El president d’Anffecc demana diàleg a les institucions per a garantir el creixement del sector

1163

Joaquín Font de Mora es mostra moderadament optimista amb els resultats del 2018 si es mantenen les condicions actuals

El president d’Anffecc (Associació Nacional de Fabricants de frites, esmalts i colors ceràmics), Joaquín Font de Mora, s’ha mostrat moderadament optimista amb la situació del sector, que podria aconseguir un creixement similar a la fi d’any, del que va obtenir en el 2017. Ha crescut la producció, confien a mantenir el comerç interior i exterior… però demana diàleg a les institucions, per a poder mantenir la competitivitat en un mercat complex enfront d’altres països les empreses dels quals tenen majors suports.

Esperanza Molina/Actualitat Diària

El president nacional d’Anffecc (Associació Nacional de Fabricants de frites, esmalts i colors ceràmics), Joaquín Font de Mora, ha mantingut la seua primera reunió informativa amb els mitjans de comunicació, amb els quals ha compartit un moderat optimisme, no absent de preocupacions.

Les xifres, reconeixia, en aquest moment són positives. Segons el Icex, les exportacions s’haurien incrementat en un 16%, i el mercat interior en un 10%. Personalment, reconeixia, són xifres bones, que ells miren amb certa suspicàcia perquè els càlculs realitzats no arriben a tant. És cert, començava, que l’any ha començat amb bons resultats, però, com l’estiu, quan arriba la calor, també els mercats de paralitzen i caldrà esperar a la fi d’any per a tenir una certesa absoluta de com es va a desenvolupar el sector. De primeres, els càlculs apuntarien a un creixement del 7% en el mercat interior i del 11% en les exportacions. Xifres similars a les quals es van donar en el 2017.

Però enfront de l’optimisme també està la precaució i la realitat.

Les preocupacions del sector se centren en l’augment indiscriminat i per anys d’algunes de les matèries primeres que s’utilitzen en la producció. Increments que poden disparar-se fins al 170% com va ocórrer amb el zirconio l’any passat, encara que enguany l’augment ha sigut una mica més baix, del 130%.

Aquests preus incrementen els costos i obliguen al sector a treballar en dos sentits fonamentals: d’una banda, la recerca per a poder trobar noves matèries primeres que substituïsquen a les quals s’encareixen en funció de les demandes del mercat. Per un altre, poder compensar aquests costos de forma, que repercutisquen el menys possible en el preu de venda dels seus productes.

L’estabilitat política i econòmica nacional també és important per a aquest sector que, a més, es troba amb un problema energètic important.

Paral·lelament, l’anunci d’una possible pujada d’impostos no indueix a la tranquil·litat; i el canvi de normatives d’un any per a un altre, o d’una institució a una altra, tampoc.

És necessari, afirmava Font de Mora, que els Governs arriben a acords perquè les normatives siguen les mateixes en tots els territoris, i perquè els problemes que travessen les empreses es puguen posar en una taula de diàleg. En aquest sentit, és partidari que empresaris i institucions puguen posar en comú les seues necessitats i demandes, per a eficàcia de les dues parts.

En l’aspecte positiu, la recuperació del sector després de la forta crisi que es va viure a Espanya. Un sector que no creix més, però que recupera el terreny perdut. En aquest sentit, també ha qualificat de satisfactori el moviment dels grups d’inversió que s’han centrat en el sector de les fregides i esmalts. Açò vol dir, comentava, que des dels fons d’inversió hi ha dades per a confiar que el sector va a evolucionar positivament i a mitjà termini. I aqueixes dades són positives per a Anffecc, sobretot, perquè es valora el fet que “som empreses amb tecnologia capdavantera, la qual cosa li dóna un valor afegit”.

En el terreny de les exportacions, Font de Mora va declarar que s’ha aconseguit certa estabilitat amb mercats com el d’Algèria. Les exportacions de les empreses associades a Anffecc, (el 99% de les existents) es dirigeix principalment a Europa, però també a Turquia, Xina, Índia, i Algèria.

Per la seua banda, també ha destacat que en aquest moment el sector produeix 3.861 ocupacions directes, dels quals, el 30% són titulats universitaris. Les previsions apunten a una certa estabilitat en aquest sentit.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací