Els bombers, preparats per actuar enfront de les complicacions per les nevades aquest cap de setmana

697

Actualitat Diària

El Consorci Provincial de Bombers de Castelló (CPBC) ha activat a tots els seus efectius per a fer front al temporal de vent, pluja i neu que s’espera que afecte a totes les comarques castellonenques a partir d’aquest diumenge 19 de gener. Les previsions de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) i les preemergències activades per part de l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (Avsre) apunten a més al fet que aquesta climatologia adversa es prolongue almenys fins al dimarts 22 de gener.

Serà a partir d’aquest diumenge 19 de gener quan comence un empitjorament de la situació meteorològica a la província. Aemet ha emés per a aquest dia avise taronja per nevades a l’interior nord (acumulacions de 5cm a partir de cota 500m) i avís per nevades l’interior sud (acumulació de 2 cm a partir de la cota 500m. A més, hi ha alerta de vent en tot el litoral per ratxes de 70km/h i avís per temporal costaner en tot la costa amb vent de força 8 a 9 i ones de 4 a 6 metres.

Aquesta situació està prevista que es prolongue fins al dimarts 21, pel que cal estar pendents de les actualitzacions d’avís i preemergències i caldrà tindre molt en compte les acumulacions de neu en zones d’interior, i la persistència del vent acompanyat de pluja en tot el litoral. D’altra banda es produirà una baixada generalitzada de les temperatures afectant a tota la província, aconseguint segons hores, valors negatius en pràcticament tot l’interior.

Davant aquesta situació, el departament de bombers de la Diputació de Castelló ha activat de manera preventiva un ampli dispositiu per a fer front a situacions per temporal de nevades, vent i fenòmens costaners en tota la província, un protocol que s’ha analitzat aquest matí en la seu del CPBC sota la coordinació del diputat provincial responsable de l’àrea, Abel Ibáñez.

D’altra banda, es vol insistir que s’extreme la precaució a l’hora d’utilitzar els diferents sistemes de calefacció per a evitar possibles incendis en els habitatges, que s’evite programar activitats a la muntanya, si és possible evitar circular per carreteres afectades per nevades, anar proveïts de cadenes o pneumàtics d’hivern, portar el depòsit ple de combustible, telèfon mòbil, roba d’abric i impermeable i una quantitat bàsica de beguda i menjar.

Des del Centre Provincial de Coordinació del CPCB es gestionarà, en coordinació amb l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a Emergències i la resta d’administracions implicades, tot el dispositiu d’actuació del Consorci Provincial de Bombers de Castelló. També es insta en aquest sentit a informar-se de les actualitzacions meteorològiques i activació de preemergències o emergències a través de Aemet i GVA112 i, en situacions d’emergència, telefonar al 112.

El Consorci Provincial de Bombers de Castelló compta amb 18 màquines quitanieve, 8 vehicles saler, 30 vehicles auxiliars, 250 tones de sal, moto de neu de rescat per a la URM (Unitat de Rescat de Muntanya), el ATV (All Terrain Vehicle) dotat d’erugues per a rescat en neu en masies o zones aïllades, assignat a la URM, 4 pales carregadores de la UML (Unitat de Maquinària Pesant i Logística) y1 tractor forestal dotat de fresadora de la UML, especialment indicat per a treballar en pistes forestals de difícil accés i com a suport a la resta de dispositiu.

Quant al dispositiu humà, hi ha 200 efectius diaris que, segons ha destacat Abel Ibáñez, s’anirien augmentant en cas de ser necessari. El total està compost pels parcs de bombers professionals de Benicarló, Orpesa, Nules i Segorbe; unitats de comandament i coordinació; personal i operadors del centre de coordinació; parcs de Bombers Voluntaris de Morella, Benassal, Llucena, Atzeneta i Onda; UML (Unitat de Maquinària i Logística) del Consorci de Bombers; Protecció Civil de Castelló i 15 Unitats de Bombers Forestals de la Generalitat assignades al Consorci de Bombers.

El president de la Diputació, José Martí, va presentar el passat 19 de desembre el protocol de nevades en un acte celebrat en les instal·lacions del propi*CPBC, on va subratllar la capacitat del consorci “per a fer front amb garanties a totes les situacions que puguen sobrevindre”. Després de recordar les visites celebrades durant aquests mesos als diferents parcs, va incidir a recalcar la “excel·lent preparació dels bombers per a ser eficients i deixarclar que els nostres ciutadans poden estar tranquils”.

En el cas concret de la temporada hivernal, va recalcar la importància d’estar al corrent dels problemes que pot generar un gran temporal en una província tan muntanyenca, amb pobles xicotets i nuclis poblacionals disseminats, llançant un missatge de tranquil·litat a tots, “perquè tenim els mitjans tècnics i humans per a cobrir-lo amb garanties”.

El diputat provincial de Bombers, Abel Ibáñez, ha destacat per la seua part la importància del treball coordinat entre el Consorci Provincial i la Generalitat. Així mateix, ha recomanat a la població que “sempre faça cas dels comunicats oficials, perquè sempre quan hi ha nevades es generen faules en les xarxes socials”. A això uneix el consell que la població, “quan puge a veure la neu com a oci, que vaja preparada i faça cas dels serveis d’emergència i de seguretat ciutadana”.

Fernando Kindelán, cap de la secció forestal del CPCB, ha posat en valor els recursos que estan repartits per tota la província i ha explicat qüestions de l’operatiu habitual, com minimitzar el risc de situacions de nevades. “Establim prioritats en el treball, que està marcat per descomptat per garantir la cobertura sanitària a la població afectada, per exemple a masies aïllades”, comenta Kindelán, qui recorda “les rutes ja predeterminades que hem de tindre netes quan neva”.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací