El millor Oli d’Oliva Verge Extra Ecològic de la Comunitat és de Càlig

Es tracta del Pobill Ecològic, un oli de la varietat arbequina procedent Càlig d’oliveres plantades fa set anys

423

Es tracta del Pobill Ecològic, un oli procedent Càlig d’oliveres plantades fa set anys

Actualitat Diària

El municipi de Càlig, situat a la comarca del Baix Maestrat de Castelló de la Plana, té el millor Oli d’Oliva Verge Extra Ecològic de la Comunitat Valenciana. Es tracta del Pobill Ecològic, produït per Pobill Ecològics, un oli de la varietat arbequina procedent de les finques “el Poubonet i Bovalar” de Càlig d’oliveres plantades fa set anys.

Així ho ha decidit el panell de tast de la III edició del concurs d’Olis d’Oliva Verge Extra (AOVEs) organitzat per l’Escola Superior de l’Oli d’Oliva (ESAO) i el Comité d’Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana (CAECV).

Les característiques del AOVE guanyador radiquen en el seu procés d’extracció de les olives en fred (temperatura inferior a 27 °C), clau en la qualitat d’un verge extra des del punt de vista gastronòmic i organolèptic, ja que es conserven més aromes, sabors, textures i colors. Es tracta d’un oli jove, afruitat, amb gust de plàtan i tomatera.

El segon premi ha recaigut en el AOVE Campiñero Ecològic, de Campoenguera Cooperativa V., d’Enguera (València) Es tracta d’un oli cupatge de dues varietats primerenques (arbequina i koroneiki) produït per una cooperativa integrada per uns 2.000 socis dels termes municipals d’Enguera, Anna, Bolbaite i Navarrés, dedicada principalment a la producció i envasat d’AOVE i que disposa d’una línia de molta d’olis ecològics i una cura especial en la qualitat agroalimentària.

La localitat de la Marina Alta (Alacant) de Relleu s’ha emportat el bronze. Es tracta Señoríos de Relleu Organic Coupage, una mescla dels millors olis d’oliva verge extra ecològics de cinc varietats de la zona i arbequina, amb

un fruitat mitjà, una lleugera amargor i un picant mig-alt provinent d’agricultura ecològica.

Per al president del CAECV, Vicente Faro, “que les tres províncies de la Comunitat Valenciana hagen obtingut reconeixement en aquesta edició dels premis ESAO, demostra el nostre potencial en la producció d’oli ecològic i posa en evidència que este sistema de producció ajuda al desenvolupament rural de les zones de l’interior del nostre territori”. 

En este sentit, cal destacar que els tres municipis guardonats són xicotetes poblacions (entre les tres sumen menys de 8.000 habitants) amb projectes personals o cooperatius que donen vida a localitats de les zones de l’interior de les tres províncies valencianes. 

En ESAO es mostren satisfets amb el desenvolupament dels premis i donen l’enhorabona a tots els guardonats. “A pesar que esta campanya ha sigut difícil per a molts productors i cooperatives, hem comptat amb la participació d’olis amb una altíssima qualitat” afirma Susana Romera, directora tècnica d’ESAO i responsable dels ESAO Awards. 

Els finalistes al millor AOVE ecològic de la Comunitat Valenciana han sigut: 

– Octobris Verd BIO. Varietat picual. Cañada, Alacant. 

– Racó de Payá. Varietat alfafarenca. Alcoi, Alacant. 

– Ecotravadell. Varietat villalonga. Millena, Alacant. 

– Octobris Maduro BIO. Varietat grosal i arbequina. Cañada, Alacant.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací