciana

Actualitat Diària

Investigadores del Incliva, centre d’investigació biomèdica de l’Hospital Clínic de València, han identificat en mostres de sang un perfil molecular associat amb el risc de desenvolupar mal renal en la variant més comuna del lupus, el lupus eritematós sistèmic.

El lupus és una patologia autoimmune que afecta unes 12.000 persones en la Comunitat Valenciana en les seues dues variants més freqüents: la cutània (5.726 casos a tancament de 2022) i la sistèmica (6.206).

La troballa, acabat de publicar en una revista mèdica, es dona a conéixer en ocasió del Dia Mundial del Lupus, que es commemora cada 10 de maig per a conscienciar sobre aquesta malaltia crònica i sobre la necessitat de continuar investigant per a millorar la qualitat de vida dels qui la pateixen.

L’estudi s’ha realitzat en biòpsia líquida, és a dir, a partir d’una mostra de sang, sense proves més invasives, i s’acaba de publicar en la revista ‘International Journal of Molecular Sciences’.

Els seus resultats serveixen per a comprendre millor els mecanismes cel·lulars i moleculars que condueixen a l’empitjorament d’aquesta patologia crònica i és clau perquè cada pacient es puga beneficiar d’un diagnòstic primerenc i del tractament més personalitzat i efectiu possible.

El Sistema d’Anàlisi de Sistemes d’Informació Sanitària va registrar l’any passat 1.258 nous casos de lupus. D’aqueix total, 389 casos van ser diagnòstics de lupus eritematós, que és la variant cutània de la patologia, la que es manifesta de manera exclusiva en la pell; mentre que altres 869 nous casos van ser lupus eritematós sistèmic, que és el més comú, pot afectar diferents parts del cos i la gravetat del qual també varia. Existeixen altres tipus de lupus més infreqüents (induït per fàrmacs o neonatal, per exemple).

Aquesta incidència del lupus cutani i del lupus sistèmic, unida als casos diagnosticats en anualitats anteriors, eleva la xifra de pacients per aquestes dues variants en la Comunitat Valenciana a 11.932 diagnòstics actius a tancament de 2022, d’acord amb les bases de dades del Sistema d’Anàlisi de Sistemes d’Informació Sanitària. Per províncies: 3.926 pacients a Alacant, 1.047 a Castelló i els 6.959 restants a València.

La malaltia es pot presentar a qualsevol edat, però el més freqüent és que s’inicie en la joventut. En aquest sentit, la xifra de diagnòstics s’incrementa a partir dels 40 anys.

Finançament del ISCIII per a la investigació valenciana

La investigació del Incliva acabada de publicar la dirigeix Raquel Cortés Vergaz, del Grup d’Estudi de Risc Cardiometabólico i Renal, en col·laboració amb María José Forner Giner, del mateix Grup i Cap del Servei de Medicina Interna de l’Hospital Clínic.

També han participat les investigadores predoctorals Ana Flores Chova i Olga Martínez Arroyo, i Ana Ortega Gutiérrez, totes del Grup d’Estudi de Risc Cardiometabólico i Renal, i Ángela Leticia Riffo Campos, de la Universitat de València, amb la col·laboració de la plataforma de Biobanco de Incliva, que ha aportat mostres de la col·lecció de lupus.

Per al seu desenvolupament, s’ha obtingut un finançament de 135.520 euros de l’Institut de Salut Carles III. A més, l’Institut de Salut Carles III ha concedit finançament per a personal en formació a Ana Flores Chova, primera autora de l’article, que a més està inclòs en la seua tesi doctoral.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací