El ministre Duque avala el sistema d’innovació valencià en la lluita contra la pandèmia de la Covid-19

506

Actualitat Diària

El president de la Generalitat, Ximo Puig, i el ministre de Ciència i Innovació, Pedro Duque, han destacat el lideratge del sistema d’innovació valencià en la lluita contra la pandèmia de COVID-19, amb projectes com SeqCOVID, que desenvolupa l’Institut de Biomedicina de València-CSIC i que és el que més genomes del virus ha seqüenciat d’Espanya, i amb exemples de transferència de coneixement al teixit productiu com el de l’empresa de base tecnològica Bioinicia, que comercialitza màscares amb filtres de nanofibras.

Així ho han indicat després de la vista que tots dos han realitzat, primer, a les instal·lacions a Paterna de Bionicia, empresa nascuda com ‘spin-off’ del Centre Superior de Recerques Científiques (CSIC), i, després, a València, a l’Institut de Biomedicina de València- CSIC, on es duu a terme el projecte SeqCOVID en col·laboració amb la Fundació per al Foment de la Recerca Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio) de la Generalitat.

El president ha assenyalat que tant el Consell com el Govern d’Espanya estan “alineats” amb la ciència, que ha demostrat ser la “porta de l’esperança” en aquesta pandèmia, i ha advocat per facilitar, des de l’Administració, la transferència de coneixement i de tecnologia al sistema productiu.

En aquest sentit, Puig ha assenyalat que, conscient de la “lliçó” apresa en aquesta crisi sanitària, el Consell ha incrementat enguany un 60% el pressupost que destina la Generalitat a la ciència, i ha indicat que continuarà en la mateixa direcció, propiciant a més “espais de desburocratització” per a ampliar el potencial transformador de les iniciatives de recerca.

Tal com ha subratllat, gràcies al treball científic, en menys d’un any s’han trobat vacunes eficaces contra el coronavirus, i ha remarcat la rellevància d’iniciatives de seqüenciació com la que lidera l’IBV-CSIC per a fer front a les variants que estan sorgint.

El president ha agraït, a més, “la cooperació i la voluntat de fer costat a la ciència i d’accelerar tots els processos de transformació de l’ecosistema científic espanyol” que ha mostrat l’Executiu central, i ha agregat: “Des de la Comunitat Valenciana estem absolutament bolcats en aquesta mirada conjunta amb el Govern d’Espanya perquè tinguem aquest potencial científic que necessitem”.

El ministre de Ciència i Innovació ha subratllat també la importància del projecte de seqüenciació SeqCOVID i el treball que s’ha desenvolupat en l’IBV-CSIC, des del qual s’ha coordinat les actuacions a nivell estatal i que ha aconseguit ampliar les bases del coneixement que es té sobre la COVID-19.

Pedro Duque ha destacat a més la receptivitat i el dinamisme de la Generalitat a l’hora de facilitar aquest tipus de recerques, i de llançar alguns dels projectes pilots que després s’han estès a tot el país, com les recomanacions de ventilació d’aules o l’anàlisi d’aigües residuals.

Projecte SeqCOVID

SeqCOVID monitora l’evolució del virus mitjançant la seqüenciació massiva de mostres obtingudes de pacients, una activitat clau en l’estratègia de vigilància epidemiològica del comportament del virus SARS-CoV-2.

El grup de referència d’aquesta recerca és el consorci SeqCOVID, liderat per Iñaki Comas, de l’Institut de Biomedicina de València-CSIC, i Fernando González Candelas, de Fisabio. En el projecte, participen a més més de 40 hospitals i centres de recerca de tota Espanya.

Aquest consorci és el que més genomes del virus ha seqüenciat d’Espanya (més de 6.000). A més, gràcies a aquesta iniciativa, Espanya està entre la desena de països de tot el món que més ha seqüenciat.

En concret, el grup dirigit per Fernando González Candelas, de Fisabio, al costat de la Universitat de València, va ser el primer a seqüenciar el genoma complet del virus a Espanya, al març de 2020.

Visita a Bioinicia

Ximo Puig i Pedro Duque han recorregut també les instal·lacions de Bioinicia, dedicada al desenvolupament i fabricació de nanofibras i materials microestructurados amb aplicacions en l’àmbit sanitari per a la lluita contra la COVID-19.

L’empresa, radicada a Paterna, fabrica màscares, ja en comercialització, que es basen en un filtre de nanofibras patentat amb el CSIC, per la qual cosa part dels seus beneficis reverteixen en la ciència espanyola, tal com han destacat durant la visita.

Bioinicia, en col·laboració amb el Consell Superior de Recerques Científiques – Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments, desenvolupa un dels projectes aprovats durant l’estat d’alarma en l’anomenada al Sistema Valencià de Recerca i Innovació de la Conselleria d’Innovació, consistent en el desenvolupament d’una màscara protectora FFP3 antiviral i biodegradable.

En concret, la Conselleria d’Innovació va concedir 100.000 euros a aquest projecte, que té com a objectiu desenvolupar prototips innovadors escalables de múltiples capes que puguin oferir protecció FFP3 per mitjà de nanofibras de viricida electrohilado com a element clau.

El grup de recerca té més de 18 anys d’experiència en el desenvolupament de nanofibras antimicrobianes.

En les visites realitzades tant a l’Institut de Biomedicina de València com a Bioinicia ha estat també present la consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací