Els Ajuntaments de la província de Castelló, escanyats pel deute de la Generalitat que deu més de 25 milions

885

Aguilella: es transfereixen competències als municipis sense diners i no arriben els fons compromesos 

Els ajuntaments de la província de Castelló es troben escanyats per la Generalitat Valenciana, que en aquests moments i segons afirma el secretari del PP, Salva Aguilella, els deu més de 25 milions d’euros i el deute podria ser encara major. Aquesta situació és pitjor a la crisi econòmica de falta de liquiditat que ja va patir la Generalitat amb els Ajuntaments, en etapa del PP, perquè en aquest cas, afirma Aguilella, s’han transferit serveis i obres que després no són avalades per l’ens autonòmic, com ocorre amb Serveis Socials o el Pla Edificant.

Actualitat Diària

La falta de liquiditat i els impagaments de la Generalitat Valenciana als municipis de la província de Castelló estan portant a la memòria alguns dels moments més tètrics dels anys de crisi econòmica.

El cartell que Francés Colomer va col·locar a la porta de Vila Elisa en el qual suspenia les obres perquè “La Generalitat no paga”, podria tornar a veure’s en alguns dels projectes promoguts pel Govern del Botànic, com els col·legis que promou el Pla Edificant, perquè, segons manifestaven aquest matí el secretari de Política Local del Partit Popular, Salvador Aguilella, i la secretària general del PPCS, Elena Vicente-Ruiz, El Consell deu ja més de 25 milions d’euros als ajuntaments de la província de Castelló.

La denúncia s’ha realitzat en una roda de premsa en la qual Aguilella ha afirmat, que el deute pot ser fins i tot major, ja que molts municipis governats pel PSOE no volen donar a conéixer els impagaments de la Generalitat, per a no comprometre al president Puig.

Aqueix deute, seria pitjor que la que es va generar en temps d’Alberto Fabra, quan es demandava un finançament just per a la Comunitat Valenciana, perquè, com comentava Rafa Aguilella, en aquest cas la Generalitat ha transferit als ajuntaments competències com a Serveis socials, El Pla per a l’ocupació, o el Pla Edificant. Aquestes transferències haurien de comptar amb el suport econòmic de la Generalitat Valenciana perquè els municipis puguen executar els serveis i projectes, però la Generalitat no paga, situació que posa contra la paret, sobretot, als xicotets municipis, que amb pressupostos molt ajustats no poden fer front als seus deutes i a les de l’òrgan autonòmic.

El responsable del PP ha recordat casos flagrants com per exemple el publicitat Fons de Cooperació als Ajuntaments. Un anunci de Puig que suposaven 4.672.000 euros per als ajuntaments “i que, a més, en la seua pròpia resolució asseguraven que s’anaven a pagar en el primer semestre de l’any i del qual no han pagat ni un euro”.

El mateix, va assenyalar, amb el Pla contra la Despoblació que implicaven 1.386.926 euros per part de la Generalitat “i del qual no han pagat ni un euro”. Una asfíxia que se suma a projectes com el Pla *Edificant, que no l’estan pagant, així com qüestions bàsiques com la dependència o plans de Benestar Social.

Entorn del Pla Edificant, la falta de pagament de la Generalitat afectaria de forma directa als col·legis d’Onda o d’Alcalá. Segons el Pla Edificant els ajuntaments són els que contracten i executen, i per tant, els que directament paguen. La Generalitat hauria de transferir els diners que els ajuntaments desemborsen, però els diners no arriba.

 

Aguilella va esmentar que, en el que concerneix els fons Edusi, que procedeixen d’Europa, aquests són transferits directament a la Generalitat perquè al seu torn ho remeta als Ajuntaments, però fins ara, ha afirmat, des de València no s’ha reconegut cap dels fons Edusi que es deuen transferir als Ajuntaments. Es deu pràcticament tot”.

Els ajuntaments xicotets, els més afectats

La Generalitat està utilitzant als ajuntaments com a bancs gratuïts, manifestava Salvador Aguilella. Els municipis grans encara tenen alguna capacitat de resposta, però no els més xicotets. Pot imaginar-se com afecta a un ajuntament amb un pressupost anual que no arriba ni a un milió d’euros que la Generalitat els dega entre 300.000 o 400.000 euros? “El deute de la Generalitat suposa a vegades fins al 20% del pressupost municipal, asfixiant als alcaldes”. Això és abocar-los a la fallida, va dir, i el pitjor és que els primers que ho pateixen amb els proveïdors municipals, que són els que més tardaran a cobrar.

Per part seua, la secretària general del PPCS, Elena Vicente-Ruiz, ha lamentat que “en el cas de la província el PP és el partit que més alcaldies tens, amb un total de 65” pel que “convidem als alcaldes del PSOE a fer un pas al capdavant i reclamar el que és dels veïns”.
Vicente-Ruiz ha assegurat que mentre la Generalitat deixa de complir amb els ajuntaments, està dedicant els fons públics a crear agències i col·locar als amics. El PP denuncia en aquest sentit, la pujada de sous, l’increment d’assessors, i “el balafiament dels diners públics amb ‘colocódromos’ i endollant a gent” mentre la província perd oportunitats.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací