Espanya vota sí a l’acord del Brexit després d’aconseguir un triple blindatge sobre el futur de Gibraltar

933

L’Acord de retirada estableix el marc per a l’eixida ordenada de Regne Unit i inclou aspectes d’especial interès per a Espanya

Actualitat Diària
El Consell Europeu ha confirmat avui l’Acord de retirada de Regne Unit de la Unió Europea i aprovat la Declaració política que emmarca la relació futura dels vint-i-set amb aqueix país. “Avui és un dia trist per als europeistes”, ha dit el president del Govern, perquè “hem donat el primer pas formal per al divorci entre el Regne Unit i la Unió Europea”, però s’ha negociat perquè la retirada “tinguera el menor impacte possible sobre els ciutadans i les empreses espanyoles”.
Pedro Sánchez ha explicat que Espanya ha votat sí a l’acord, després d’aconseguir un “triple blindatge” sobre Gibraltar, que inclou el compromís dels vint-i-set països membres i la Comissió Europea a no negociar mai un acord amb Regne Unit que incloga a Gibraltar sense el vistiplau d’Espanya.

Acord de retirada
L’Acord de retirada estableix el marc per a l’eixida ordenada de Regne Unit i inclou aspectes d’especial interès per a Espanya com són la salvaguarda dels drets dels ciutadans comunitaris a Regne Unit i viceversa; un arranjament financer que assegura que Regne Unit els seus complirà els seus compromisos i que garanteix, en el marc financer actual, els pagaments als agricultors, a les regions, i als altres perceptors de fons europeus; un sistema de govern sòlid, amb un important paper del Tribunal de Justícia de la Unió Europea; el respecte a la integritat del mercat interior i finalment garanteix la cooperació en matèria penal i judicial, clau en la lluita contra la delinqüència organitzada i el terrorisme. S’estableix a més un període transitori fins al 31 de desembre de 2020 que permetrà l’adaptació de Regne Unit i dels 27 Estats membres a la nova realitat.

El president del Govern ha destacat la importància de l’Acord de Retirada per als agents econòmics espanyols, als exportadors de fruites i hortalisses, així com el sector industrial, perquè podran continuar amb la seua activitat exportadora en un marc adequat, al mateix temps que s’estableixen bases sòlides per a la futura relació comercial. Així mateix, serà positiu per a les empreses que inverteixen en el Regne Unit i per al sector turístic, atès que els britànics constitueixen el grup més nombrós entre els turistes que visiten el nostre país.

Declaració política
El text de la Declaració política emmarca la relació futura de la Unió Europea amb Regne Unit i els principis sobre els quals es basarà: el respecte a l’autonomia de la decisió de la Unió Europea, la defensa del Mercat Interior i de les 4 llibertats. El president ha destacat que la Declaració Política ens permetrà seguir tenint una relació econòmica intensa, la qual cosa para Espanya és especialment important, tenint en compte el nostre superàvit comercial. Aquesta declaració inclou, a més, l’objectiu d’aconseguir un acord en matèria de transport aeri, un element clau per al nostre país. Així mateix, en matèria pesquera, es deixa clar que l’acord sobre pesca ha de concloure abans que acabe el període transitori, vinculant l’accés a aigües territorials i mercats.

Triple blindatge sobre Gibraltar
El Govern espanyol ha aconseguit les garanties necessàries sobre el paper essencial d’Espanya en relació amb Gibraltar, un “triple blindatge institucional”. Una declaració de la Unió Europea i una altra del Regne Unit que descarten que l’article 184 de l’Acord de retirada siga aplicable a la relació futura, inclòs l’àmbit territorial, i una Declaració política de la Comissió Europea -garant dels Tractats- i del Consell Europeu, que reforça la posició d’Espanya de cara a les negociacions futures en relació a Gibraltar, que exclou al Penyal de la negociació general entre la Unió Europea i el Regne Unit, i que exigeix l’acord previ d’Espanya per a la negociació de qualsevol acord de la Unió Europea pel que fa a Gibraltar.

En definitiva, “es tracta d’un acord raonable” ha dit el president del Govern, “que garanteix els drets i llibertats dels ciutadans espanyols en el Regne Unit, que dóna certeses als sectors econòmics”, i que, en relació amb Gibraltar, “situa a Espanya en una posició de fortalesa” que no havia tingut des de la nostra adhesió a la llavors Comunitat Econòmica Europea.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací