El sector d’esmalts urgeix l’arribada dels fons europeus per a descarbonitzar-se

487

Actualitat Diària

L’Associació Nacional de Fabricants de Fregides, Esmalts i Colors Ceràmics (ANFFECC) ha emès avui un nou comunicat relatiu a la situació del sector i la necessitat d’obtenir fons europeus per a finançar projectes de recerca que permetin reduir emissions de CO₂ a l’atmosfera, i complir amb els objectius d’ambició climàtica europea.

Així, des de ANFFECC reclamen l’arribada dels Fons Europeus de Resiliència i Recuperació que a principis del mes passat va aprovar el Parlament Europeu perquè, segons indiquen, “les ajudes europees són imprescindibles no sols per a donar estabilitat a la situació econòmica actual, sinó per a invertir en projectes d’I+D+i que permetin a la indústria adaptar els seus processos a les noves exigències reglamentàries, amb la finalitat de reduir les emissions de CO₂ a l’atmosfera”.

La UE ja ha assenyalat que el 30% d’aquests fons es destinaran a la lluita contra el canvi climàtic, el major percentatge del pressupost europeu mai assignat. D’aquí l’interès de ANFFECC en què l’Administració “faciliti l’accés a aquests, ja que des de fa molts anys el sector és conscient de la necessitat d’invertir en la prevenció del canvi climàtic”.

De fet, des que va començar el sistema de Comerç d’Emissions, la indústria de fregides ha reduït un 35% les seves emissions de CO₂ a l’atmosfera, però l’objectiu que marca el Pacte Verd Europeu de reduir les emissions a 0 en 2050 obliga a buscar noves alternatives. “Sempre estem investigant amb la finalitat d’aconseguir major eficiència energètica i reduir emissions, però les metes que la UE ha marcat per a 2030 i 2050 són molt ambicioses, i per a aconseguir-les es necessita una adaptació de processos que permeti implementar les noves energies netes que van apareixent”, indica Manuel Breva, Secretari General de ANFFECC.

En aquest sentit, des del Clúster Ceràmic, estan desenvolupant conjuntament una sèrie de contactes amb l’Administració, Instituts tecnològics, i empreses energètiques per a desenvolupar projectes de recerca entorn de les possibilitats que l’Hidrogen pot oferir a llarg termini. “Pensem que l’hidrogen pot ser una bona opció com a combustible per al nostre procés, però no és l’únic que hem d’analitzar. També pot ser important el blending o altres gasos renovables com el Biometà, tot això sense oblidar també la captura de CO₂”, indica Manuel Breva, Secretari General de ANFFECC.

Centre de recerca d’hidrogen verd a Castelló

Aquestes iniciatives entronquen amb la voluntat de Generalitat Valenciana de situar a la província de Castelló el Centre de recerca entorn de les possibilitats energètiques de l’Hidrogen Verd, tal com va manifestar Ximo Puig recentment a Castelló i en la seva presentació en Les Corts de l’Estratègia Valenciana de Recuperació.

Aquest projecte està encara en cerns, però afavoriria l’aposta per l’H2 a l’entorn del clúster ceràmic, un dels majors consumidors de gas per a ús industrial a nivell nacional, i podria suposar una nova font de recursos per a la Comunitat Valenciana.

L’interès per les possibilitats de l’Hidrogen Verd com a font d’energia és màxim tant a nivell nacional com europeu, i s’estan desenvolupant nombroses iniciatives per a veure la seva viabilitat. Tant és així que ANFFECC s’ha adherit a l’Aliança Europea d’Hidrogen Net (ECH2A). “La finalitat d’aquesta Aliança, que reuneix empreses energètiques, indústries i governs dels Estats membres, és aconseguir la neutralitat climàtica per a 2050 i impulsar el lideratge industrial en tecnologies d’energia verda”, assenyala Bacora.

El Secretari General de ANFFECC insisteix que la implicació en aquesta mena de projectes des de l’inici “és clau per a accelerar la descarbonització del sector i mantenir el nostre lideratge internacional, que passa necessàriament per mantenir la producció i l’ocupació a Espanya, i evitar la deslocalització”.

Per a això, reclama, “fa falta que arribin els fons, perquè l’adaptació dels nostres processos serà clau a nivell industrial”.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací