El Jutjat decreta l’arxivament del ‘Cas dels sobres’ que investigava a Enric Nomdedèu i Ali Brancal

852

Segueix la indicació de Fiscalia, que reconeix el delicte però no pot establir qui el va cometre, i remitent la documentació a la Sindicatura de Comptes

El Jutjat d’Instrucció núm. 2 de Castelló ha decretat l’arxivament de la causa del ‘Cas dels Sobres pel qual estaven investigats el secretari autonòmic d’Ocupació, Enric Nomdedèu, l’ex regidor de Compromís, Ali Brancal i l’assessor del grup Compromís, MT. El Jutjat se suma a l’escrit presentat per Fiscalia, en el qual es reconeixia el delicte però també la impossibilitat de demostrar qui havia introduït les paperetes electorals en l’enviament de correu i envia la documentació a la Sindicatura de Comptes per si pogueren derivar-se responsabilitats administratives.

EM/ Actualitat Diària

Fiscalia admet el delicte en el ‘cas dels sobres’ però demana l’arxiu perquè no pot identificar al culpable

El Jutjat d’Instrucció núm. 2 de Castelló, que investigava la querella presentada per Juan José Pérez Macián, (exregidor del PP), en representació del Grup Municipal Popular, al febrer de 2018, ha emés acte sobre el denominat ‘cas dels sobres’
L’acte del jutjat decreta “el sobreseïment provisional de la present causa, procedint-se a l’arxivament de les actuacions, i l’enviament de la documentació a la sindicatura de Comptes, per si existiren responsabilitats administratives”.

L’acte s’ha emés a penes l’endemà passat que Fiscalia recomanara l’arxivament de la causa perquè, encara reconeixent que s’hauria comés un delicte, considerava poc menys que impossible determinar la persona que el va portar a acabe. Per aquesta raó també, proposava remetre la documentació a la Sindicatura de Comptes, per si existiren responsabilitats administratives.

L’acte del jutjat és una mica més extens, en el sentit que, a part de descriure qui i quan va posar la querella, refereix alguns detalls com que el testimoni de l’acusació, que en el seu moment va remetre avís al regidor d’Hisenda (Pérez Macián) sobre l’enviament, no podia identificar qui el personalitzava. O les diligències practicades amb una funcionària municipal, el testimoniatge de la qual assenyala, que les factures referents al servei postal d’aquell any (2014), no recull detalls sobre cadascun dels enviaments, sinó el pes, volum i quantia de les factures en la seua globalitat.

Descriu també l’acte, quan es va formular la querella i sobre la base de quins arguments, i no deixa de preguntar-se per què el querellant no va realitzar la denúncia en 2014, quan va rebre la devolució dels sobres que contenien propaganda electoral de Compromís i va esperar fins al 2018, quatre anys després per a presentar la querella i aportar aquelles proves, els 14 sobres, que contenien la propaganda.

Cal suposar, que quan el Jutjat realitza aquesta observació, també deixa constància de la dificultat de demostrar qui era l’autor de l’enviament postal, o la possibilitat d’identificar els detalls que possiblement s’havien pogut determinar amb major facilitat, si la querella s’haguera presentat en 2014, quan es va rebre la caixa amb els sobres retornats que, efectivament portaven la capçalera de l’Ajuntament de Castelló, i contenien la propaganda electoral i les paperetes de votació al candidat Sebastià que formava part de la Coalició a la qual pertanyia Compromís, “Primavera Europea”.

Per citar més dubtes, que queden en aquest acte, s’al·ludeix als 14 sobres, i a la presumpció que tot l’enviament de correus, el volum concret dels quals es desconeix encara que poguera ascendir a entre 900 o 1.000 sobres, portaren tots el mateix contingut.

En qualsevol cas, el Jutjat afirma haver practicat totes les diligències que es van considerar necessàries per a aclarir els fets. Encara que no anaren totes les diligències o proves que va sol·licitar l’acusació.

Quant a les declaracions dels acusats, també el jutjat es refereix a elles. La d’Enric Nomdedèu o Ali Brancal, regidors de Castelló per Compromís en 2014, que van negar ser coneixedors del contingut i autoria d’aquests sobres. La imputació posterior que es va realitzar sobre l’assessor del Grup, MT, a qui va al·ludir directament Ali Brancal en la seua declaració, “perquè els regidors no estem per a això”. I a l’observació dels fins ara acusats, que l’oficina de Compromís va ser accessible a moltes persones, i la preparació del correu també, per la qual cosa seria impossible identificar ‘si algú va passar per allí’ i va introduir la propaganda electoral en benefici de Compromís en el correu postal municipal.

De qualsevol forma, el Jutjat decreta el sobreseïment provisional, la qual cosa també retira la condició de ‘imputats’ a les tres persones investigades. No és un sobreseïment definitiu, perquè el querellant, Juan José Pérez Macián i el Grup Municipal Popular, està en termini per a exercir el seu dret d’impugnació, si així ho considera, en un termini de tres dies, o un recurs d’apel·lació en un període de 5 dies.

D’altra banda, queda pendent un nou front, encara que aquesta vegada per la via administrativa, una vegada que la Sindicatura de Comptes reba la documentació, si considera que han de realitzar-se altres actuacions.

Ignasi Garcia: “La justícia ha parlat i ens ha donat la raó”

Una vegada rebut l’acte del Jutjat que decreta l’arxiu provisional, El Grup Municipal Compromís per Castelló ha remés un comunicat, en el qual indica:

“El portaveu del grup municipal de Compromís per Castelló, Ignasi Garcia, ha assegurat que “la justícia ha parlat i ens ha donat la raó” en relació al sobreseïment de la causa oberta contra l’ex vicealcaldessa de Castelló, Ali Brancal; l’actual secretari autonòmic d’Ocupació, Enric Nomdedéu, i l’assessor del grup municipal, Miquel Torres.

L’edil ha assenyalat que “aquesta decisió de la jutgessa demostra que Compromís tenia raó i que es va utilitzar la justícia de forma interessada”. García ha denunciat que “el Partit Popular haguera estat quatre anys per a presentar una demanda i així fer mal a Compromís de cara a les eleccions”. Ara “ha quedat demostrat que el que ells deia no era cert. És evident que tots els que els han seguit el joc a la dreta hauran de prendre consciència del mal fet a persones com Enric Nomdedéu i Ali Brancal”.

“Garcia també ha lamentat la falta d’ètica demostrada pel PP a l’hora de “utilitzar la justícia com no tocava”. Així doncs, segons marca la disposició judicial, s’activa ara l’arxivament d’aquestes actuacions i queda provat que cap de les acusacions de malversació cursades contra els implicats era certa, per la qual cosa “esperem una disculpa pública que ajude a restaurar el bon nom d’aquests polítics i que compense, encara que només en part, el sofriment de l’últim any”.

“Cal destacar , afig el comunicat, que l’acte de la jutgessa detalla que no existeixen “indicis de perpetració pels investigats del delicte que justifiquen la prossecució de les actuacions”. El text també explica que la resolució serà remesa a la Sindicatura de Comptes per si existiren responsabilitats administratives.

El PP recorrerà l’arxivament provisional “perquè hi ha més proves que han de ser escoltades i tingudes en compte”

L’ex regidor del PP, Juan José Pérez Macián, ja va manifestar ahir, abans de conéixer-se l’acte, que recorreran. El comunicat oficial remés ahir deixava clar aquest posicionament: “L’ex regidor del Grup Municipal Popular a l’Ajuntament de Castelló i denunciant en nom de la formació que va permetre iniciar la causa, Juan José Pérez Macián, afirma que “seguim obstinats a arribar fins al fons de la veritat i fins a les últimes conseqüències. Existeixen vies per a seguir la investigació i les explorarem”,

Les declaracions Pérez Macián, es referien a l’escrit de Fiscalia, per això indicaven que esperarien que es pronunciara el Jutjat. I afegia: “El que és inqüestionable, i així ho entén Fiscalia, és que s’ha produït fet il·lícit, alguna cosa que d’altra banda és innegable perquè així va quedar acreditat en l’acte d’obertura del contingut dels sobres que es custodien en el jutjat. És més, directament Fiscalia proposa que es remeta la documentació fins a la Sindicatura de Comptes a l’efecte de que es depuren responsabilitats administratives, ja que és obvi que s’ha fet un ús indegut dels recursos públics de l’Ajuntament de Castelló”.

“Macián recordava, que el mateix Enric Nomdedéu va signar un document escrit pel qual afirmava conéixer el contingut dels sobres, negant que en el seu interior estigueren les paperetes electorals de les eleccions europees de l’any 2014, “extrem que després ha quedat completament evidenciat i, per tant, la seua declaració desacreditada i la seua participació provada”.

“Així mateix, continua el comunicat d’ahir, el Partit Popular també ha sol·licitat la presència davant el jutge de testimonis que acreditarien que es va fer l’enviament de les paperetes electorals mitjançant el servei de correu ordinari de l’Ajuntament de Castelló, alguna cosa que està penat en la legislació”.

“I tot sense oblidar, apuntava, que existeix un vídeo que els propis imputats van fer circular a través de les seues pròpies xarxes socials en les quals es vanaven d’estar ensobrant les paperetes electorals del candidat Jordi Sebastià en el despatx del Grup Municipal Compromís, que després es van distribuir pel servei postal municipal, estant a més acreditada la factura per import de quasi 600 euros per l’enviament postal del miler de sobres que es va distribuir entre els veïns, tal com va afirmar el funcionari responsable d’aquest negociat a l’Ajuntament de Castelló”.

Per tot això, i llevat que el PP haja canviat de posició després de conéixer l’acte del Jutjat, el PP era partidari de: “Respectem les legítimes aspiracions i posicionaments de totes les parts, però des del Partit Popular considerem que hi ha diligències que poden llançar llum en aquest causa, que ara mateix no s’han valorat encara o que no s’han valorat en la seua justa mesura, i exercirem el nostre dret, sempre amb l’objectiu que els castellonencs coneguen tota la veritat i es depuren conductes corruptes”.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací