El PP transformarà en querella la denúncia de la compra de la casa de Del Señor tras l’arxiu de la Fiscalia

1150

CseM denúncia la persecució de ‘els populars’ i demana front comú per a frenar la política en els tribunals
La denúncia presentada davant Fiscalia per les presumptes ‘connotacions il·legals’, de la compra d’un habitatge en la Marjalería pel regidor de CseM, Xavi del Señor, que ha participat en la redacció del nou Pla General, ha sigut arxivada per la Fiscalia… Però el procés judicial contínua. El Grup Municipal Popular ha decidit transformar la denúncia en querella, en estimar que existeixen proves per a açò. CseM ha demanat un front comú per a frenar la la política en els tribunals.
Esperanza Molina/ Actualitat Diària
El Grup Municipal de Castelló en Moviment ha comparegut aquest matí al complet per a parlar de ‘Corrupció’.
Est era el tema de la convocatòria, que no solament ha congregat als mitjans de comunicació, sinó també a alguns regidors d’altres grups municipals com a Ciutadans, per a conèixer de primera mà el que s’anava a explicar.
La roda de premsa s’ha centrat en un tema molt concret: la compra de l’habitatge realitzat pel regidor de Castelló en Moviment, Xavi del Señor, al novembre de 2016, en una zona de la Marjalería, i l’arxiu de la recerca sobre aquest tema per part de la Fiscalia, datada el 6 de juny del present any. Un arxiu que no s’havia donat a conèixer fins ara.
La compra de l’habitatge, segons ha manifestat Xavi del Señor, es va realitzar amb total normalitat i amb la major transparència… un immoble situat en una parcel·la de Sòl Urbanitzable que no incomplia cap normativa urbanística.
No obstant açò, la compra va ser objecte de polèmica i fins i tot de denúncia… Açò va ocórrer en el Ple de la Corrupció celebrat en el mes de febrer d’enguany. Al llarg d’aquella sessió, el regidor del GMP, Juan José Pérez Macián, va anunciar en una de les seues intervencions, que el seu grup havia donat part a la Fiscalia de Castelló en entendre, que era, com menys sospitós, que el regidor de CseM, que estava participant en la redacció del nou Pla General de Castelló, haguera adquirit la citada parcel·la, com a Sòl Urbanitzable, al mateix temps que el seu grup havia promogut, i així ho arreplegava el document del nou Pla, que tot l’entorn modificara la seua qualificació urbanística per a passar a ser No Urbanitzable.

En la seua acusació, el GMP entenia que podien haver-se produït delictes de “informació privilegiada”, “tràfic d’influències” i “negociacions prohibides”
L’anunci de Pérez Macián va ser més polèmic encara, ja que va escenificar les seues paraules amb la mostra d’una espècie de mapa acolorit, on, suposadament es trobava la citada parcel·la adquirida per Del Señor.
Per part de Castelló en Moviment es van prendre dues decisions, com ben ha explicat avui el grup. D’una banda, sol·licitar un informe policial, on es posava en evidència que era una temeritat la mostra d’aquest plànol en el ple, transmès per internet, que posava en perill la seguretat familiar i personal del regidor.
Però per una altra, l’acord de no fer comentari algun per a “no encoratjar les denúncies del PP i la seua publicitat negativa sobre l’agrupació municipalista, que l’única cosa que desitjava era donar bombo i platet a la políticaen els tribunals”, perquè, segons el parer de CseM, el PP, amb la seua denúncia, solament pretenia “ficar a tots en el mateix sac”, i ha afegit avui després: “i tots no som com ells”.
Malgrat tot, el tema va eixir en els mitjans de comunicació i no es va poder evitar que fóra el tema de murmuració de l’opinió pública…
Mentre, a tenor de la denúncia realitzada pel PP, la Fiscalia va obrir diligències. Ho va fer, ha assenyalat Ignacio Vallejo, regidor del grup CseM i advocat de professió, perquè té l’obligació d’investigar les denúncies que li arriben per si el seu contingut poguera ser constitutiu de delicte.
Tot açò s’ha relatat aquest matí quan, un a un, els quatre integrants de CseM, han acusat al PP d’amenaçar, de perseguir i de portar la política als tribunals per  intentar callar-los la boca… “però no ens anem a callar”.
En la seua al·locució, Del Señor, va llevar ferro a la recerca de la Fiscalia “dubte que hagen demanat informes a l’Ajuntament… i al meu, per descomptat no m’han cridat a declarar”.
Decret d’Arxiu
La veritat, és que el passat 6 de juny el fiscal que estudiava la denúncia presentada va sol·licitar l’arxiu del cas.
En la seua argumentació, el fiscal assenyala entre altres coses, que no veu un ‘benefici’ “puix que l’habitatge i la seua situació “legal’ segueix sent la mateixa sense que conste obert expedient de legalització”, o que la intervenció del regidor haguera modificat la qualificació del sòl d’aquesta parcel·la…, que en efecte no canvia.
I afig a manera de conclusió: “Amb tot açò i bandejant qualsevol temptació ‘moralitzadora’ en l’aplicació de la norma, sobre la base de les circumstàncies relatades i per haver-se efectuat la compra en paràmetres d’aparent legalitat, és pel que procedeix arxivar les presents actuacions, al no existir indicis de criminalitat conforme al que es disposa en els articles…”
“Notifique’s la resolució que procedisca al denunciant, fent-li saber que pot reiterar la seua denúncia davant el Jutjat d’Instrucció competent, conforme article…”
A partir d’ací, i en relació amb la data de la notificació, cal fer un aclariment. Segons ha pogut saber Actualitat Diària, la proposta d’arxiu de la denúncia està signada el 6 de juny. I, sobre la base de la mateixa, la Fiscalia va procedir a l’arxiu de la causa la data oficial de la qual també és la del 6 de juny, encara quan aquest segon tràmit s’haguera produït després.
Tal com està establit, la notificació d’aquest arxiu no trasllada al denunciat de forma directa, sinó al seu denunciant. Fet pel qual, segons Castelló en Moviment, ells no han tingut coneixement de l’arxiu fins ara… si ho hauria rebut el Grup Municipal Popular que, com a denunciant, va haver de tenir coneixement d’açò molt abans, “i no ha donat la cara per a dir-ho”.
Per tot açò, Castelló en Moviment ha sol·licitat públicament que s’adopten mesures polítiques contra el PP, per perseguir personalment a través de la justícia i judicializar la vida pública…
S’arxiva la denúncia però es presenta la querella
Però la cosa no s’ha acabat ací.
Segons ha pogut saber Actualitat Diària de fonts del GMP, és cert que a notificació de la Fiscalia sobre l’arxiu de la denúncia va arribar a les mans del PP abans del mes d’agost.
I també ho és, com és evident, que el PP no va fer una festa ni li va donar recorregut a la notícia com havia fet amb la denúncia.
Les mateixes fonts al·leguen, d’una banda, la salut precària del regidor que havia portat personalment el tema i havia signat la denúncia presentada a Fiscalia.
Però per una altra, també, que volien estudiar el cas atentament per a procedir en conseqüència…
I la conseqüència del que ha decidit el Grup Municipal Popular pasa per atendre el que diu l’informe de proposta d’arxiu de la Fiscalia: “Reiterar la denúncia davant el Jutjat d’Instrucció”, i presentar una querella en entendre que disposen de proves més que suficients per a demostrar que va haver-hi intencionalitat, i garantir que la compra de la casa en la Marjalería seguisca el seu recorregut en el Palau de Justícia.
Segons el parer dels regidors del PP, és cert, com assenyala la Fiscalia, que la situació legal de la parcel·la adquirida pel regidor no ha canviat. Era Sòl Urbanitzable i seguirà sent-ho amb el document del nou Pla General. No obstant açò al·leguen, que el que si canvia i també afecta a la propietat del regidor de CseM, és la decisió d’il·legalitzar la urbanització en tota la zona adjacent a la parcel·la de Del Señor, que passa de Sòl Urbanitzable a No Urbanitzable.
El benefici obtingut per l’edil de CseM, no seria urbanístic quant a rendiments d’especulació del terreny, els propietaris del qual ja no podran desenvolupar, però si quant a la protecció de la seua pròpia parcel·la, l’entorn de la qual no podrà tocar-se. I en aquest punt, entenen, si ha tingut influència directa el criteri de CseM i del seu portaveu, en la redacció del nou Pla General.
Si és suficient o no per a considerar que s’han comès els delictes pressuposats pel Grup Popular, açò ja ho haurà de decidir un jutge, si s’accepta a tràmit la querella.
Després de conèixer el contingut de la roda de premsa oferida per CseM, el PP s’ha apressat a remetre un comunicat, on explica les seues raons, que aquest periòdic arreplega en la seua integritat:
Comunicat del Grup Municipal Popular
“El Grup Municipal Popular en l’Ajuntament de Castelló manifesta, davant les declaracions realitzades avui pel portaveu de Castelló en Moviment, el següent:
El Grup Municipal Popular en l’Ajuntament de Castelló presentarà una querella en el jutjat d’instrucció perquè s’investigue l’adquisició de l’habitatge per part del regidor de Castelló en *Moviment (CSeM), Xavi del Señor, de més de 2.000 metres quadrats en la Marjaleria, que va adquirir presumptament amb informació privilegiada, mentre negociava el disseny del nou Pla General d’Ordenació Urbana de Castelló.
La Fiscalia no afirma que no hi haja delicte, sinó que “assalten dubtes…” que la compra de la parcel·la de més de 2.000 metres quadrats, actual residència del portaveu Xavi del Señor, es fera comptant amb informació privilegiada.
La Fiscalia insisteix que no és la seua funció valorar si és moral o no l’adquisició d’un habitatge en la Marjalería, mentre Del Señor participava en la redacció del Pla General. A açò es refereix quan diu “bandejant qualsevol temptació moralitzadora… en l’aplicació de la norma… per haver-se efectuat la compra en paràmetres d’aparent legalitat…”, expressió no concloent que deixa la porta oberta ha que s’haja pogut cometre una il·legalitat.
El Grup Municipal Popular va a seguir duent a terme la seua labor d’oposició amb total transparència i responsabilitat, utilitzant tots els instruments que estiguen al nostre abast, també els legals, per a defensar els interessos dels castellonencs. El Grup Municipal Popular, arran del decret de la Fiscalia, no solament segueix pensant que l’adquisició de l’habitatge per part de Xavi del Señor presenta ombres ètiques, estètiques i morals, sinó que pot incórrega en una il·legalitat manifesta.
Serà el jutge el que ho determinarà. La pròpia Fiscalia deixa la porta oberta en el seu decret al fet que es puga presentar la denúncia davant el Jutjat d’Instrucció Competent”.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací