Eurocaja Rural visita el Centre d’Interpretació de l’Olivar ‘Finca La Pontezuela’

790

Actualitat Diària

Eurocaja Rural, fidel al seu compromís i implicació amb el sector agroalimentari, ha realitzat una visita institucional al Centre d’Interpretació de l’Olivar (CIO) ‘Finca La Pontezuela’, un nou projecte situat entre els Montes de Toledo i al costat del Parc Nacional de Cabañeros, i l’objectiu del qual és potenciar i divulgar la cultura de l’olivar i estendre el coneixement del suc d’oliva.

El president de Eurocaja Rural i el director general de la cooperativa de crèdit, Javier López Martín i Víctor Manuel Martín López, respectivament, van recórrer les instal·lacions d’aquest projecte que va obrir les seves portes al públic el mes de desembre passat, acompanyats pel president d’aquesta iniciativa, Juan Antonio Gómez-Pintado.

Els responsables de l’entitat financera van conèixer les característiques d’aquest projecte i van traslladar el seu suport al “estratègic” sector oleícola i olivarer, una vinculació històrica, “des dels seus orígens”, que manté Eurocaja Rural amb el col·lectiu.

Referent a això, van al·ludir a la col·laboració particular que Eurocaja Rural realitza a través de la signatura de convenis tradicionals amb la Fundació Consell Regulador de la D.O.P. ‘Muntanyes de Toledo’, que aglutina a més de 10.000 olivarers i 32 almàsseres i envasadores de Toledo i Ciudad Real, per a fomentar les labors de promoció i protecció de l’oli d’oliva verge extra que elaboren.

Precisament l’oli d’oliva verge extra de ‘Finca La Pontezuela’ està certificat per la Denominació d’Origen Protegida Montes de Toledo, per la qual cosa totes dues parts van mostrar la importància de continuar impulsant el consum d’un producte bàsic en el sector agroalimentari de la nostra regió i essencial de la dieta mediterrània pel que comporten les seves propietats saludables.

Detalls del projecte

El Centre d’Interpretació de l’Olivar (CIO) compta amb dos espais, la Recepció i la denominada Caixa Negra. En el primer, els visitants descobreixen la Comarca de la Jara, la seva riquesa històrica, cultural i la seva tradició olivarera, així com l’origen de ‘Finca La Pontezuela’.

Per part seva, la Caixa Negra ofereix un autèntic viatge sensorial i interactiu, perquè el visitant experimenta una veritable immersió en l’ecosistema de l’olivar. Es recrea cada estació de l’any en la centenària olivera, i es desgrana, en instants, les fases de floració, fructificació, creixement i maduració dels fruits. A més, els participants s’endinsen en les tècniques de cultiu de ‘Finca La Pontezuela’ i en la producció de les seves AOVEs. Per a això, s’ha dissenyat una almàssera interactiva en la qual es poden contemplar, fins i tot, els processos fisicoquímics que es desencadenen a l’interior de les màquines de mòltaa, batut i centrifugat. Finalment, s’ofereix una experiència multisensorial, en la qual es pot fer olor, sentir i degustar les seves AOVE, a través d’un tast dels diversos olis produïts en l’almàssera.

El projecte consta de 600 m² dedicats al coneixement de l’olivar i el seu entorn, de la cultura, les tradicions i el saber fer dels olivarers de la comarca. A més, pretén generar un espai dinamitzador del sector olivarer de Castella-la Manxa, on es realitzin jornades formatives i d’intercanvi d’experiències per als productors.

El Centre d’Interpretació persegueix formar al consumidor en el coneixement de les qualitats nutricionals del AOVE, que conegui en què consisteix el procés productiu, i que aprengui a catar oli d’oliva verge extra. En definitiva, formar al consumidor en bones pràctiques alimentàries i en la importància del consum de proximitat i de productes tan saludables com l’oli d’oliva a través de recursos interactius i d’última generació, que endinsen al visitant en l’enigmàtic món del cultiu de l’olivera en terres toledanes. Una experiència única, didàctica i en plena naturalesa.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací