El Govern estudia declarar l’estat d’alarma per a imposar un toc de queda

508

Actualitat Diària

El Consell de Ministres ha autoritzat avui l’adquisició de 31.555.469 dosi de vacunes desenvolupades per AstraZeneca contra la COVID-19. D’aquesta manera, el Ministeri de Sanitat concretarà per a Espanya els termes de l’acord formal de compra, subscrit el passat 27 agost, entre la Comissió Europea, en representació dels Estats membres, i aquesta empresa.

Aquest acord establia l’adquisició per a Europa de 300 milions de dosis per un cost total de 870 milions d’euros, amb un pagament avançat per la Comissió Europea de 336 milions d’euros. El preu total de cada dosi seria, per tant, de 2,90 euros, dels quals 1,12 seran pagats per la Comissió i 1,78 pels països, import aquest últim que pot incrementar-se un 20% dependent que pugui haver-hi costos addicionals justificats.

Cal destacar que aquesta vacuna requereix dues dosis per immunització, per la qual cosa el nombre d’immunitzacions és la meitat de les dosis i el cost total per immunització és de 5,80 euros, dels quals 3,56 euros li correspondran a cada estat membre.

El preu topi estimat per a Espanya és de 76 milions d’euros que s’abonaran en el moment del lliurament de les dosis corresponents.

Oportuna, equitativa i assequible

La signatura dels Acords Avançats de Compra té com a objectiu que la Unió Europea adopti les mesures necessàries per a garantir una vacuna segura i eficaç als Estats membres i que la negociació amb les empreses farmacèutiques es faci en les millors condicions possibles. Per al càlcul de les dosis assignades a cadascun dels Estats membres s’han tingut en compte criteris de població.

Espanya ha advocat sempre per la cooperació en aquest camp sota les premisses de contribuir al fet que l’arribada de la vacuna fora oportuna, és a dir, quan es necessiti; equitativa, entenent que les necessitats poden ser diferents en diferents països i assequible.

D’altra banda, el ministre Salvador Illa ha anunciat en la compareixença que el Govern estudia declarar l’estat d’alarma per a imposar un toc de queda i reduir els contagis. Sanitat demana a la població reduir la mobilitat i els contactes.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací