Els fibroadenomes representen el 90% de tumoració benigna de mama en dones menors

463

Actualitat Diària

Conforme es desenvolupen els sins durant la pubertat, a vegades sorgeixen problemes com a nòduls o infeccions a causa dels canvis hormonals en aquesta etapa de la vida. El tipus d’embalum en el pit més comú entre les adolescents és el fibroadenoma. Són masses sòlides benignes compostes de teixit fibrós que es troben amb major freqüència en dones de 15 a 35 anys.

Com es tracta d’una època de fragilitat psicològica i de canvi, les malalties mamàries, encara que són poc freqüents solen causen malestar i preocupació, no obstant això, a aquesta edat la patologia maligna és excepcional. Els fibroadenomas es formen quan la glàndula mamària creix per l’influx de les hormones, una cosa bastant normal durant l’adolescència, i donen lloc a un nòdul sòlid.

Tal com explica la doctora Belén Merck, cirurgiana de mama de Vithas Castelló, “la patologia mamària en nenes i adolescents correspon aproximadament al 13,5% de les consultes. Els bultitos poden ser alarmants, però majoritàriament són benignes, podent-se desenvolupar-se en qualsevol part del pit. Generalment sol ser sòlid, amb una textura similar a la goma i generalment indolor”.

Els fibroadenomas poden aparèixer i desaparèixer quan són petits. Segons l’especialista, “el fibroadenoma es veu afectat per desequilibris hormonals, no obstant això, encara que aquests fibroadenomas poden créixer molt, la majoria mantenen o redueixen la seva grandària amb el temps, i alguns desapareixen” i afegeix “si està augmentant de grandària o causa dolor, el nòdul pot extirpar-se. És el que es diu fibroadenoma gegant o juvenil que pot créixer fins més de 5 cm”.

El control és important perquè durant l’embaràs i la lactància poden experimentar importants canvis morfològics i aparèixer com a nòduls complexos. “Si els nivells d’estrogen augmenten en el cos, hi ha possibilitats que el fibroadenoma es torni cancerós”, comenta la doctora Merck.

Una altra patologia freqüent són els canvis fibroquísticos en els pits que ocorren quan els petits quistos plens de líquid presents en les mames canvien de grandària segons el moment del cicle menstrual. “Com aquests quistos estan relacionats amb els canvis hormonals normals, solen ser més notoris i és possible que facin mal una mica just abans del període. Els canvis fibroquísticos de la mama no són un motiu de preocupació i no és necessari cap mena de tractament mèdic”, subratlla la professional.

Deurien les dones joves fer-se una mamografia?

“Les mamografies no es recomanen per als adolescents perquè els seus sins tendeixen a ser densos, per la qual cosa és difícil per a mamografies detectar grumolls. A més, una mamografia exposa els pits a la radiació, que pot conduir al mal de la cèl·lula, especialment en pits joves. El millor és l’ecografia, que és la modalitat d’imatge d’elecció per a estudiar la patologia de la mama en pediatria, ja sigui en l’avaluació i caracterització de massa”, conclou l’especialista.

 

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací