Ferri: “El Govern canvia les regles del joc en el repartiment del fons COVID”

635

Actualitat Diària

El síndic de Compromís en Les Corts, Fran Ferri, ha manifestat que “és inexplicable que el Govern central canvie les regles del joc i no tinga en compte la despesa sanitària per al repartiment del fons COVID 2021. És una decisió que perjudica als valencians i les valencianes que vàrem ser molt castigats per la tercera onada. I és també anar en contra de la ciutadania valenciana representada per Les Corts que varen aprovar els criteris de repartiment, per una ampla majoria de 88 vots de les forces democràtiques representades al parlament valencià”.

Ferri ha recordat que “la proposta sobre la necessitat d’un nou fons estatal de suport per a les comunitats autònomes en la lluita contra la pandèmia i les seues conseqüències socials i econòmiques, presentada per Compromís i que va aconseguir el suport de la cambra autonòmica, urgia a agilitzar la transferència extraordinària de 13.846 milions d’euros del fons COVID entre les diferents comunitats autònomes, prioritzant criteris tècnics i objectius”.

“La finalitat era repartir-los considerant principalment el grau d’afectació de la pandèmia en el sistema sanitari des de l’1 de novembre de 2020 fins l’actualitat, així com també les necessitats demogràfiques vinculades a l’estat del benestar i la diferent capacitat financera de cada autonomia que se’n deriva del sistema de finançament”.

“La tercera onada, tristament, ens va colpejar amb gran duresa i va afectar de manera notable el nostre sistema sanitari. Si amb data de 31 d’octubre de 2020 havíem notificat 61.592 casos de COVID-19, després de la tercera onada, ens situàrem en 376.187 amb data a 23 de febrer de 2021. Un increment que també es va donar en altres indicadors com ara les defuncions, passant de 1.864 morts a 31 d’octubre fins els 6.446 de 23 de febrer, el tram més dur de la tercera onada”.

“Així com en la primera i segona onada les comunitats autònomes més colpejades per la pandèmia van rebre transferències extra per part del Govern central, és necessari que s’articulen mecanismes per a compensar als territoris, com el nostre, més afectats per la tercera onada de la pandèmia. Als Pressupostos Generals de l’Estat per a 2021 es contemplen eixos 13.486 milions d’euros com a dotació addicional a les comunitats autònomes. Però, de moment, es desconeixen els criteris que se seguiran per a la seua distribució”.

“Els valencians i les valencianes no ens mereixem aquest maltracte per part del Govern d’Espanya. Necessitem eixos fons per garantir el funcionament dels serveis públics valencians i no una política econòmica del ‘torne vostè demà’, que va endarrerint la solució al problema i creant-ne de nous per la falta de finançament”, ha conclòs el síndic Fran Ferri.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací