El Provincial de Castelló registra un rècord de donació de còrnies

517

Actualitat Diària

L’Hospital Provincial de Castelló ha registrat en els últims dies un rècord en donació de còrnies “gràcies a la generositat de familiars de quatre persones mortes en el centre, la qual cosa permetrà que vuit pacients recuperin visió amb els trasplantaments de còrnia que se’ls realitzarà”, segons ha explicat el coordinador de Trasplantaments del centre, Manuel Cubedo.

Aquesta xifra és important si es té en compte que a l’any se solen explantar en el centre castellonenc entre 30 i 40 còrnies, una xifra que lamentablement l’any passat va disminuir a causa de la crisi sanitària de la COVID-19.

La solidaritat dels ciutadans i ciutadanes és clau per a les donacions. En el cas del Provincial, és destacable que la pràctica totalitat de familiars als qui se’ls ha plantejat la donació ha accedit i mostrat el seu agraïment per l’assistència rebuda, segons Manuel Cubedo.

Una vegada que els familiars han accedit a la donació després de la mort de l’o la pacient, els oftalmòlegs i oftalmòlogues disposen de poques hores per a poder realitzar l’explant de les còrnies, que són remeses al Banc d’Ulls de València, on són estudiades i remeses als diferents hospitals de la Comunitat atesa una rigorosa llista d’espera.

Dilatada experiència

El Servei d’Oftalmologia del Provincial té una experiència de prop de 40 anys en els trasplantaments de còrnies. El centre va invertir fa uns anys en l’adquisició de nou equipament que ha permès dur a terme les tècniques de trasplantaments més innovadores com són les queratoplastias lamelares posteriors i endotelials.

Aquests procediments permeten substituir únicament la capa afectada de la membrana i no tota la còrnia íntegrament, amb el que es millora el pronòstic i la recuperació del pacient és més ràpida.

La còrnia és una coberta del globus ocular transparent com un cristall que permet el pas de la llum a l’interior de l’ull i que les imatges puguin enfocar-se en la retina. Quan aquest teixit es va fent opac, l’única solució perquè el pacient mantingui la visió és substituir la còrnia danyada per una d’un donant.

El trasplantament de còrnia és una intervenció quirúrgica en la qual se substitueix el teixit corneal danyat per un altre sa procedent del donant.”D’aquesta manera es millora l’agudesa visual, es restaura la morfologia de la còrnia i s’elimina el teixit inflamat o infectat que no respon al tractament mèdic”, han explicat Arancha García i Jorge López, responsables de la Unitat de Còrnia del Provincial

Potencialment, gairebé totes les persones poden ser donants de còrnies. Els excel·lents resultats produïts per aquesta mena d’intervencions i la seva baixa probabilitat de rebuig han portat a l’augment d’indicacions de trasplantaments.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací