L’Executiu ha finançat, amb 292 milions, programes d’actuació en matèria agrícola i ramadera
Actualitat Diària
La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, ha presentat els acords i les línies de finançament aprovades pel Consell de Ministres en matèria de despoblació i repte demogràfic per a aconseguir el que ha qualificat com “un país de trenta minuts”, és a dir, “garantir que en cap punt d’Espanya els serveis bàsics estiguen a més de 30 minuts de distància”.
Un altre dels objectius, ha explicat Ribera, és que es continue incrementant la població que viu en municipis de menys de 5.000 habitants, com ha ocorregut en el període 2019-2022. En aqueixos quatre anys ha augmentat en 200.000 persones.
Ajudes a les comunitats autònomes
Per a aconseguir aquests fins, el Govern ha aprovat la distribució a les comunitats autònomes de 69 milions d’euros per a programes de capacitació digital dels ciutadans de municipis amb menys de 20.000 habitants. A més, destinarà 21 milions, més endavant, als projectes que resulten més innovadors. Les ajudes es financen amb càrrec al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència i, segons ha apuntat Ribera, beneficiaran a 300.000 persones.
D’altra banda, el Fons de Cohesió Territorial, dotat amb 20,2 milions d’euros, finançarà projectes tractors que fomenten el desenvolupament econòmic i social en aqueixos municipis. La seua distribució s’ha dissenyat al costat de les autonomies.
Ajudes per a entitats locals i de la Fundació Biodiversitat
L’Executiu també ha autoritzat una nova convocatòria, dotada amb 16,2 milions, del programa d’ajudes per a projectes innovadors de transformació territorial i lluita contra la despoblació destinat a ajuntaments i altres entitats locals.
D’altra banda, hui s’ha publicat la convocatòria d’ajudes per a la gestió forestal, per valor de 77 milions d’euros, que convoca la Fundació Biodiversitat.
Teresa Ribera ha concretat que es tracta d’una línia destinada a diversificar aprofitaments i usos forestals, afavorir paisatges més biodiversos i reactivar zones que hagen patit incendis.
Programa Campus Rural
El Consell de Ministres també ha aprovat la convocatòria de la segona edició del Programa Campus Rural, una iniciativa que permet als estudiants realitzar pràctiques en municipis de menys de 5.000 habitants.
La vicepresidenta tercera ha ressaltat que la primera edició va comptar amb l’adhesió de 37 universitats públiques i van participar 400 alumnes, que van dur a terme les pràctiques en àmbits com el sector agroalimentari, la bioeconomía, els serveis de turisme sostenible i els d’alta tecnologia. “Va ser un èxit de demanda i un èxit en la seua materialització, permetent aproximar als joves universitaris a la realitat rural del nostre territori”, ha dit.
En aquesta edició es duplicarà la dotació fins als 3,2 milions d’euros perquè es puguen beneficiar fins a 1.000 estudiants de tota Espanya.
Xarxes de distribució d’energia elèctrica tancades
El Govern ha aprovat el Reial decret que desenvolupa el procediment per a l’establiment de xarxes de distribució d’energia elèctrica tancades, una mesura destinada a polígons industrials que permetrà augmentar la competitivitat de les empreses en reduir els seus costos energètics per compartir un mateix punt d’accés al sistema elèctric.
Teresa Ribera ha manifestat que la iniciativa possibilitarà un estalvi important per a cadascuna de les plantes de la indústria i per al conjunt del sistema.
Informe de situació del Parc Nacional de Doñana
Teresa Ribera ha actualitzat en el Consell de Ministres el Marc d’Actuacions per a Doñana, dotat amb 356 milions d’euros, que va presentar en Almonte (Huelva) el passat 30 de novembre. Amb un conjunt de mesures a curt i mitjà termini, el Govern pretén revertir la degradació ambiental del Parc Nacional i recuperar el seu funcionament ecològic.
La vicepresidenta tercera considera “imprescindible la implicació de totes les administracions” per a “garantir la viabilitat de Doñana com a espai declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO”.
Reforç del sistema d’assegurances agràries
El Consell de Ministres ha autoritzat el conveni entre ENESA, l’empresa nacional d’assegurances agràries, i l’Agrupació Espanyola d’Entitats Asseguradores de les Assegurances Agràries (Agroseguro) per a l’execució del pla anual d’assegurances agràries combinades. El seu import és de 317,7 milions d’euros.
El ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha destacat que, al llarg de la legislatura, s’ha incrementat en més d’un 50% la dotació d’aquest instrument “tan fonamental per als nostres agricultors i ramaders abans les contingències climàtiques”. El sistema d’assegurances agràries combinades cobreix 410.000 pòlisses i 14.800 milions d’euros de producció agrària i ramadera.
Inversions en programes agrícoles i ramaders
El Govern ha aprovat el repartiment territorial de 292,7 milions d’euros per a fons per a l’agricultura, la ramaderia i el desenvolupament rural; 207,9 milions procedeixen dels Pressupostos Generals i els restants 84,8 milions, del Pla de Recuperació.
Luis Planas ha explicat que aquest finançament engloba tres blocs de programes. El primer, de 158,2 milions d’euros, correspon a l’aportació estatal a les mesures de desenvolupament rural que executen les comunitats autònomes. Aqueixa xifra -ha assenyalat- és molt superior a la de l’anterior marc de referència en aquesta matèria.
El segon apartat integra 30,5 milions per a cinc accions específiques: suport al sector apícola, control del rendiment lleter, qualitat de les varietats vegetals, un programa específic per a Canàries i les races autòctones ramaderes nacionals.
El tercer bloc és finançat amb 104 milions i comprén quatre objectius: l’erradicació de les malalties animals; la prevenció i la lluita contra les plagues en matèria vegetal; la bioseguretat i neteja en centres ramaders, i l’agricultura de precisió, l’eficiència i l’economia circular.
Actuacions europees enfront de la sequera
El titular d’Agricultura, Pesca i Alimentació ha ressaltat dues accions complementàries empreses pel Govern davant la sequera i les altes temperatures.
D’una banda, Luis Planas ha sol·licitat per carta al comissari d’Agricultura i Desenvolupament Rural de la Unió Europea, Janusz Wojciechowski, l’activació de la reserva de crisi de la Política Agrària Comuna (PAC) i la possibilitat que les comunitats autònomes usen les quantitats no executades dels fons de desenvolupament rural
A més, l’Executiu ha traslladat a la Comissió Europea la conveniència que s’eleve a la major quantitat possible l’avançament que cada any es realitza a l’octubre del pagament de les ajudes de la PAC. El Govern espanyol també advoca per flexibilitzar tant les condicions de cobrament de l’ajuda bàsica a la renda per a la sostenibilitat, per exemple en el cas de la rotació de cultius, com els requisits per als ecorregímenes, ja que algunes pràctiques contemplades en ells no poden realitzar-se per culpa de la sequera.
Compromís amb el sector primari
D’altra banda, el ministre ha remarcat la iniciativa del Govern, publicada hui en el Butlletí Oficial de l’Estat, de reduir amb caràcter general un 25% els mòduls de l’estimació objectiva a la qual s’acullen més de 828.000 agricultors i ramaders. L’ordre, que inclou reduccions específiques i referent a les despeses del gasoil agrícola i els fertilitzants, suposa una rebaixa de la base imposable d’uns 1.800 milions d’euros.
El ministre ha vinculat la mesura a les “circumstàncies excepcionals de la campanya”, afectada per les conseqüències de la guerra a Ucraïna i les condicions climatològiques. “Els nostres agricultors i ramaders poden estar tranquils perquè continuarem des del Govern d’Espanya donant-los suport”, ha assegurat Planas.
Pla Anual Normatiu de 2022
El Consell de Ministres ha aprovat l’Informe Anual d’Avaluació Normativa corresponent a 2022, que analitza l’activitat normativa del Govern i el grau de compliment del Pla Anual Normatiu de l’any passat (PA-22). És el tercer informe d’avaluació aprovat per l’Executiu i es publicarà en el Portal de Transparència abans del 30 d’abril.
La ministra de Política Territorial i portaveu del Govern, Isabel Rodríguez, ha destacat que el Govern ha aprovat 365 normes en 2022, la qual cosa suposa 56 més que l’any anterior. A més, el nombre de projectes de llei aprovats aqueix any és el mateix que la suma dels aprovats en els quatre anys anteriors.
En relació al grau de compliment del Pla en 2022, l’informe reflecteix que el 79% de les 368 normes previstes han sigut aprovades (53%) o estan en procés de tramitació (26%).
La portaveu ha afegit que la producció normativa ha estat condicionada per l’impacte de la guerra d’Ucraïna, que ha requerit l’aprovació de diferents reials decrets llei per a pal·liar els seus efectes en la ciutadania, i pel Pla de Recuperació, que ha suposat accelerar totes les normes vinculades al seu compliment.
Dia Mundial de la Propietat Intel·lectual i Industrial
Isabel Rodríguez ha informat que l’Executiu s’ha sumat a la celebració d’aquest Dia mitjançant una declaració que reflecteix el seu compromís de continuar avançant en la protecció d’aqueixos drets i fomentar la participació de les dones: “Volem que elles contribuïsquen de manera determinant al creixement i al desenvolupament de la nostra economia i, amb la seua participació, creixerem en la qualitat democràtica del nostre país”.
La portaveu ha assenyalat que “Espanya compta amb una taxa de dones inventores del 26%, que l’any 2022 signaven quasi un de cada quatre invents amb patents europees al nostre país i un terç dels invents en patents nacionals”.
Condecoracions
El Govern ha aprovat concedir la Gran Cruz de l’Orde d’Isabel la Catòlica a la política estatunidenca Nancy Pelosi, la primera presidenta de la Cambra de Representants dels Estats Units.
Isabel Rodríguez ha argumentat que “les bones relacions amb els Estats Units i, en particular, amb Nancy Pelosi, l’han feta mereixedora del reconeixement”.