Espanya tanca les fronteres terrestres per a evitar la propagació de la infecció del coronavirus

530

Actualitat Diària

El Govern ha decretat el restabliment dels controls de les fronteres terrestres en el marc les mesures de contenció del COVID-19. Aquesta mesura entrarà en vigor a les 00.00 hores d’aquesta nit i es prolongarà mentre dure l’estat d’alarma.

L’objectiu d’aquesta mesura, igual que la resta de resolucions adoptades a l’empara del Reial decret d’estat d’Alarma, és protegir la salut i seguretat dels ciutadans i contindre el coronavirus.

En concret, a partir d’aquesta mitjanit, només es permetrà l’entrada en territori nacional per via terrestre a ciutadans espanyols; persones residents a Espanya; treballadors transfronterers i aquells que acrediten, documentalment, causes de força major o situació de necessitat.

La resolució assenyala que aquesta restricció no s’aplicarà al transport de mercaderies “amb la finalitat d’assegurar la continuïtat de l’activitat econòmica i de preservar la cadena de proveïment”.

La mesura tampoc afecta al personal estranger acreditat com a membre de les missions diplomàtiques, oficines consulars i organismes internacionals situats a Espanya, sempre que es tracte de desplaçaments vinculats a l’acompliment de funcions oficials.

S’activa d’aquesta forma l’article 28 del Codi de Davanteres Schengen, que permet restablir temporalment els controls a les fronteres interiors en situacions com l’actual.

Protecció de la salut

La resolució explica que les mesures adoptades en el Reial decret d’estat d’alarma per a fer front al COVID-19 així com les decretades, amb la mateixa fi, per altres Estats membres de la Unió Europea i per tercers països, “comporten directa o indirectament serioses restriccions de la mobilitat dins del propi territori, a l’entrada o a l’eixida”.

El restabliment de les fronteres terrestres s’adopta davant la necessitat de “habilitar la possibilitat de restringir aquells moviments de persones que no vagen a poder tindre continuïtat fins al punt de destinació programada, bé per resultar incompatibles amb les mesures adoptades dins del territori espanyol, bé per no ser possible la seua continuació en o cap a altres territoris”.

També s’ha tingut en compte, en el marc de les labors de contenció del virus, la necessitat de “donar preferència a moviments més urgents de persones o mercaderies.”

Coordinació amb la UE

La decisió serà comunicada als organismes responsables de la Comissió Europea, a la resta d’Estats membres de la Unió Europea i als Estats associats a Schengen.

Aquest matí el ministre ha participat en una reunió per mitjà de videoconferència amb els ministres de l’Interior i de Sanitat de la resta de països de la Unió Europea, on ha anunciat la intenció d’Espanya de restablir els controls a les seues fronteres terrestres.

En la reunió també han participat la comissària d’Assumptes d’Interior, Ylva Johansson; la de Salut i Seguretat Alimentària, Stella Kyriakides; i el de Gestió de Crisi, Janez Lenarčič.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací