Actualitat Diària
La Diputació ha presentat hui públicament el seu Pla Director de Proveïment d’Aigua Potable de la Província de Castelló (PDA) en presència del president de la institució, José Martí; la consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, i el diputat de Sostenibilitat, Ignasi Garcia, un dia després que el ple de la corporació mostrara el seu suport per unanimitat al document.
El PDA plasma el nou paradigma de gestió que regirà la governança de l’aigua a les comarques de Castelló, un model més sostenible d’abastiment basat en l’extracció de l’aigua en profunditat dels aqüífers i la gestió mancomunada, planificada i solidària dels recursos hídrics.
El Pla Director és fruit d’anys d’experiència en l’estudi geohidrogràfic del nostre territori i es basa en les investigacions del personal del Servei d’Infraestructures de la casa, a qui els representants del govern provincial han agraït «la feina feta en benefici de tota la població de les comarques de Castelló, sense discriminacions».
En aquesta línia s’ha pronunciat el president Martí, qui ha destacat que el pla pretén igualar en drets i serveis a totes les persones, independentment del municipi en què residisquen. «En una província que viu de l’aigua i en què cada dia es fa més palesa tant la seua escassesa com la manca d’infraestructures, des d’aquesta Diputació hem fet un pas de valent per a donar una solució justa i duradora en el temps als problemes d’abastiment d’aigües», ha destacat.
Igualment, José Martí ha fet valdre en consens polític generat al voltant d’aquesta iniciativa a l’ens provincial, «que ens situa en la línia dels Objectius de Desenvolupament sostenible de les Nacions Unides».
Model de governança solidària
Per la seua banda, Garcia ha dit que amb el PDA «hem superat el paradigma dels transvasaments i la demagògia», ja que aquest pla «marca un nou full de ruta realista» amb «accions concretes i planificades per personal expert» que garantirà el proveïment d’aigua potable «de manera eficient i estable» a tot el territori i «a pesar de les sequeres constants generades pel canvi climàtic».
Segons ha explicat el diputat, per assegurar que així siga, el pla director «se sustenta en quatre pilars bàsics i interrelacionats»: la investigació continuada que permetrà conéixer més a fons el funcionament geohidrogràfic dels nostres aqüífers, la captació d’aigües subterrànies en els punts localitzats per a les prospeccions, la planificació de les xarxes o anells de connexió entre els pous i els municipis i un «nou model de governança de l’aigua més justa i solidària».
El desenvolupament d’aquest nou marc de governança dels recursos hídrics que proposa el PDA es basa en una «gestió responsable i mancomunada» que requerirà la creació «d’un gran consorci provincial d’aigua, del que participarà la Diputació, amb pressupost i autonomia jurídica pròpia» per a l’execució de les infraestructures de proveïment en alta que asseguren «la justícia hídrica a través de l’equiparació de preus en tot el territori». A més, ha dit, «cal implicar els ajuntaments a través d’un pla provincial de promoció de l’eficiència municipal en la gestió del cicle integral de l’aigua».
Col·laboració institucional
La implementació d’aquest pla «requerix el compromís de tots els grups polítics i dels organismes competents en la matèria». Amb aquesta intenció, la Diputació de Castelló ha traslladat ja a la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica l’acord del ple entorn del PDA, de la mateixa manera que ho farà amb ens com les confederacions hidrogràfiques de l’Ebre i del Xúquer i el Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, perquè siga inclòs al Pla Hidrològic Nacional.
La consellera Mollà, per la seua banda, ha felicitat el govern provincial per ser «una institució de referència en polítiques de Transició Ecològica» al territori valencià. En aquesta línia, Mollà ha subratllat la importància de «democratitzar l’accés a l’aigua» des de «criteris alhora sostenibles i socials» i ha remarcat que «aquests dos factors seran essencials per aconseguir fons europeus per a la reconstrucció post-covid» amb els quals finançar els projectes recollits al pla.
Igualment, i amb l’objectiu de poder dur a terme les diverses accions d’interconnexió a la xarxa de proveïment, Mollà ha indicat que es preveu que la Diputació de Castelló i la Direcció General de l’Aigua coordinen recursos tècnics i jurídics «amb la voluntat d’evitar duplicitats i agilitzar processos de licitacions i adjudicacions d’obra».
Accions en marxa
Per finalitzar, el diputat Garcia ha assenyalat que pròximament es desenvoluparan les memòries corresponents a l’anell que subministrarà la «zona 0 de la província» (Culla-Xodos-Vistabella-Benafigos-les Useres), així com als anells La Jana-Canet-Traiguera-Sant Jordi-Càlig- Cervera i un tercer a la zona Oest de Els Ports-Maestrat que permetran engegar posteriorment els projectes de prospecció.
Igualment, entre les prioritats marcades pel PDA es troba la d’incloure les dessaladores de la província a les xarxes de proveïment. La infraestructura de Moncofa-Xilxes, s’inclouria a l’anell d’abastiment de la Plana Baixa, de la mateixa manera que la de Cabanes formarà part dels recursos del consorci d’aigües del Pla de l’Arc. Precisament, Diputació i Conselleria es troben actualment coordinant les obres de connexió de la Pobla Tornesa a la xarxa de proveïment d’aquesta zona.