L’àrea metropolitana de Castelló registra més de 792.000 desplaçaments al dia, 2.32 viatges per persona

1488

Actualitat Diària

IMG_8752

El director general de Obres Públiques, Transports i Mobilitat, Carlos Domingo, ha presentat a Castelló els resultats de l’enquesta que la Conselleria ha dut a terme un total de 16.500 ciutadans i ciutadanes per a conèixer les principals característiques de mobilitat en l’àrea metropolitana de Castelló amb l’objectiu d’incorporar-les a el Pla de Mobilitat Metropolitana Sostenible de l’àrea de Castelló (PmoMe Castelló) que la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori està redactant.

Com ha recordat Domingo, la finalitat del PMoMe Castelló és convertir-se en un instrument de referència “que determine el conjunt d’actuacions a desenvolupar en aquesta zona en matèria de mobilitat i transports per a aconseguir un sistema de mobilitat sostenible de persones i mercaderies en l’àrea metropolitana”.

Carlos Domingo

En definitiva, ha destacat Domingo l’objectiu és “millorar el patró de desplaçaments dels prop de 380.000 habitants que viuen en l’àrea Metropolitana de Castelló, composta pels municipis de Castelló, Onda, Vila-real, Borriana, Almassora, Benicàssim, Nules, L’Alcora, Oropesa, Betxi, Borriol, Les Alqueries, La Vilavella i Sant Joan de Moró, i en la qual es concentra aproximadament el 65% de la població de la província”.

Segons ha explicat el director general, el repte del Pla de Mobilitat és “consolidar l’àmbit com a àrea metropolitana eficient, integrar funcionalment els seus nuclis de població, potenciar el transport públic, recuperar el viari per a vianants i ciclistes, millorar la seguretat dels desplaçaments, facilitar l’accessibilitat a les persones amb mobilitat reduïda i baixar els nivells de contaminació acústica i atmosfèrica”.

Carlos Domingo trasnporte

Enquesta de Mobilitat

En aquest sentit i com a part de el PMoMe Castelló, la Conselleria ha dut a terme una àmplia campanya de presa de dades en camp durant el període comprès entre novembre 2017 i març de 2018, efectuant-se enquestes telefòniques a més de 6.700 llars, així com més de 6.200 a bord de transport públic (autobusos urbans i interurbans, TRAM i Rodalies de RENFE),a més de 2.500 a vianants i ciclistes i 1.100 en centres atractores de viatges rellevants en l’àrea metropolitana (polígons industrials, UJI, centre comercial La Salera, etc.).

També s’han realitzat els anomenats ‘aforaments puja/baixa’ a bord de les línies de transport públic i treballs d’explotació de *Big data procedent de dades de telefonia mòbil per a l’anàlisi de la mobilitat estival, entre uns altres.

Carlos DomingoL’objecte d’aquesta anàlisi és obtenir una imatge detallada de com es mouen les persones en l’àrea metropolitana de Castelló, “sent la primera vegada que es realitza un treball tan complet i exhaustiu relacionats amb la mobilitat i el transport en l’àrea Metropolitana de Castelló”, ha subratllat Domingo.

Com a conclusió, el director general ha destacat que en l’àrea metropolitana es realitzen més de 792.000 viatges al dia, que suposen una mitjana de 2,32 viatges per persona; xifra alguna cosa inferior a les quals es registres en les àrees metropolitanes d’Alacant-Elx i València, amb 2,59 i 2,57 viatges per persona i dia, respectivament.

Els viatges es distribueixen en un 57% en vehicle privat (automòbil, motocicleta, etc.), un 5% en transport públic (ferrocarril, *TRAM, autobusos), un 37% de desplaçaments a peu i 1% amb bicicleta. En els desplaçaments urbans predomina la manera a peu i en els interurbans, el vehicle privat, amb 90% dels viatges. D’aquesta forma, s’observa una forta dependència del vehicle privat amb una baixa ocupació, 1,51 persones per vehicle, ja que el 63% d’aquests porta un sol ocupant,

Pel que fa al transport públic, el 14% de la població de l’àrea metropolitana són captius del transport públic, és a dir, no disposa de vehicle privat ni com a conductor ni com a acompanyant. En el *TRAM i en Rodalies de Renfe, existeixen percentatges elevats d’usuaris (35% i 60%, respectivament) que escullen aquestes maneres de transport àdhuc tenint a la seua disposició altres alternatives. En el cas dels autobusos, únicament el 20% dels usuaris es troben en aquesta situació, sent captius al voltant del 70-80% dels viatgers.

En la relació de viatges entre municipi, el 71% dels viatges tenen origen i destinació en el propi municipi, percentatge que a Castelló arriba al 86%. Els municipis amb major índex de viatges interns es classifiquen com més independents o autosuficients i en el cas de l’àrea metropolitana de Castelló són Onda, Vila-real i Borriana, ja que una part majoritària de la població satisfà les seues necessitats de mobilitat dins del propi municipi. En el cas contrari, els municipis amb menor autocontenció i, per tant, més depenents són Borriol, Les Alqueries i Sant Joan de Moró.

D’altra banda, Castelló-Almassora és la principal relació entre municipis de l’àmbit, amb més de 26.000 viatges/dia, seguit d’a prop per Castelló-Vila-real. En general, les relacions més rellevants de l’àmbit en termes de viatges diaris són sempre amb Castelló, per la qual cosa es conclou que el funcionament del sistema és *radiocéntrico.

Quant als motius de viatge, el 50% dels viatges en l’àrea metropolitana són per treball i estudis. Des del punt de vista de la mobilitat per gènere, les dones realitzen menys viatges d’aquest tipus, mentre que augmenten els motivats per a acompanyar a altres persones, compres o metges. D’altra banda, les dones utilitzen més el transport públic i compten amb menys vehicles privats.

En resum, ha apuntat el director general, l’enquesta de camp realitzada “posa en evidència la forta dependència del transport privat de la qual fan ús els ciutadans de Castelló i de la seua àrea metropolitana, la qual cosa ressalta la necessitat de fomentar el transport públic de cara a l’elaboració del Pla de Mobilitat -*PmoMe- amb un increment de la qualitat dels serveis, de la informació, o de l’ampliació dels mateixos”.

El PSPV-PSOE aplaudeix la planificació efectuada per la Generalitat 

El secretari d’Infraestructures de l’Executiva Provincial del PSPV-PSOE de Castelló i portaveu adjunt de el Grup Socialista en la Diputació, Santi Pérez, ha manifestat que “per a la mobilitat i connectivitat de les persones que resideixen en les poblacions d’interior, el canvi de govern que es va produir al capdavant de la Generalitat en 2015 ha sigut fonamental perquè gràcies a la nova administració, podran tenir un transport públic de qualitat i digne”.

Diu Pérez quan el President Puig i la consellera de Vertebració del Territori, María José Salvador, van accedir en 2015 als seus càrrecs actuals “es van trobar amb la desagradable sorpresa que el transport per carretera en les zones d’interior era en el millor dels casos un autèntics caos, i en la majoria no era gens, perquè res hi havia”

I és que segons explica, “quan els socialistes arribem a la Generalitat ens trobem amb una situació perversa perquè el PP havia deixat caducar totes les línies d’interior; aqueixes línies estaven moltantiquades, la qual cosa feia que en alguns llocs es prestara el servei en condicions lamentables i que en molts uns altres, directament, no s’existira transport públic algun”.

Per tant, “al President Puig i a la consellera Salvador no els va quedar més remei que fer un nou pla, redactar un projecte de transport per a tota la Comunitat Valenciana que ara està en fase d’al·legacions, i que servirà per a resoldre les dificiencias existents en aquest camp en la província de Castelló”.

Un “pla perfectament estudiat i dissenyat, que posarà a la disposició de la ciutadania totes les sinergies existents a fi que de dilluns a divendres tots els ciutadans tinguen la possibilitat de desplaçar-se des de les seues localitats fins a l els hospitals o els centres oficials en els quals cal realitzar determinades gestions administratives”.

Es posaran totes les sinergies al servei de la ciutadania, “de manera que les línies de transport escolar també seran accessibles al públic en general, quan la prestació de tots dos serveis resulte compatible”.

A més, en els casos en els quals no siga possible una altra alternativa, “la Generalitat habilitarà una manera de transport a la demanda amb el qual amb una trucada o sol·licitud prèvia a través de la noves tecnologies, les persones que ho necessiten seran arreplegades en el lloc i a l’hora convinguts”.

Sobre aquest tema, Santi Pérez, ha eixit al pas dels missatges que s’estan llançant des del partit de Ciutadans, en els quals es critica que s’òbriga l’ús del *tansporte escolar a la resta de la població. El diputat del PSPV-PSOE ha dit que “la utilització del bus escolar no és cap invent, sinó que es tracta d’alguna cosa que ja s’està fent en altres països i en altres comunitats autònomes”, raó per la qual ha demanat als representants de Ciutadans “que s’estudien els temes una miqueta més abans de parlar dels mateixos, perquè la ciutadania exigeix que els polítics actuem amb un mínim de rigor”.

Finalment, al portaveu adjunt socialista en la Diputació li crida molt l’atenció que les representants de Ciutadans en la Diputació únicament facen proposades sobre transport referides a les poblacions costaneres, deixant sempre al marge als municipis d’interior.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací