Actualitat Diària
La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha decidit ampliar als caps de setmana i festius el servei de ‘Menjar a Casa’ que, actualment, atén 3.125 persones majors i que en aquesta situació d’emergència sanitària per COVID-19 “es troben en una situació de major vulnerabilitat”, ha anunciat la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra.
D’aquesta manera, el servei que, fins al moment, cobria els menjars de dilluns a divendres, “s’oferirà els set dies de la setmana de manera ininterrompuda”, amb l’objectiu que les persones majors que no poden sortir al carrer a causa de les mesures de confinament decretades pel coronavirus i que no compten amb mitjans de suport, “puguin cobrir les seves necessitats alimentàries de manera nutritiva i saludable”, ha indicat Oltra.
Tal com ha assenyalat la vicepresidenta, aquesta ampliació del servei no suposarà cap cost per als usuaris i usuàries, ja que serà la Conselleria d’Igualtat “qui es faci càrrec del 100% dels menús del cap de setmana”, amb una partida destinada per a això de 160.572 euros. A més, i com a mesura de millora nutricional, s’han augmentat en els menús les racions de fruita i de lactis.
La vicepresidenta ha destacat “el compromís del seu departament amb les persones més vulnerables i que més estan sofrint aquesta situació d’emergència sanitària, amb una ampliació dels serveis que prestem per a evitar que el tancament dels centres pugui suposar un minvament en la seva salut”.
Per províncies, 2.006 persones beneficiàries de ‘Menjar a Casa’ resideixen en la de València; 781 en la d’Alacant i 338 a la província de Castelló.
Programa ‘Menjar a Casa’
El programa ‘Menjar a Casa’ està dirigit a millorar la nutrició de les persones majors, per entendre que una alimentació adequada contribueix de manera decisiva a la salut, benestar i qualitat de vida de totes les persones i, especialment, de les majors.
El programa compleix tres objectius, ja que es millora la pròpia alimentació de les persones majors en oferir-los una dieta sana i equilibrada; es redueix el problema de la solitud, ja que tenen tots els dies a una persona que els porta el menjar i conversa amb ells; i es dóna un respir als familiars que, habitualment, s’encarreguen de la cura de la persona major.
Els usuaris i usuàries poden acollir-se a qualsevol de les dietes que se’ls ofereix: dieta saludable o normal, dieta de règim, dieta diabètica o dieta de fàcil masticació, ja que el menú varia en funció de les necessitats de cada persona i les indicacions del personal mèdic.
El lliurament del menjar es realitza des de les 8 del matí fins a les 14 hores. En cas que l’usuari o usuària s’absenti temporalment del seu domicili, el lliurament també pot efectuar-se en un altre diferent fixat de manera prèvia, sempre que sigui un domicili pròxim al principal.
Els requisits per a sol·licitar el servei són:
– Tenir 65 anys o més
– Tenir autonomia per a la preparació o ingesta dels aliments servits, o bé aportar el compromís de familiars o de l’entitat local que es responsabilitzin d’aquesta tasca.
– Estar empadronat en algun dels ajuntaments que participen en el programa
– Precisar el servei, acreditat mitjançant informe mèdic