El TSJCV autoritza el ‘toc de queda’ en 32 localitats i la limitació a un màxim de 10 persones

437

Actualitat Diària

La Secció Quarta de la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) ha autoritzat la limitació a un màxim de 10 persones de les reunions socials i familiars en tota la Comunitat Valenciana i les restriccions a la mobilitat nocturna entre les 1 i les 6 hores en 32 localitats de més de 5.000 habitants que presenten major risc epidemiològic per Covid-19.

Aquestes mesures es troben contingudes en una resolució de la Conselleria de Sanitat Universal datada el passat 9 de juliol i tindran una vigència de 14 dies des de la seva publicació en el DOGV.

La Sala considera que són mesures “equilibrades”, perquè es deriven d’elles “més beneficis per a l’interès general -contenció de la pandèmia- que perjudicis sobre altres béns o valors en conflicte”, al mateix temps que compleixen el “judici constitucional de proporcionalitat”.

L’acte, que compta amb un vot particular discrepant i que pot ser recorregut en cassació, al·ludeix a l’expansió de la variant Delta del coronavirus, el creixement exponencial de contagis, l’augment de les hospitalitzacions i la “situació pròxima al col·lapse que s’està ja produint en els centres d’Atenció Primària”.

Tot això es posa de manifest en l’informe sobre la situació epidemiològica actual a la Comunitat Valenciana que acompanya a la sol·licitud d’autorització presentada per l’Administració autonòmica.

Com ja va exposar en anteriors actuacions, la Sala entén que aquestes restriccions troben suficient cobertura normativa en la Llei orgànica 3/1986, de Mesures Especials en Matèria de Salut Pública, encara que reitera que el “desitjable” seria una legislació específica per a evitar “problemes interpretatius” i “contradicció de criteris”.

L’acte recorda que el Tribunal Suprem s’ha pronunciat recentment en dues sentències sobre la suficiència de la Llei 3/1986 per a emparar limitacions de drets fonamentals, sempre que la seva justificació estigui a l’altura de la intensitat i extensió de la restricció de drets fonamentals de què es tracti.

En el cas ara analitzat, els magistrats asseguren que les mesures proposades per la Conselleria de Sanitat Universal compleixen els requisits per a la seva adopció que estableix la doctrina del Tribunal Suprem.

Són mesures necessàries i idònies -precisa el TSJCV- per a interrompre la propagació del SARS-Cov-2, perquè “concerneixen al marc de les relacions socials i l’oci nocturn no reglat”, que són les principals causes de contagis.

Així, la limitació a la circulació nocturna presenta una eficàcia molt major que altres mesures existents per a “intentar impedir l’activitat d’oci nocturn coneguda com a botelló”, afegeix la Sala, i així es reflecteix en un informe elaborat per la Comissària Cap de la Unitat de la Policia Nacional Adscrita a la Comunitat Valenciana, que s’adjunta a la sol·licitud d’autorització.

“L’experiència pràctica que ara tenim i es posa de manifest en les justificacions de referència és que mesures més laxes que les que aquí es tracta no han funcionat correctament en relació a l’objectiu evident que es persegueix”, recull la resolució judicial.

Quant a la limitació a un màxim de deu persones de les reunions socials i familiars, tant en espais públics com privats, el Tribunal apunta que està “cohonestada i resulta compassada amb la resta de mesures sanitàries adoptades per l’Administració”.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací